Външният министър на Либия заряза Муамар Кадафи



Муамар Кадафи е изоставен от един от най-близките си съратници, дори и след началото на бунтовете в Либия. Външният министър на страната Муса Куса избяга във Великобритания със специален полет, организиран от британските спецслужби, пише „Гардиън”.

Куса пристигна с чартърен полет от Тунис и обяви, че подава оставка от правителството в Триполи. 

Бягството на Куса е с безпрецедентна стойност за британското разузнаване, тъй като той познава отлично ситуацията в най-близкото обкръжение на Кадафи, коментира „Гардиън”. 

В сряда първо тунизийските медии съобщиха, че Куса е купил самолетен билет за Великобритания. Либийските власти реагираха с изявление, че той изпълнява дипломатическа мисия за Кадафи. Няколко часа по-късно британското външно министерство потвърди, че е избягал и търси убежище.

Междувременно „Ню Йорк таймс” съобщава, че ЦРУ е изпратило свои агенти в Либия, за да съберат информация за въздушните удари и да се свържат с опозиционните сили. 

Говорителят на Белия дом Джей Карни отказа да потвърди или отхвърли информацията като посочи, че действията на разузнаването по принцип не се коментират.

В Либия оперират също така десетки служители в британските спецчасти и офицери от МИ6.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар