Яне не ще бойкоборисовци



Ще продължи ли РЗС да иска уволнение на премиера, подкрепя ли реално партията дълго критикувания от нея Росен Плевнелиев, ще вадят ли разкрития за властта? Лидерът на РЗС Яне Янев пред Dnes.bg



След като водихте кампания „Ще уволня Бойко Борисов“, как така отидохте на среща с премиера?

Държавата е в тежка ситуация на фона на финансовата и икономическа криза в Европа. Би следвало тогава, когато става въпрос за жизненоважни теми за държавата и за бъдещето на българските граждани, да се търси необходимата информация от властимащите и да се осъществява контрол. Тъй като ние разполагаме с достатъчно информация и разполагаме с експертен потенциал, отидохме при Бойко Борисов да видим какво става с републиканския бюджет, как ще бъдат разпределени позициите в новата бюджетна макрорамка. Ние не можем да си позволим да бъдем безучастни парите да отидат в МВР, в ДАНС, в МО, а образованието, здравеопазването и културата да останат на задна линия. За нас е много важно как ще изглежда държавата в общоевропейски план в контекста на предстоящите важни решения и разклащането на еврото.

Какво ви отговори Бойко Борисов на вашите притеснения и критиките ви във водената политика в определени сектори?
Бойко Борисов пое ангажимент Симеон Дянков още другата седмица да дойде на работна среща с експерти, депутати на РЗС и да обсъждаме конкретни параметри в новия бюджет, както и Пакта за финансова стабилност, който включва и промяна на конституцията.

Как решихте да подкрепите Росен Плевнелиев, след като месеци наред го обвинявахте в корупция и в сериозни данъчни престъпления?
Никъде не сме казали, че ще подкрепим Росен Плевнелиев. Казахме, че няма да гласуваме за протежето на Гоце – Ивайло Калфин, което се ползва с безусловната подкрепа на Ахмед Демир Доган. Ние не желаем Доган да държи президентската институция в малкия си джоб вече 15 години, ако Калфин стане президент. Така че нека да не ни се вменяват послания, които не сме отправяли.

Т.е. вие не призовавате вашите симпатизанти да гласуват за Росен Плевнелиев?
Ние призоваваме нашите симпатизанти да не гласуват за протежето на Георги Първанов и отново да остане легендата, че Доган определя президентите в държавата. Искаме да бъде развенчан този мит по един категоричен начин.

Пред Бойко Борисов изказахте ли вашата позиция относно Росен Плевнелиев?
Изразихме определени критики. Казах, че съм работил добре с Маргарита Попова, което не го крия. Стана въпрос и за закона за конфискация на незаконно придобитото имущество. Казах, че този закон е изключително важен за държавата в европейски контекст. Ако искаме мониторинговия доклад да бъде положителен за България, трябва да се приеме този законопроект. Изразих моето негативно отношение за Цветан Цветанов, Искра Фидосова и всички безобразия, които се случват в държавата. Ще продължим да бъдем най-критичната, най-острата и най-последователната опозиция. Ще продължим да изваждаме корупционните практики във висшите етажи на властта.

Бойко Борисов пое ли някакъв ангажимент към вас?
Не. Не съм искал нищо от Бойко Борисов, не съм искал да поема ангажименти към нас и ние не сме поели към него.

А вие лично ще гласувате ли в неделя на балотажа?
Казах няколко пъти, че няма да гласувам Доган да има трети мандат в президентската институция.

Не се ли притеснявате, че изглеждате непоследователен и това може да доведе до отдръпване на ваши симпатизанти?
По никакъв повод. РЗС издигна тезата „Спри доганизацията“ и ние я отстояваме докрай. Ако трябва, ще касираме и тези избори, ако имаме достатъчно данни. В момента съм събрал екип от юристи. Съберем ли достатъчно данни, няма да ни трепне окото да внесем необходимите искове за касиране на изборите.

Как ще гласуват оттук нататък вашите депутати в парламента?
Нашите депутати в парламента ще гласуват опозиционно на властта и ще подкрепяме само конкретни законопроекти, като закона за конфискация на незаконно придобитото имущество. Защото виждаме, че половината от депутатите на ГЕРБ се мръщят и не го подкрепят. Защото те се опасяват да не се стовари с пълна сила върху тях. Второ, ще гласуваме промяна в конституцията като част от финансовия пакт за стабилизация, защото хората се страхуват за сигурността си и може финансовата система да се срути за броени часове в страната.

Ние сме отговорни хора. Не сме като крайните екстремисти и националисти и антисемити от „Атака“, които подхождат изключително безотговорно.

Трето, ще подкрепим това, което е свързано с възможността България да има правилна икономическа политика за изход от кризата. А иначе всички безумия на ГЕРБ ще бъдат най-яростно критикувани от нас. Ние ще продължим да изнасяме за корупция по висшите етажи на властта.

Ето, аз правя прогноза, че, ако Андрей Иванов остане председател на общинския съвет, това ще е безпрецедентно и може да се стигне до арест. Изнесохме един куп фактология за Андрей Иванов, НАП каза, че не е виновен. Но въпреки че НАП му осигури чадър, аз съм убеден – Андрей Иванов няма как да бъде председател на Общинския съвет. Защото това ще е безпрецедентна наглост за демонстрация как най-корумпираните са най-високо във властта.

Премиерът Борисов лесно ли се съгласи на среща с вас, след като дълго време искахте да го уволните?
Срещата е в интерес на държавата. Тя не е за затопляне на отношенията между ГЕРБ и РЗС.

В крайна сметка от вашите думи става ясно, че по-малкото зло от Плевнелиев и Калфин е Плевнелиев?
Няма да призова да се гласува за Плевнелиев, не очаквайте това от мен. И го казвам по категоричен начин. Но призовавам по никакъв повод да не се гласува за Калфин, защото доганизацията е опасно явление за държавата.

Разговаряхте ли с премиера относно организацията на изборите и последвалия хаос?
Ние отправихме критики и казахме, че това, което се случва, е безобразие. Има филшифициран вот и е недопустимо в демократична държава да се действа по този начин. Лично моето мнение е, че Цветан Цветанов и Фидосова трябва да понесат отговорността за този хоас и невиждано за последните 22 години фалшифициране на вота на българските избиратели.

Има огромни манипулации. За листите за общински съвети РЗС има над 100 хил. гласа, което категорично ни прави парламентарна партия в следващия парламент. А гласовете за Семов са над 60 хиляди или близо наполовина от тези, които имаме по пропорционалните листи за общински съветници. Къде са тези гласове?. Т.е. има грандиозна фалшификация.

Премиерът прие ли вашите критики?
Нормално е да не се съгласи, защото той работи за ГЕРБ. Но на нас ни е ясно, че формулата на ГЕРБ е 99,9% – Бойко Борисов, и 0,1% – всички останали. Този вот, който получи Плевнелиев, не е за него, а е за Бойко Борисов. Това е истината. Хората не пожелаха да уволнят Бойко Борисов. Ние им предложихме вариант държавата да се стабилизира. Това уволнение за нас беше необходимо. Но хората не пожелаха да има такова уволнение. Ако зависи от Атанас Семов, аз съм убеден, че ще му пусне дисциплинарна заповед и към днешна дата. Ние сме демократи. Такъв какъвто е вотът на избирателите, се съобразяваме.

Означава ли, че заради резултатите от изборите се отказвате оттук нататък да искате уволнението на премиера?
Не, не се отказваме. Най-чистата и безупречна политическа кауза има РЗС. Ние искаме не само да уволним Бойко Борисов, а да уволним системата, която произвежда бойкоборисовци.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар