Евродепутати искат забрана на храните от клонирани животни




Членовете на ЕП отново повториха своето искане за забраната на храни от клонирани животни и тяхното потомство при гласуването на законодателството относно новите храни.

Те поискаха също да се наложи мораториум върху храните, използващи нанотехнологии, докато не бъдат отхвърлени потенциалните рискове за здравето.

Новите храни, които са произведени благодарение на нови технологични процеси или не са били традиционно консумирани в ЕС, са обект на регламент от 1997 г. 

Европейският парламент подкрепи на 7 юли рационализирана разрешителна процедура, при която Европейският орган за безопасност на храните ще извършва оценка на риска. 

Забрана на храните от клонирани животни
В момента не съществуват правила в ЕС, които да разрешават или забраняват производството на млечни продукти и месо от клонирани животни. Комисията и Съветът искат тези продукти да бъдат регулирани в рамките на правилата за новите храни, но в крайна сметка депутатите от ЕП ги изключиха от обхвата на регламента. 

Вместо това те призоваха за ново законодателство на ЕС, което изрично да забранява храните от клонирани животни и тяхното потомство, като междувременно се наложи мораториум върху тяхната продажбата.

Мораториум върху използването на наноматериали

Същевременно Европейският парламент реши, че наносъставките и храните, произведени чрез използване на нанотехнолигии, трябва да бъдат обхванати от регламента за новите храни. 

Депутатите призоваха за налагане на мораториум до изготвянето на специална процедура за оценка на риска и безопасността на нанотехнологичните процеси и наносъставките, изразявайки загриженост, че нанотехнологиите вече се използват при производството на храни и опаковки за храни. 

Всяка одобрена наносъставка, която е включена в дадена храна, трябва да бъде отбелязана на етикета, е мнението на членовете на ЕП.

Храни от животни, хранени с ГМО

Мнозинството от депутатите отхвърли предложение за поправка към законодателството за задължително етикетиране на хранителни продукти, които произлизат от животни, хранени с генетично модифицирани храни.

Следващи стъпки

Ако Съветът не приеме позицията на второ четене на Парламента, двете институции ще търсят постигането на компромис между своите позиции чрез помирителната процедура.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар