Босна се отказва от ЕС, Хърватия се забавя с поне година



Босна ще отложи подаването на кандидатура за членство в ЕС, докато не получи по-благоприятни сигнали от Брюксел. Присъединяването на Хърватия пък е възножно най-рано през 2013 г., а не както се смяташе досега година по-рано.
Хърватското присъединяване към ЕС може да се отложи с една година. По думите на австрийския евродепутат Ханес Свобода, който е главен преговарящ с Хърватия, влизането на Загреб в ЕС би било възможно през 2013 г. Той щял да направи всичко възможно, за да има положително решение по въпроса от страна на европарламента още преди лятото на 2011 г. Досега обаче се смяташе, че присъединяването ще бъде през 2012 г. За останалите западнобалкански страни Свобода не можа да се ангажира с конкретни години, но заяви, че при изпълнение на всички критерии 2020 г. би била възможна.
По време на дискусия за бъдещето на региона Свобода призова страните от Западните Балкани да ускорят реформите на икономическите и правните си системи. Решителни действия били необходими и при борбата срещу корупцията и тран
8dc9bbc735f846680c36bf9d0c490eb9_400
сграничната престъпност.

Междувременно стана ясно, че Босна ще отложи подаването на кандидатура за членство в ЕС, докато не получи по-благоприятни сигнали от Брюксел. Това каза днес босненският външен министър Свен Алкалай в интервю за Reuters в кулоарите на срещата на върха на страните от Югоизточна Европа в Дубровник, в която участва и българският премиер Бойко Борисов.
По-рано Свен Алкалай беше изразил надежда, че Босна би могла да подаде кандидатура за членство до края на 2009 г., но продължаващите междуетнически разногласия в страната опровергаха тези надежди. Друг фактор, който забавя процеса, са парламентарните избори през октомври, допълни външният министър.
ЕС потвърди ангажимента си всички балкански страни в крайна сметка да станат част от Съюза, но според мнозина дипломати процесът ще бъде дълъг заради бавния ход на реформите в страните от региона, отбелязва агенцията.

Източник bnews.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар