Отчитат раздвижване на пазара на жилища в по-малките градове



Раздвижване на пазара на жилища в по-малките градове и задържане на цените отчитат брокери в някои региони на страната.
„Пазарът в малките градове се раздвижи, като за месец юни отчитаме 5% ръст на реализираните обеми”, коментира Веселин Венев, директор Франчайз система в компанията за имоти Адрес.
В тези градове през полугодието се наблюдава тенденция за задържане на ценовите нива. Данните на Адрес показват, че нивата са претърпели спад от не повече от 5%. Ръст се наблюдава в Кърджали, Велико Търново, Ямбол – там цените са с до 2% по-високи сега, отколкото в края на 2009 г. В малките градове най-често се продават тристайните тухлени жилища в централните части на градовете.
„Продавачите са склонни на преговори и отстъпки, но купувачите са притеснени от осигуряването на финансиране поради по-високите нива на безработица и риск в тези градове. По-съществен проблем за пазара е голямото предлагане на слабо търсени имоти – земеделски земи, терени с проекти за изграждане на кооперации, къщи. Техните цени са отбелязали значителен спад на ниво оферти, но продължават да не представляват интерес за купувачите.”, допълва Венев.
Това е и мнението на специалистите от компанията за цялостната ситуация на пазара, въпреки че в някои райони на София цените са отбелязали ръст за шестмесечието.
Спад в големите градове
Във Варна най-скъпо през последните шест месеца (около 900 евро), са се продавали жилищата в центъра. Единични сделки за над 1000 евро на кв. м са се сключвали и в други райони на морската столица – Окръжна болница, Бриз, Тракия. Най-ниски стойности на кв. м са постигнати в кварталите Виница, Владислав Варненчик, Погреби – 560-610 евро за кв. м.
Морската столица показва тенденция към продължаващ, макар и вече по-овладян спад – с близо 11% са паднали цените там спрямо същия период на 2009 година. Спрямо края на миналата година нивата са паднали със значително по-умерен темп – 1,55%, според данните на Адрес. С малко над 9% са паднали цените спрямо края на миналата година в районите на Колхозен пазар и Владислав Варненчик. Част от кварталите - Възраждане, Трошево, Цветен квартал, започват да бележат известно покачване в ценовите нива на кв.м.
Цените в Пловдив и Бургас също се характеризират с понижение. Спрямо същия период на 2009 г. те са съответно с 0,54% и 1,02% по-ниски. Над 7% пък е спадът на нивата в Пловдив спрямо края на миналата година.
Раздвижване при ваканционните имоти
През май и юни раздвижване има и на пазара на ваканционни имоти. Руските купувачи най-често избират между апартамент във Варна, Бяла или Бургас. Те търсят съчетание на море и близост до градска среда, което лесно може да се намери в момента. Масовият клиент е с малък бюджет и се интересува от най-евтините предложения на пазара. Малък процент са сравнително заможни хора, които са готови да отделят до 200 хил. евро, но търсят лукс и първа линия на морето.
Неясни тенденции
Анализът на компанията за първото полугодие на 2010 година показва, че пазарът страда от липса на ясни тенденции.
„Считаме, че е некоректно (...) да правим генерални изводи от конкретни единични сделки. През изминалата седмица в офиса в София беше сключена сделка за 250 хил. евро, но това е изключение и далеч не означава, че сегментът на луксозните апартаменти се е съживил”, коментира изпълнителният директор на компанията Цветелина Тасева. „Със същата сила продажба при 30% отстъпка от обявената цена е добро попадение за купувача, но не означава, че по-голяма част от продавачите прегръщат идеята да се лишат от 15% от стойността на имота си”, допълва тя.
С оглед на разнопосочните сигнали, прогнозите за предстоящото полугодие са трудни. Възможно е пазарът да усети рязко оттеглянето на продавачите и това да повлияе в посока ръст на цените. Също толкова вероятно е общата икономическа среда и повишаването на цените и данъците да доведе до страх в купувачите и да предизвика застой на пазара.

Източник investor.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар