КС пречи на изчистването на образа на България!



Решението на Конституционния съд да отмени текстовете от промените на Закона за дипломатическата служба, които засягат хората с връзки с бившите тайни служби, ме кара да съжалявам, че този важен орган застана на пътя към изчистването на образа на България. Това посочва в изявление министърът на външните работи Николай Младенов.



Според него "има сили, за които запазването на тъмните зависимости от миналото е по-важно от модернизирането на българската дипломация и шансовете за развитие на едно ново поколение дипломати".

"Политическата воля на Народното събрание, на правителството и на избрания нов президент, както и моята, е ясно и категорично изразена и остава непроменена - България няма да бъде представлявана пред света повече от хора с принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим", категоричен е Младенов.

Според него 20 години след падането на Берлинската стена не можем да си позволим тази тема да хвърля
сянка върху българската нация.

Точно затова представителите на България, чиито връзки с Държавна сигурност бяха обявени от комисията по досиетата, ще бъдат отзовани и върнати в страната, отбелязва външният министър.

Днешното решение на Конституционния съд по никакъв начин не променя правото и възможностите на правителството и на президента да решават кои посланици да представляват държавата ни, заявява Младенов. Оттук нататък аз няма да предложа да бъде изпратен за посланик човек с принадлежност към бившите ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия, подчертава министърът.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар