Ден трети на протести... Страстите изглежда се успокоиха



Поредният ден на протести из страната, провокирани от убийството на 19-годишния Ангел Петров в Катуница, премина спокойно. Днес по улиците излязоха по-малко хора, обидите и расистките лозунги почти липсваха, а вместо тях на места се чуха призиви за понасяне на отговорност от институциите. Ето как преминаха шествията:



София

Без обиди на етническа основа, без нарушаване на обществения ред и с далеч по-малко участници премина шествието в столицата. Протестиращите обаче обясниха, че днешното шествие е подготовка за събота, когато се очаква по-голяма демонстрация. Хората се събраха при НДК и преминаха по бул. „Витоша“ до президентството, съпроводени от полиция. С плакат, гласящ „Равни права и задължения за всички граждани. Не на дискриминацията”, с възгласи „Българи – юнаци“, „Свобода или смърт“ и пеейки химна, те минаха по централните улици. Полицията не им позволи да протестират пред Народното събрание и хората скоро се разпръснаха. Към момента няма информация за инциденти и задържани.

Пловдив

Неголям брой младежи се събраха при Паметника на Съединението в Пловдив. За разлика от снощния протест, днес тук нямаше бурни възгласи. В района на пл. „Съединение“ бе струпана полиция, а униформените проверяваха документите на всеки, дошъл за протеста. Протестиращите пристигнаха на площада пред Централната поща, където в момента се провежда предизборен концерт. Там младежите паднаха на колене в знак на почит към загиналите две момчета от Катуница и така накараха организаторите на концерта да спрат за малко музиката. В района на Джумая джамия, по главната улица и при общината има жандармерия. Обстановката е спокойна.

Асеновград

Около 200-300 души поискаха оставки в местната полиция по време на протеста в Асеновград. След случая в „Катуница“ хората изтъкнаха, че демонстрациите не трябва да бъдат насочени срещу ромските махали, а срещу държавните институции и поискаха те да понесат отговорността си. На протеста дойде и група от село Катуница, включително близки на двете починали момчета – прегазения Ангел Петров и приятеля му Павел Толев. Въпреки че протестът бе разрешен, на организаторите бе забранено да използват високоговорители. Полицейското присъствие бе засилено.

Благоевград

Над 60 души и около 30 полицаи, включително цивилни, присъстваха на протестното шествие в Благоевград. Шествието премина без инциденти и завърши с минута мълчание в памет на убития Ангел Петров и приятеля му Павел Толев, който издъхна в болница след протест в с. Катуница. Събралите се в Благоевград бяха категорични, че излизат на улицата за загиналите момчета, и се обявиха срещу действията на политиците, които години наред твърдят, че проблемът с ромите е битов. Те не вярват, че Кирил Рашков ще остане в ареста за дълго и се заканиха, че демонстрациите няма да спрат.

Въпреки че протестът в града премина спокойно, след него бяха пребити двама роми. Те са откарани в болницата в Благоевград без опасност за живота, съобщи „Фокус“. В ромската махала на града има засилено полицейско присъствие. По думите на дежурния полицай ситуацията там е овладяна и в момента се водят преговори с няколко от ромските лидерите.

Варна

Без многолюдни шествия премина вечерта във Варна и в Бургас. Във Варна 50-ина рокери поднесоха цветя пред Катедралата и почетоха паметта на двете загинали момчета в Катуница с минута мълчание. След като преминаха с моторите си през централните улици на града, те поставиха цветя на стъпалата на Катедралата, която бе заключена. Обстановката в града е спокойна, но в центъра има засилено полицейско присъствие и жандармеристи.

* Информацията е актуализирана към 22,10 ч.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар