Кои са истинските герои на Япония



Желаещите и готовите японци да отидат да работят по ликвидирането на последиците от аварията в АЕЦ „Фукушима-1“ са били повече от необходимия брой.

Това казва един от работилите в АЕЦ-а, началникът на службата за бързо реагиране в една от пожарните в Токио – Юкио Такаяма, който е дал интервю за „Новая газета“. 

Изданието обяснява, че задача на неговата служба е не да гаси пожари, а да спасява хора изпод развалините. Хората на Такаяма са работили в райони, пострадали от земетресения и вълни цунами, в Китай, Тайланд, Индонезия. 

По думите на Такаяма задачата е била ясна и несложна: да се обезпечи подаването на морска вода в басейна с отработеното гориво в III реактор.

Освен това в морето е трябвало да бъде монтирана помпа, така че да не бъде отнесена от водата и да не се разбие в брега и да се опъне шланг от 800 метра. 

„Бяхме около реактора около 30 минути. Заедно с нас бяха и специалисти, които постоянно правеха замервания. А до нас имаше два автобуса, готови във всяка една секунда да ни откарат. Ние обезпечихме подаването на вода (по-нататък е работила автоматиката) и си тръгнахме. Измиха от нас радиоактивния прах, след това лекарите ни направиха пълни изследвания – всичко при всички беше наред“, каза Такаяма. 

Той се учудва на вниманието, предизвикано от техните действия.

„Не трябва да се правят герои от нас. Тези дни с нас се срещна кметът на Токио и ни благодари със сълзи на очи. Бях изумен, че такъв твърд политик и суров човек прояви такива емоции“, сподели Такаяма. 

По думите му в префектурите Ивате и Мияги много спасители са изгубили семействата си, работят денонощно и в редките минути на отдих търсят роднините си. „Това са истинските герои!“, каза Такаяма. 


 Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар