Черни дни за ГЕРБ обеща Станишев



Тези избори промениха рязко политическата карта на страната – на терена са останали две политически сили – ГЕРБ и БСП. БСП постигна една от целите да бъде не само на думи, но и на практика припозната като алтернатива на управляващите.



Тези изводи направи лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в НДК, след като кандидатите на левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов загубиха президентските избори.

„Бяхме много близо до победата, не можахме да направим решителната крачка“, смята Станишев.

Социалистите признаха, че гласовете, които са получили на изборите, в малка степен се дължат на подкрепата на ДПС.

„Ние никога не сме били в прегръдка с ДПС, били сме коалиционни партньори. Винаги сме били коректни. Тройната коалиция беше за онзи период от време форма на максимално възможното национално съгласие“, коментира Станишев.

Той определи отношенията между ДПС и БСП като между две опозиционни партии, които ще продължат и занапред. Лидерът на БСП подчерта, че в последните дни Борисов е използвал силно риториката за подкрепата на ДПС и целувката на Доган.

„Трудно е за една партия да мобилизира свои гласове, където няма кандидати за местни избори“, оправда Доган Станишев и добави: „Не се срамуваме от гласовете на българските турци, убеден съм, че те са дадени искрено“.

Станишев призна печелившия резултат на ГЕРБ както за президент, така и за общински съветници, но повтори нееднократно, че изборите са били безпрецедентно манипулирани.

„Не мога да ги поздравя от сърце, защото не се подава спортсменски ръка, когато победата е нечестна.

ГЕРБ направиха тези избори с много пари, полицейски натиск, в това число и с бой, и купуване на гласове в изборния ден. Тези избори не са демократични, честни и свободни. За мен е важно това, което се случи през кампанията, и провеждането на изборите по този скандален начин да не бъде забравено и подминато без последици. Ако го подминем, ще бъде престъпление пред бъдещето“, заяви Станишев.

Независимо от резултата лидерът на БСП заяви, че партията е разширила електоралната си подкрепа, спечелила е доверието на 1,5 милиона български граждани, победа в 8 областни града и в 91 общини, въпреки мутризацията на вота.

„Тази битка, която водихме в кампанията, не е приключила. Тя продължава с нова сила. Вашето доверие няма да бъде нито продадено, нито предадено”, каза Станишев и обеща да бъде най-яростната опозиция на управлението на Борисов. Като първа стъпка към това ще е разглеждането на бюджета за следващата година, който лидерът на социалистите определи като „мизерен“.

БСП обяви, че ще изчака резултатите от ЦИК за двата избора и след това на базата на анализ на нарушенията ще вземе политическо и правно решение за касиране на изборите. В редица общини обаче те са категорични, че ще оспорват резултата.

„Планът и сценарият на партията ГЕРБ не се реализира, най-малкото по начина, по който го виждаха. Те си представяха безпроблемно шестване в страната – това не се получи“, каза още Сергей Станишев.

„На тези избори БСП не беше сама. Ние освен за лявата и социалната кауза се борихме за още една по-голяма кауза – тази за демокрацията”, каза лидерът на БСП и обеща, че партията му няма да остане безмълвна от действията на управляващите към манипулирането на вота и ще търси диалог с останалите политически сили.

„Цветанов, а подозирам и министър-председателят, са изцяло в технологията на тези избори – купуването на гласове и рекетирането на бизнеса. Не се притеснявам от гласовете на ДПС, а Цветанов и Борисов да се притесняват от гласовете на мутрите. Аз съм твърде далече съм от мутренската риторика и от развитие и историята на рекетьорските групировки“, нападна той за пореден път премиера.

Според него ГЕРБ ги е страх от касиране на изборите, защото трудно ще съберат втори път финансовия ресурс от бизнеса, който бил вкаран в тази кампания.

Относно думите на Борисов, че няма да се кандидатира за президент след пет години, Станишев отсече:

„След пет години те ще звучат безпредметно, защото след немалко изборни победи на ГЕРБ благодарение на него той вече разбира, че неговата аура и харизма не са същите. Ако той се кандидатира, това ще е неуспех в личен план“.
По думите му този резултат от изборите на ГЕРБ е максимумът, който може да постигне партията. „За ГЕРБ започват все по-черни дни, в това няма никакво съмнение“, закани се Станишев.

Загубилата кандидатпрезидентска двойка Калфин–Данаилов поздравиха победителите. „Стискам им палци“, каза Калфин, но напомни, че Плевнелиев е избран с най-ниска подкрепа за последните 22 години.

Данаилов пък пожела на Маргарита Попова да й се сбъднат всички предизборни мечти. Нов ден идва, ако не днес, то той ще дойде утре!“, заключи актьорът.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар