Броят на жертвите в Турция расте



Броят на жертвите при вчерашното силно земетресение в Източна Турция с магнитуд 7,2 надхвърли 217, предаде Ройтерс, като се позова на министъра на вътрешните работи Идрис Наим Шахин.


Шахин, който ръководи спасителните операции в един от най-тежко пострадалите градове - Ерджис - съобщи, че до момента там е потвърдена смъртта на 117 души.

Няма пострадали българи, твърди говорителя на вънщно министерство Весела Чернева, цитирана от в. Стандарт.

Пострадалите се увеличават и заради последвалия силен вторичен трус с магнитуд 6,1. Епицентърът му беше на 6 км южно от град Ван.

Официалният брой на загиналите в едноименната столица на окръг Ван е 100. Общо 1090 души са били ранени, допълни той.

Според представители на властите стотици хора остават в неизвестност и спасителните екипи работят цяла нощ, с надеждата да открият оцелели под отломките.

По данни на Турския червен полумесец 80 сгради са се срутили в Ерджис и 10 във Ван.

Докторите от градската болница във Ван са принудени да лекуват пациентите в нейната градина, тъй като постройките в комплекса са понесли тежки щети, предаде Ройтерс, като се позова на медицинска сестра, цитирана от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Около 150 затворници са избягали в окръг Ван, граничещ с Иран, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на телевизия Хабер Тюрк.

Една от стените на затвора се срутила. От това се възползвали около 150 затворници, но 50 от тях впоследствие се върнали и предали на охраната. Те се оправдали, че се поддали на всеобщата паника, а след като се оказали на свобода, решили да проверят как са техни роднини и близки.

Земетресението било усетено в няколко града в северозападен Иран, където предизвикало паника, предаде Франс прес, като се позова на държавната телевизия. Двама души били леко ранени близо до границата.

Междувременно Турция отказа чуждестранна помощ след земетресението. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган благодари на всички страни, които са предложили помощта си, включително и на България. Той увери, че Турция може да се справи сама.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар