17 г. затвор за полицая, убил студента пред "Бохеми"!



Бившият полицай от "Икономическа полиция" Евгени Ганев ще лежи 17 години в Бургаския затвор за това, че на 5 август 2008 година застреля 23-годишният студент Тодор Стоев при свада пред бистро „Бохеми”.
Присъдата му вече е потвърдена от Върховния касационен съд.
Близо две години делото се превърна във филмирана кримисага.
Ганев беше осъден на 20 години на две инстанции – Бургаския окръжен и Бургаския апелативен съд.
Бургаските магистрати му наложиха и по 100 хиляди лева неимуществени вреди за двамата родители на убития студент.
Dnes.bg припомня,че Тодор Стоев беше застрелян с един 9-мм куршум в главата.
Според експертизата секунди след хладнокръвното убийство Ганев запалил цигара, започнал да уринира на улицата и крещял: „Какво ми направи” и „Той сам си посегна”.
Ключовият свидетел на убийството и бивш началник на РПУ-Приморско Красимир Димов до последно поддържаше тезата, че имал „бели петна” в съзнанието си и не помнел какво е станало.
Видеозаписът от съседна банка обаче показа съвсем друго – Димов и Ганев си подавали под масата пистолета, вадели и отново слагали пълнителя.
Минути след като приятелят му Ганев застрелял момчето, Димов тръгнал от мястото на трагедията, без дори да потърси „Бърза помощ” и полиция.
Месец по- късно бившият вътрешен министър Михаил Миков уволни дисциплинарно Красимир Димов с мотива, че такова поведение е скандално и служителят не заслужава да работи повече в системата на МВР.
В показанията си на последното заседание Ганев каза, че преди да насочи оръжието, извадил пълнителя на пистолета. В цевта обаче останал един куршум, който се оказал фатален за 23-годишния студент.
“Недоумявам как е станало всичко това“, каза Ганев.
Обвиняемият разказа с подробности за случилото се вечерта, докато празнувал рождения си ден, и за събитията, довели до инцидента пред „Бохеми“.
По думите му Тодор Стоев ги поканил на масата. Поръчали си пиене, а младежът задавал въпроси и след като получавал отговори, изразявал противоположното мнение и настоявал, че той е прав. Обиждал ги на ченгета.
Ганев заяви, че бившият вече началник на РПУ-Приморско Красимир Димов, който е ключов свидетел, на два пъти се е намесил, след като Стоев станал агресивен. Казал му да внимава какво говори и да бъде по-спокоен, за да не спи в ареста.
Въпреки обещанията, че няма да ги обижда, Стоев продължавал да се държи агресивно и казал: „Млъквай, мамицата ти, ченге!”

Евгени Ганев. Снимка: Булфото

При тези думи Ганев станал, за да си тръгнат, като заявил, че сам ще плати сметката, но младежът отново настоял да останат. Малко по-късно обаче посегнал да удари с ръка Ганев. Това накарало Ганев да го „респектира”, като го стресне с пистолета. Извадил оръжието от чантичката, където обикновено го държал, махнал пълнителя и дръпнал затвора.
По този начин бил сигурен, че в пистолета няма патрон. Вдигнал пистолета към Тодор Стоев, който вместо да се стресне, опрял чело в пистолета. И заявил: „С този пистолет не можеш да ме гръмнеш”. В този момент Ганев инстинктивно натиснал спусъка и изпаднал в шок, след като оръжието възпроизвело изстрел.
„Не съм искал да нараня момчето, просто се случи. Съжалявам, това е и моя трагедия”, буха последните думи на бившия полицай.

Източник dnes.bg




По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар