Велчев зове за светкавични арести за насаждане на омраза



Наказателните производства и предварителните проверки за насаждане на етническа и религиозна омраза да се третират като приоритетни в прокуратурата.



Това се посочва в указания на главния прокурор Борис Велчев, изпратени до всички ръководители на прокуратури в страната след напрежението, заляло различни градове след случая „Катуница“.

Обвинител №1 посочва, че произнасянето по производствата за насаждане на етническа и религиозна омраза трябва да става "в най-кратки срокове", а прокуратурата следва да реагира на всеки законов повод, включително публикации в интернет.

"Такива поводи могат да бъдат жалби и сигнали на граждани, държавни органи и неправителствени организации, публикации и изяви в средствата за масово осведомяване и глобалната мрежа, които са непосредствено възприети от органите на досъдебното производство", се посочва в указанията.

Борис Велчев препоръчва да се укаже на органите на МВР да използват "незабавно и в пълен обем" правомощията си да арестуват извършителите на прояви, свързани с насаждане на омраза.

Насаждането и подбуждането към насилие или омраза, основана на расова, национална или етническа принадлежност, се наказва според закона с лишаване от свобода от 1 до 4 години и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар