"Подкрепа" поиска проверка как църквата харчи субсидиите и кои са агентите на ДС в нея



Сметната палата да провери как Българската православна църква (БПЦ) се разпорежда със субсидиите, които държавата й предоставя всяка година, настоя президентът на синдиката "Подкрепа" Константин Тренчев, цитиран от БТА.


Синдикалният лидер съобщи, че Главната инспекция по труда е проверила спазването на трудовите и осигурителните права в БПЦ по искане на "Подкрепа", която миналата година създаде профсъюзни структури сред свещениците. По думите на Тренчев резултатите не се оповестяват, но били "потресаващи". "Вчера разменихме няколко приказки с премиера Бойко Борисов по този въпрос и аз ще настоявам тези резултати да се оповестят", добави той.

Синдикатът иска също така да се провери принадлежността към Държавна сигурност и на управителните тела на вероизповеданията. "Нас ни интересува Българската православна църква. Имаме единомислие по този въпрос с Пловдивския митрополит Николай", каза Тренчев. Преди седмица пловдивският митрополит Николай призова свещенството на Пловдивска епархия да поиска от комисията по досиетата да разкрие агентите на Държавна сигурност в техните редици.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар