"Булгаргаз" и топлофикациите ще представят пред ДКЕВР исканията си за нови цени



Общественият доставчик "Булгаргаз" и топлофикациите в страната ще представят, по-късно днес, пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), вижданията си за нови цени на газа, парното и топлата вода от октомври. Това показва справка в дневния ред на институцията. Енергийният регулатор е изработил два доклада, според които парното и топлата вода ще поскъпнат с до 14.35% спрямо миналия отоплителен сезон, а газът с 8.6 на сто в сравнение с настоящата си цена.


"Булгаргаз" предлагаше ръст на цената на цената на синьото гориво от 13.86 на сто до 634.44 лв. за 1000 куб. метра. ДКЕВР отхвърли това предложение и представи свое, според което от октомври газът ще поскъпне с 8.6% до 605.15 лв. за 1000 куб. метра.

Анализът на регулатора е показал, че "Булгаргаз" правилно е изчислил тенденциите в курсовите разлики долар-лев, но неправилно е съобразил очакваните количества природен газ, които ще се използват в страната. Според данните на регулатора, заложеното потребление е надвишено, а оттам и средства необходими за закупуването на допълнителни количства природен газ.

Освен това в исканото увеличение, "Булгаргаз" е заложила максималната надценка от 2%, която комисията е намалила. Според доклада на ДКЕВР през последното тримесечие на годината, природния газ доставян от Русия ще поскъпне средно с 17.5%, а алтернативните на газа горива с 9 на сто. ДКЕВР отлага и получаването на недовсет или надвзет приход за мининали периоди от обществения доставчик. "Булгаргаз" е заложил увеличение на използваните количества природен газ с до 200% в зависимост от доставчика.

България получава природен газ чрез три фирми - "Овергаз" и "Винтерсхал" (половината от които притежава "Газпром") и "Газпром експорт" (100% дъщерно дружество на "Газпром"). Договорът с тях изтича в края на 2012 г. До момента България и Русия не са успели да договорят нови условия за след 2012 г., въпреки че уговорките с Москва бяха това да стане до юни 2011 г. В момента "Булгаргаз" продължава да работи на загуба от около 4 млн. лева.

Увеличението на газа с повече от 5 на сто, означава и поскъпване на парното и топлата вода. Това беше и причината комисията да свика извънредно заседание на консултативния съвет към ведомството на 21-ви септември, на което бяха обсъдени бъдещите увеличения.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар