ОИК-София: Спазихме закона с приема на бюлетините



Приемът на бюлетините от секционните комисии в Общинската избирателна комисия в София е бил изцяло съобразен със закона, категорични са от ОИК.



Стотици хора изкараха нощта срещу понеделник пред залата, където се помещава ОИК-София, за да предадат протоколите и бюлетините от вота, а опашките продължиха до вчера на обед.

Хората прекараха кошмарна нощ без храна и вода в зала „Универсиада“, някои лягаха върху чувалите с бюлетини, а други – директно върху пода. Имаше случаи и на припаднали, а членове на комисии заплашиха, че няма да се явят в секциите на втория тур.

От ОИК пък обясниха, че още при подготовката на изборите са поискали торбите с бюлетините да се оставят в районните администрации, но това не е било възприето от ЦИК. Поради това е създадена организация за приемането и обработването на 4400 протокола от секционните избирателни комисии.

Осигурени били микробуси и автобуси за транспортирането на членовете на комисиите от районите до зала "Универсиада". Имало и колички за извозването на чувалите с изборните бюлетини от микробусите и автобусите до залата.

Над 100 технически сътрудници подпомагали придвижването на членовете на СИК. Имало също два медицински екипа и засилена охрана от СДВР, която да се грижи за сигурността на присъстващите и на всички торби с изборни книжа и материали, както и храна и напитки за всички.

Според Изборния кодекс при приемане на протоколите всяка от 1454-те СИК е представлявана пред общинската комисия от трима членове, тоест общо присъстващите в зала "Универсиада" членове на СИК са надхвърлили 4500 души. Редът за пропускане в залата е бил съобразен с капацитета й – 1780 седящи места, както и с приемащите секционните протоколи членове на ОИК – общо 41 души.

Поради удължението на изборния ден от ЦИК с един час първият секционен протокол е постъпил в ОИК в 21,54 часа в неделя. При приемане всеки протокол се обработвал най-малко по два пъти.

Поради големия брой некоректно попълнени протоколи комисията е броила ръчно торби с бюлетини на общо 78 секционни комисии. Всяко ръчно преброяване се извършва от най-малко трима от членовете на ОИК и отнема средно по един час, в зависимост от големината на секцията, уточняват още от комисията.

Според изискванията на ЦИК печатите и избирателните списъци от съответната СИК се предават на най-малко трима от членовете на ОИК, което също е наложило отделянето на шестима от членовете на комисията. Така приемането на протоколите се е осъществявало от намален състав на комисията.

Забавянето в работата на комисията е резултат от изключително големия обем изборна документация и намаления брой на членовете на комисията, които са приемали протоколите от СИК, обобщават от ОИК.

От комисията припомнят, че за първи път се произвеждат избори във формат "2 в 1" по изцяло нов Изборен кодекс, с нов ред за движението на изборните книжа и материали.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар