Над 100 арестувани след безредици в големите градове




Десетки са арестувани, след като протестите по повод случилото се в Катуница в няколко града на страната преминаха в безредици.

Над 100 души са арестувани, след като протестите по повод случилото се в Катуница в няколко града на страната преминаха в безредици, по данни на МВР.

27 души са задържани в София, четирима от тях са непълнолетни, включително едно 12-годишно дете.

Организираният в социалните мрежи протест в столицата започна пред НДК и се насочи към парламента, откъдето значителна група тръгна към джамията „Баня Баши”. След като полицията ги спря, започна погром – обърнати контейнери и разхвърляни столове на заведенията, през които мина тълпата.

Във Варна са арестувани 23-ма души, между които и кандидатът за кмет на града Костадин Костадинов. Един полицай е ранен по време на сблъсъците при опита на протестиращите да влязат в квартал „Максуда”. По първоначална информация 500 души са се опитали да влязат в ромския квартал на Варна и бяха отблъснати от полицията.

Най-много арестувани има в Пловдив – 47. В протеста в града, прераснал в безредици и сблъсъци с полицията, са участвали над 1500 души. От площад „Съединение” в града те се опитаха да достигнат до населените с роми Аджасан махала и Столипиново. По пътя баха спрени от полиция.

Напрежение имаше също в Бургас и Плевен, където беше запален клуб на ДПС.

Късно вечерта ситуацията във всички градове беше овладяна. В отговор на обвиненията на протестиращи за полицейско насилие главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви пред Фокус: „Един път ни обвиняват в бездействие, друг път – в полицейско насилие. За мен е несериозно да говорим за такова нещо”.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар