Светът: Етническото напрежение в България нараства



Етническото напрежение в България нараства. Това обобщение правят повечето от световните агенции в своите информации за инцидента в Катуница и за последвалите протести в страната. Според експерти неочакваното повторно излизане на повърхността на етническото напрежение в България отразява недоволството от корупцията и нетолерантността към ромското и турското малцинство, посочва Франс прес.



Етническото напрежение в България нараства след инцидента, отбелязва Асошиейтед прес. Ройтерс определя вълненията като последното от поредица смущения тази година - включително сблъсъци с мюсюлмани и залагане на бомби пред клубове на опозиционни партии - в най-бедната страна членка на Европейския съюз, която се мъчи да се възстанови от дълбока рецесия. Според анализатори, пише агенцията, сблъсъците в Катуница са резултат от липсата на правосъдие, която притеснява както българите, така и ромите.

Расистките протести на младежи срещу ромите в България се разрастват, посочва ДПА. Телевизия Евронюз съобщава на своя сайт за масови протести срещу ромското малцинство в страната след убийството на българин.

Етнически напрежения помрачават президентските избори в България, гласи заглавие на материал по темата, поместен на сайта Юрактив (EurActive). Медията посочва, че вчерашното посещение в Брюксел на кандидата за президент на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев е останало в сянката на събитията в България, допълва БТА.

Повечето наблюдатели са на мнение, че въпреки етническите измерения на проблема, главната причина за него е безнаказаността, на която се радват силните хора в България независимо от своя етнически произход, отбелязва Юрактив.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар