Изборите пред бойкот



Куп членове на секционните избирателни комисии (СИК) се готвят да не отидат на работа на балотажа. Хората са недоволни от хаоса пред общинските избирателни комисии (ОИК), където се висеше с часове за предаването на изборните книжа и протоколите. В изборната нощ някои от тях си тръгнаха барабар с торбите с бюлетини, след като чакаха по 5-6 часа безуспешно да ги предадат, предаде АСН.


Такива случаи имаше в София, Пловдив, Силистра, Сандански, Благоевград. Наказани за бюлетините под юргана обаче няма да има, обясниха от ОИК в страната. Причината - не са постъпили сигнали, че членове на СИК са носили изборните книжа и протоколи у дома.
"При нас имаше припаднали", призна шефът на ОИК-Варна Иван Лечев. Край морето най-гневните и ядосаните направо хвърляли торбите и си тръгвали за вкъщи. "Няма да припарим за балотажа", заричали се те.
Заради големите опашки ЦИК реши да обезщети служителите на СИК с бонус от 60 лева. Дали това обаче ще ги спре да отсвирят балотажа, не е ясно. Някои отсега си признават, че ще отидат на работа и в неделя, защото се говори, че няма да си получат парите от първия тур.
"Пускат се всякакви слухове. Който е положил труд, няма как да не бъде компенсиран", каза говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. "За заплащането от първия тур нито мога да разсеям слуховете, нито да ги създам. Това е в ръцете на общинските избирателни комисии", допълни Негенцова. Тя не се притеснява, че членове на СИК-ове в страната масово няма да се явят на балотажа.
"Все пак те се предлагат от партиите и се водят държавни служители. Тези партии са парламентарно представени - трябва да са отговорни. И едва ли ще позволят да нямат свои представител в СИК по време на изборите", обясни още тя.
На първия тур във Варна имаше 386 секции с близо 2700 членове. Най-неприятното е, че хората в тях могат да се откажат в последния момент в самия ден на вота и да опразнят секциите, притеснени са избиратели. Ако се окаже, че са под 5 души, СИК-овете се закриват .
Единственото спасение е партийните централи да правят спешни попълнения от голямата си армия на застъпници, признават политиците край морето.
Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова бе категорична, че организацията на изборите е работа на ОИК. Столичната комисия обаче обвини централната за хаоса в предаването на протоколите. ОИК е настояла торбите с бюлетини да се носят направо в общините. Но от ЦИК са казали, че това не може да стане - първо трябва да се доставят до ОИК, а след това до общините. Според общинската комисия това решение е създало хаоса пред зала "Универсиада".
"Нека не ни прехвърлят топката на нас от ОИК-София. Аз не искам да влизам в конфронтация с тях. Но как така в 264 общини в страната нямаше проблеми с предаването на протоколите и бюлетините?", запита говорителят на ЦИК. Ралица Негенцова обясни, че комисията е изпратила писмо до столичната общинска комисия, в което се пита какво са правили в нощта на изборите двамата депутати от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов. "Депутатите нямат работа там, където се броят бюлетините", категорична бе Негенцова. Но отказа да коментира случката, докато не получи официален отговор от ОИК-София.

Източник actualno.com



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар