Парите на Сребърния фонд са си в БНБ, прехвърлени са на двумесечен депозит



Всички средства на Сребърния фонд в размер на 1,62 млрд. лв. са в БНБ към 31 януари 2010 г., съобщиха от Министерството на финансите.
Отчет на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (ДФГУДПС) към 31 януари 2010 г. показа, че депозитите му в БНБ са намалени с 322 млн. лв. до 1,26 млрд. лв. Прессъобщение на министерството от 1 февруари 2010 г. пък твърдеше, че в БНБ са 1,3 млрд. лв. от парите на Сребърния фонд.
Днес от Министерството на финансите обаче уточниха, че е променена единствено структурата на този ресурс.
В съответствие с новите условия за откриване на депозитни сметки в БНБ по отношение на доходността и срочността, считано от 1 февруари са преструктурирани съществуващите депозити, включително и на Сребърния фонд. По тази причина в края на януари и началото на февруари, в зависимост от падежите на депозитите, тези с настъпил падеж са закрити и открити наново след 1 февруари по реда на новите условия на БНБ и с променени стойности и срочност, уточняват от МФ.
В тази връзка на 29 януари 2010 г., в деня на падежа, е закрит тримесечен депозит на Сребърния фонд и тези средства са налични към 31 януари по текущата му сметка, с което не се променя общият паричен ресурс на фонда. В началото на февруари са преструктурирани съществуващите депозити и съответно от общия размер на паричния ресурс на фонда в БНБ (1,62 млрд. лв.) по депозитни сметки са 1,62 млрд. лв., от които 1,32 млрд. лв. на месечен депозит и 300 млн. лв. на двумесечен депозит.
Министерството на финансите е изпратило за съгласуване проект на решение за назначаване на членовете на управителния съвет на ДФГУДПС, въз основа на номинираните конкретни представители на институциите. С приемането на този акт на правителството ще стартира дейността на фонда. До този момент стартът бе възпрепятстван от липсата на съгласие на национално равнище на национално представителните организации на работодателите.

Източник investor.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар