Обама защити военната кампания в Либия



Президентът на САЩ Барак Обама се обяви в защита на военната операция на коалицията в Либия, но подчерта, че ще бъде грешка „да се разширят задачите на настоящата мисия и в тях да се включи смяна на режима“ в страната.
„САЩ направиха това, което бяхме длъжни да направим в тази ситуация. Бездействието щеше да струва на Америка много по-скъпо“, заяви Обама в реч в националния университет по отбрана във Вашингтон, предаде ВВС.
Това беше първата реч на американския президент от началото на военната операция в Либия, посветена на оценка на ситуацията в тази страна и ролята на САЩ в санкционираната от ООН военна кампания срещу Кадафи.
По думите на Барак Обама намесата на САЩ и техните съюзници е помогнала да бъде спасен животът на много мирни либийци от армията на Муамар Кадафи, когото той нарече тиранин, отнел на народа си правото на свобода.
„Можеше да станем свидетели на чудовищно насилие. И ни се откри уникална възможност да спрем това насилие: международен мандат, широка коалиция, подкрепа на арабски страни и молба за помощ, идваща от самите либийци“, каза Обама.
Социологическа анкета на CNN сочи, че 70% от американците подкрепят въвеждането на забранена за полети зона над Либия, но 43% са против американско участие в либийската операция. 

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар