Дянков спира ”наглите” от лекарствения бизнес



Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция след съвместна среща на министъра на здравеопазването Божидар Нанев и пациентски организации, предаде БТА.
На срещата днес двамата министри са обсъдили какви механизми да бъдат създадени, за да се регулират изразходваните средства в системата на здравеопазването, както и създаването на ясни критерии за тяхното разпределение. 
Има разследване на търгове на лекарства в болниците от предишни години, заяви Божидар Нанев по повод изказването на премиера от по-рано днес, че "наглите" ще влязат във фирмите, които купуват и продават лекарства, предаде БГНЕС. 
Нанев поясни, че ДАНС се занимава с това разследване. Здравният министър допълни, че освен това са подадени сигнали от министерството в Комисията за защита на конкуренцията за картелни споразумения.
„Ние много точно и ясно сме казали - сигурност, финанси. Трябва да кажа, че „наглите" ще се пренесат във фирмите, които са купували и продавали лекарства. Ще видите и там какви операции се провеждат следващите дни. Контролът по източване на пари от държавата няма алтернатива", заяви по-рано в Пловдив Бойко Борисов. 
Разходът, който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да си позволи за месец, е 26 милиона лева, за януари тя вече е в преразход със 7 милиона лева, съобщи заместник-директорът на касата Албена Златарева, цитирана от БТА. Тя обясни, че това е наложило спешен анализ на разходите на касата. 
Оказва се, че има групи диагнози, при които има много силен ръст на разхода на средства за лекарства, най-вече след влизането в сила на новия позитивен списък през юни миналата година. По думите на Златарева НЗОК е изпратила писмо до Комисията по позитивния лекарствен списък с предложение за изравняване на нивото на реинбурсация, както и намаляването й за определени групи лекарства. 
В конкретния случай решението засяга три групи заболявания -остеопороза, болестта на Паркинсон и глаукома. При болестта на Паркинсон решението е да се намали реинбурсацията на допълващото лечение от 100 на 25 процента, каквато е била до 1 юни 2009 г. Разходите за това допълващо лечение са скочили с близо 40% за последните месеци на миналата година, каза Златарева. По отношение на остеопорозата увеличението на процента на реинбурсация е нараснал с 50 на сто - от 534 129 лева за периода януари-май 2009 г. на 1 312 000 лева през юни-ноември, или близо 2 милиона лева за цялата година.

Източник news.dir.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар