Шпионската драма е имала перфектен сценарий



Администрацията на президента Обама е започнала да обмисля размяната на шпиони с Русия още на 11 юни, тоест - преди задържането на предполагаемите руски агенти в САЩ. 
Подробности по прелюдията на най-голямата размяна на агенти между САЩ и Русия след края на Студената война бяха оповестени часове след извършената размяна на летището във Виена, съобщава радио Дойче веле.
Тайните служби на САЩ са информирали за първи път през февруари представители на Белия дом за дълготрайното следене на тайните дейности на руснаците, а президентът Обама е бил информиран за случая на 11 юни. 
След това правителството на САЩ е изготвило списък от четирима души, чието освобождаване да поиска от Москва в замяна на руснаците, арестувани на 27 юни. 
Шефовете на разузнаването са подготвили сделката с одобрението на президентите на САЩ и Русия - Барак Обама и Дмитрий Медведев.
В петък американското министерство на правосъдието обяви операцията по размяна на шпиони между САЩ и Русия за успешно приключила, предаде АП. 
Неговият говорител Дийн Бойд потвърди, че САЩ са предали на Русия 10 руски агенти, задържани на американска територия на 27 юни т. г., в замяна на което Москва е освободила четирима свои граждани, излежаващи присъди за шпионаж в полза на западни държави.  

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар