До 15% увеличение на цените на хранителните стоки очакват икономистите. Прогнозата е заради скока на цената на петрола на световните пазари. Ефектът върху стоките на дребно вече се усеща, обясни пред БНР изпълнителният директор на Института за икономическа политика Калин Маринов. Според него съвсем скоро, в рамките на два-три месеца, ще се усети и прогнозата на икономистите, предаде Новинар.
Маринов прогнозира, че процентът на инфлация ще надхвърли 4 или 5 процента. На годишна база е възможно средната инфлация за годината да достигне до нива от 6 до 7 процента, коментира Маринов.
Припомняме, че производители се оплакаха тези дни, че търговците помпат цените на хранителните стоки.
Маринов прогнозира, че процентът на инфлация ще надхвърли 4 или 5 процента. На годишна база е възможно средната инфлация за годината да достигне до нива от 6 до 7 процента, коментира Маринов.
Припомняме, че производители се оплакаха тези дни, че търговците помпат цените на хранителните стоки.
Фурните печелят по стотинка от всеки хляб, а магазини прибират по 20 ст., обясни шефът на хлебарите Георги Попов по Би Ти Ви. Така търговецът печели двадесет пъти повече от производителя, предаде АСН.
Заплатите обаче не се очертава да растат, така бързо както цените.Млекопреработватели също се оплакаха от изкуствено завишаване на цените от страна на веригите. От кофичка кисело мляко фирмите производители прибират максимум 3-4 на сто печалба, обясниха те. След като излезе от склада, кофичката се оскъпява от търговците.
Търговецът на едро слага надценка между 8% и 9%. Доставната цена в магазина се помпа с още между 10 и 16 на сто, което е печалбата на търговеца на дребно. Това е над пет пъти повече от сумата, която прибират мандрите. Така от склада на производителя до крайния потребител млечните продукти поскъпват между 18 и 25 на сто.
В себестойността на самата кофичка производителите влагат и цената, която трябва да платят на веригите, като входни такси, тарифа за позициониране на по-видно място, промоции и т.н. Така печалбата на магазина набъбва допълнително, коментират от мандрите.
Месопреработвателите също се оплакват, че вземат по максимум 6% печалба от луканка, а в магазина й слагат около 25 до 30 на сто надценка. Допълнителни трикове на търговците като киснене във вода на млечни и месни продукти увеличават допълнително печалбата им, твърдят производителите.Източник actualno.com
0 коментара :
Публикуване на коментар