Софийският университет затваря от понеделник



Софийският университет "Св. Климент Охридски" затваря за неопределено време от понеделник, съобщи за "Дневник" ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев. Поводът - "перушината, която прехвърли камилата е" правителственото решение от май 2010 г., с което Ботаническата градина в Балчик, която се стопанисваше от СУ, премина към министерството на културата. "Прехвърлиха го с мотива да правят културен бизнес център, което е посегателство", заяви още Илчев.

Учебни занятия няма да има от понеделник, като ректорът ще представи повече подробности на пресконференция утре. Според сайта news.bg  решението е взето снощи на заседание на Академическия съвет на висшето училище. Илчев е призовал студентите да се включат в протеста и поиска правителството да преразгледа решението си. Пред сайта, той коментира, че случващото се е в интерес на съмнителни бизнес интереси.

Според решението на правителството от май над 183 дка от комплекса в Балчик се дават за управление на културното ведомство за нуждите на държавния културен институт "Двореца". В тях влиза и Ботаническата градина, която се стопанисваше от висшето училище.

Университетът ще управлява само 11 дка от комплекса, при положение че досега имаше 74 дка. Цялата територия на градината е публична държавна собственост. Според официалното съобщение целта на прехвърлянето е развитието на комплекса.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар