Без коз останаха 10 души, укрили 250 млн. лв.



Организирана престъпна група, извършила данъчни измами на стойност 250 милиона лева за две години, е разбита при операция "Всичко коз", съобщиха от МВР.

Задържани са 10 души, сред тях и организаторът на групата – 47-годишен мъж от Варна.

Операцията е срещу престъпни схеми, в които са използвани фирми "бушони" и фирми "липсващи търговци".

Те действали по познати в Европа схеми за данъчни престъпления. В единия случай декларирали несъществуващи покупки от реални търговски дружества в България, които от своя страна не декларирали съответните доставки.

Във втората схема са използвани неистински документи при доставки в рамките на ЕС и предимно на строителни железа и скрап. Това ставало чрез дружества, регистрирани в Румъния и Унгария на името на български граждани.
Фирмите са регистрирани на имената на хора с нисък социален статус – неграмотни, осъждани или малоимотни. Фиктивните собственици изобщо не са имали отношение към управлението и счетоводството на дружествата.

Специализираната полицейска операция започна тази сутрин във Варна. Полицейски действия се извършват и в София, Русе, Пловдив, Велико Търново, Трявна и Бургас.

По операцията работят служители на Криминалната полиция, областните дирекции на МВР и Националната агенция по приходите.

Сред задържаните има и двама данъчни служители – от Пловдив и от Русе. Според МВР те са давали "професионални" съвети как да се избегне плащане на ДДС.

У един от групата са намерени 40 хиляди лева, за които обяснил, че са "джобни пари".

Вътрешният министър хвърли светлина и върху името на акцията. По думите му в хода на разследването е бил засечен изразът "без коз" в разговорите на членовете на престъпната група – това означавало "без документи", когато става въпрос за някоя сделка.

"Минахме на "Всичко коз", за да са валидни аргументите на държавата", коментира Цветанов пред агенция "Фокус".

По случая е образувано досъдебно производство за пране на пари и данъчни измами в особено големи размери.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар