Майчинските циклят. 240 или 270 лв.?



Социалният министър Тотю Младенов обяви, че се търсят средства за увеличаване на обезщетението за майчинство от следващата година, което от 240 да стане 270 лв. Решение за това повишение обаче няма, застрахова се той.



Със сигурност обаче щели бъдат увеличени семейните помощи за деца с увреждания, които са вързани с минималната работна заплата.

По думите му необходимите средства за скока на майчинските, както и за увеличаване на най-ниските пенсии са около 16 млн. лева.

На пресконференция след заседанието на кабинета, на което беше обсъден Бюджет 2012, Младенов пресметна, че около 1 200 000 пенсионери у нас получават пенсии под 200 лв.

Министърът потвърди, че увеличението на минималната работна заплата от 270 на 290 лв. от второто тримесечие на следващата година ще бъде обсъдено на заседанието на Министерския съвет следващата сряда.

Тотю Младенов обясни и какво предвижда бюджетът за Държавното обществено осигуряване (ДОО):

– средногодишна хармонизирана инфлация 3,2%;
– брой осигурени лица – 2 765 158;
– среден осигурителен доход от 622,30 лв.;
– брой на безработните с право на обезщетение за безработица – 116 314 души;
– средногодишен брой пенсионери – 2 195 220.

Максималният осигурителен праг остава 2000 лева, а не както искаха синдикатите – 2700 лева.

Източник dnes.bg



Правителството ще приеме окончателния вариант на бюджет 2012



Правителството и днес ще има извънредно заседание за бюджет 2012. На него трябва да бъде одобрен окончателния вариант на проекта, който до края на деня ще бъде внесен в парламента (последният ден на октомври е законовият срок това да се случи - бел.ред.). Това ще е бюджет, който предвижда повешение на минималната заплата, залага почти двойно намаляване на бюджетния дефицит, увеличение на усвояваните европари с 80% и с малко намалява средствата за сектор "Сигурност", а с малко увеличава тези за образование и култура.



След заседанието на кабинета "Борисов" ще стане ясно има ли и какви нови промени спрямо проектобюджета, който беше представен миналия понеделник и тези, които станаха ясни през седмицата. По традиция финансовият министър Симеон Дянков лично внася предложението на среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, но до снощи такава среща все още не беше официално обявена.

По-висока минимална заплата

Сигурно е, че бюджетът ще заложи увеличаване на минималната работна заплата. Идеята, споделена от социалния министър Тотю Младенов преди седмица и подкрепена от финансовия министър Симеон Дянков, беше потвърди миналия петък от премиера Бойко Борисов. Най-вероятно това ще стане от 1 април и тя ще се повиши с 20 лева - от сегашните 270 на 290 лева.

Обещанието за увеличение беше разчетено като предизборно, защото изявлението на премиера дори изпревари срещата на Тристранния съвет по темата в петък следобед.

След разговорите с работодатели и синдикати, финансовият министър потвърди, че се мисли и за увеличение на пенсиите. Дали и какви средства за това са предвидени ще проличи от проекта днес.

В края на седмицата стана ясно, че за 2012г. се удължават и периодите (т.нар. база), върху която ще се изчисляват паричните обезщетения за майчинство, безработица и болнични. Промените може да намалят размера на майчинските, болничните и помощите. Тези срокове също бяха обсъдени в петък, но не бе съобщено, дали ще се променят още, а че консултаците по тях ще продължат.

Макрорамка 2012

Проектът предвижда бюджетният дефицит догодина да се свие почти двойно - от 1.9 до 1.09 млрд. лв., което ще се равнява на 1.3% от очаквания брутен вътрешен продукт (БВП), при планиран дефицит за тази година 2.5% спрямо БВП.

Минималният праг за фискалния резерв през следващата година ще остане поне 4.5 млрд. лв., какъвто беше и през тази, съобщи Симеон Дянков в петък. В проекта, представен миналия понеделник, беше заложено той да падне до около 3 млрд. лева.

Другите показатели, заложени в макрорамката, са:
- 2.9% икономически растеж (2.8% за тази)
- БВП трябва да достигне 81.62 млрд. лв. (76.606 млрд. за 2011 г.)
- Инфлацията ще падне до 2.8%, а прогнозата за тази година е тя да бъде 3.9%.

Без сериозни данъчни промени

За следващата година правителството не прави промени в ставките на преките данъци и ДДС, а при акцизите увеличение има при дизела, което ще повиши цената му с 2 стотинки на литър. При метана за първи път се въвежда акциз, но все още не е ясно каква точно ще е ставката.

За първи път Министерство на финансите не публикува промените в Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за местните данъци и такси, но неофициалните сигнали са, че там няма да има сериозни промени.

Оценката на синдикатите и работодалите

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев коментира в петък, че организацията подкрепя макрорамката на бюджета и планираните разходи, защото изразяват консервативната финансова политика.

"Няма пълен успех в исканията ни, но има придвижване напред. Със сигурност пенсиите ще се увеличат. С колко предстои да видим, но е ясно, че ще има движение напред. Постигнахме съгласие с министър Дянков, че допълнителни 15 млн. лв. ще отидат в спешната помощ за увеличение на заплатите на тази бедстваща група от бюджетни служители", заяви след тристранката в петък Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Петъчното заседание на тристранката премина с много по-малко спорове в сравнение с минали години.

Източник dnevnik.bg



Няма да преча, ще съм част от решенията!



Подкрепата ни мотивира още повече да работим денонощно за европейското развитие на България. Това заяви избраният за президент Росен Плевнелиев, който заедно с вицепрезидента Маргарита Попова, премиера Бойко Борисов, шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов и още много поддръжници победоносно влязоха в НДК.



Под съпровода на викове: Победа, победа! Плевнелиев обеща в бъдещата си работа да налага вето винаги, когато има аргументи.

"Няма да пречим, ще бъдем част от решението", каза още той.

На въпрос дали битката на изборите е била между Борисов и Доган, Плевнелиев отговори лаконично:

"Битката беше правилно формулирана между тези партии, а личностите, които бяха подкрепени от партиите, вече показаха своите каузи".

Плевнелиев благодари на всички български граждани, които са го подкрепили и са показали, че има активно гражданско общество.

Той обеща, че ще работи за една модерна държава, прозрачно открито. По думите му дългосрочната цел е "да имаме икономика, доходи и социална политика".

Президентската институция щяла да бъде отворена към гражданите и изпълнена с ново съдържание.

Източник dnes.bg



ДПС вече не е посредник, ГЕРБ – нов феномен



От резултата от президентските избори става ясно, че ДПС до голяма степен изгуби своя характер на посредник, коментира политологът Огнян Минчев пред БНР.



За първи път от 20 години се избира президент без подкрепата на движението, но с подкрепата на част от българските турци и мюсюлмани, е аргументът на Минчев.

От друга страна обаче, не е сигурно, че става дума за изтласкване на ДПС от смесените региони. По-скоро ГЕРБ успя да заеме позиции в райони, които досега не са били завоювани от политическа сила, различна от ДПС.

Партията на Ахмед Доган остава много значима политическа сила, но губи до голяма степен своя характер на посредник и се превръща в устойчива политическа сила в лявоцентристкия политически спектър, смята Минчев.

От друга страна, политологът коментира, че сме свидетели на нов политически феномен в България – ГЕРБ.

„Когато се появи ГЕРБ, всички мислехме, че това е популистки феномен, и аз лично не се отказвам от това определение, но той е по-особен“, коментира Минчев.

Особеното е, че популярността на партията не изчезна при първите трудности – това са третите национални избори, в които ГЕРБ побеждава.

„Очевидно е, че става дума за нещо повече, отколкото харизмата на Бойко Борисов, въпреки че тя играе важна роля“.

По-скоро има припознаване на голямата част от избирателите на това, което е политическият стил на ГЕРБ.

Източник dnes.bg



Кой какво взе в местната власт на балотажа



Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са новите президент и вицепрезидент на страната с 54% от подкрепата на гласувалите вчера. Въпреки, че резултатите не са потвърдени от ЦИК, разликата с кандидатите на БСП според паралелното преброяване на вота е достатъчно голяма.



Как се разпределя вотът по места обаче - кандидат-кметове на общини в 18 областни града бяха на балотаж. Битката за някои от тях беше оспорвана и с множество обрати.

Според окончателните резултати от Общинските избирателни комисии (ОИК) в областните центрове ГЕРБ поема ръководството и в Благоевград, Варна, Смолян, Силистра, Ямбол, Велико Търново, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора.

Областните градове, които се изплъзнаха на управляващите на втори тур са Сливен, Видин, Враца, Хасково, Ловеч, Перник, Разград и Търговище.

Какво получават управляващите?

При 100 % обработени протоколи в ОИК-Благоевград, кмет на общината след втория тур на изборите е д-р Атанас Камбитов (ГЕРБ) с 60,18 %. Неговият опонент от от БСП Емил Костадинов получава подкрепата на 39,82 % от избирателите.

Кирил Йорданов печели 60,41 на сто от гласовете за кмет на Варна при неокончателните резултати от ОИК. Другият кандидат - Веселин Марешки, е с 39,56 на сто.

Във Велико Търново новият кмет е кандидатът на ГЕРБ Даниел Панов, показват окончателните данни от обработката на всички протоколи от ОИК. Той поличава 51,81% подкрепа, а опонентът му от БСП Николай Илчев – 48,19% от гласовете.

Димитър Стойков от ГЕРБ е новият кмет на Плевен според 100% от обработените протоколи от СИК. За Стойков са гласували 50.35 на сто от избирателите, а за досегашния кмет Найден Зеленогорски, издигнат от БНД, са дали гласа си 49.65 на сто от имащите право на глас.

Пловдив ще бъде управляван от Иван Тотев (ГЕРБ), който спечели изборите с 50,84 на сто от
гласувалите на втория тур. Неговият конкурент и досегашен кмет на града Славчо Атанасов, издигнат от ВМРО-НИЕ и широка коалиция, остана втори с 49,16 процента.

В Русе кандидатът на управляващите Пламен Стоилов печели с 54,89% срещу 45,11 на сто за Искрен Веселинов от „Синята коалиция“ и ВМРО-БНД.

Новият градоначалник на Силистра също е кандидат на управляващите. Д-р Юлиян Найденов спечели балотажа срещу кандидата на коалицията "Гражданско единство" Александър Сабанов с над 3 000 гласа преднина, съобщиха от Общинската избирателна комисия. На втори тур Сабанов беше подкрепен от БСП.

Новоизбраният кмет на Смолян е депутатът от ГЕРБ Николай Мелемов, който получи 52,92% от гласовете на избирателите. Дора Янкова (БСП), която управлява два поредни мандата, загуби битката за града, но заяви, че няма да се откаже от политиката.

Стара Загора ще бъде управлявана от кандидатът на ГЕРБ Живко Тодоров, който води убедително на опонента си от БСП Бойчо Биволарски. Това са данните от 12 от общо 16 СИК обобщени от Общинската избирателна комисия в балканската община.

Досегашният кмет Георги Славов (ГЕРБ) печели изборите в Ямбол с близо 50 % подкрепа от гражданите, срещу кандидата на БСП Мариета Сивкова. ОИК-Ямбол не е приключила с обработката на всички протоколи.

Къде ГЕРБ удари на камък?

Битката за Видин завърши с победа за кандидатът на БСП и ЗС "Ал. Стамболийски" Герго Гергов, който спечели с резултат от 53,26 процента по данни на Общинската избирателна комисия. За неговия опонент Владимир Тошев от ГЕРБ са гласували 46,74 на сто от имащите право на глас.

Оспорваната битка за Враца печели подкрепеният от БСП независим кандидат за кмет Николай Иванов. Според 70% от преброените протоколи в ОИК той получава 52, 88 на сто от гласовете на гражданите, срещу 47,12 % подкрепа за опонента му от ГЕРБ Петя Аврамова.

Минчо Казанджиев от БСП спечели трети мандат за кмет на община Ловеч, сочат окончателните данни на ОИК. За него са гласували 52,10% от избирателите, а за неговия опонент от ГЕРБ Корнелия Маринова 47,90%.

Кандидатът на БСП и коалиция за втори кметски мандат в Перник Росица Янакиева води в общината, съобщи ОИК. За Янакиева са гласували 53,21 на сто от имащите право на вот. Ирена Соколова (ГЕРБ) е получила 46,79 %. Резултатите са базират на 52,17 на сто от окончателно приетите протоколи на секционните избирателни комисии.

Независимият кандидат за кмет на община Разград, издигнат от инициативен комитет Денчо Бояджиев, печели трети мандат . Това показват обработените протоколи на всичките 68 секционни избирателни комисии, съобщиха от ОИК. В негова подкрепа са гласували 53,95 на сто от избирателите. За претендента на ГЕРБ д-р Валентин Василев са гласували 46,05 на сто.

Сливен се изплъзна на досегашния кмет Йордан Лечков и ще се управлява от кандидатът на БСП ген. Кольо Милев. Окончателните данни от ОИК все още не са изнесени. Данните са по паралелното преброяване на гласовете в изборната нощ.

Красимир Мирев (БСП) спечели кметското място в Търговище за четвърти мандат, сочат резултатите от 98 обработени протоколи в общината според ОИК. За Мирев са гласували 80,25 процента от избирателите. Конкурентът му от ДПС - депутатът Тунчер Кърджалиев, събира 19,75 на сто от гласовете на избирателите в Търговищка община.

Кандидатът за четвърти мандат за кмет на община Хасково Георги Иванов печели изборите с 59% подкрепа на гражданите. Той бе кандидат от „Коалиция за Хасково“ срещу кандидата на ГЕРБ Иван Панайотов. Резултатите са по данни от 72% от обработените ОИК бюлетини.

По-късно днес се очаква ЦИК да обяви окончателните резултати от балотажа.

Областните градове по партии спечелени на първи тур.

ГЕРБ държи местната власт в София, Бургас, Габрово и Добрич, БСП в Шумен, ВМРО - НИЕ - в Монтана, ДПС – в Кърджали, а в Пазарджик ще управлява независимият Тодор Попов, досегашен кмет. В Кюстендил досегашният кмет Петър Паунов също спечели следващ мандат.

Източник dnes.bg



Черни дни за ГЕРБ обеща Станишев



Тези избори промениха рязко политическата карта на страната – на терена са останали две политически сили – ГЕРБ и БСП. БСП постигна една от целите да бъде не само на думи, но и на практика припозната като алтернатива на управляващите.



Тези изводи направи лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в НДК, след като кандидатите на левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов загубиха президентските избори.

„Бяхме много близо до победата, не можахме да направим решителната крачка“, смята Станишев.

Социалистите признаха, че гласовете, които са получили на изборите, в малка степен се дължат на подкрепата на ДПС.

„Ние никога не сме били в прегръдка с ДПС, били сме коалиционни партньори. Винаги сме били коректни. Тройната коалиция беше за онзи период от време форма на максимално възможното национално съгласие“, коментира Станишев.

Той определи отношенията между ДПС и БСП като между две опозиционни партии, които ще продължат и занапред. Лидерът на БСП подчерта, че в последните дни Борисов е използвал силно риториката за подкрепата на ДПС и целувката на Доган.

„Трудно е за една партия да мобилизира свои гласове, където няма кандидати за местни избори“, оправда Доган Станишев и добави: „Не се срамуваме от гласовете на българските турци, убеден съм, че те са дадени искрено“.

Станишев призна печелившия резултат на ГЕРБ както за президент, така и за общински съветници, но повтори нееднократно, че изборите са били безпрецедентно манипулирани.

„Не мога да ги поздравя от сърце, защото не се подава спортсменски ръка, когато победата е нечестна.

ГЕРБ направиха тези избори с много пари, полицейски натиск, в това число и с бой, и купуване на гласове в изборния ден. Тези избори не са демократични, честни и свободни. За мен е важно това, което се случи през кампанията, и провеждането на изборите по този скандален начин да не бъде забравено и подминато без последици. Ако го подминем, ще бъде престъпление пред бъдещето“, заяви Станишев.

Независимо от резултата лидерът на БСП заяви, че партията е разширила електоралната си подкрепа, спечелила е доверието на 1,5 милиона български граждани, победа в 8 областни града и в 91 общини, въпреки мутризацията на вота.

„Тази битка, която водихме в кампанията, не е приключила. Тя продължава с нова сила. Вашето доверие няма да бъде нито продадено, нито предадено”, каза Станишев и обеща да бъде най-яростната опозиция на управлението на Борисов. Като първа стъпка към това ще е разглеждането на бюджета за следващата година, който лидерът на социалистите определи като „мизерен“.

БСП обяви, че ще изчака резултатите от ЦИК за двата избора и след това на базата на анализ на нарушенията ще вземе политическо и правно решение за касиране на изборите. В редица общини обаче те са категорични, че ще оспорват резултата.

„Планът и сценарият на партията ГЕРБ не се реализира, най-малкото по начина, по който го виждаха. Те си представяха безпроблемно шестване в страната – това не се получи“, каза още Сергей Станишев.

„На тези избори БСП не беше сама. Ние освен за лявата и социалната кауза се борихме за още една по-голяма кауза – тази за демокрацията”, каза лидерът на БСП и обеща, че партията му няма да остане безмълвна от действията на управляващите към манипулирането на вота и ще търси диалог с останалите политически сили.

„Цветанов, а подозирам и министър-председателят, са изцяло в технологията на тези избори – купуването на гласове и рекетирането на бизнеса. Не се притеснявам от гласовете на ДПС, а Цветанов и Борисов да се притесняват от гласовете на мутрите. Аз съм твърде далече съм от мутренската риторика и от развитие и историята на рекетьорските групировки“, нападна той за пореден път премиера.

Според него ГЕРБ ги е страх от касиране на изборите, защото трудно ще съберат втори път финансовия ресурс от бизнеса, който бил вкаран в тази кампания.

Относно думите на Борисов, че няма да се кандидатира за президент след пет години, Станишев отсече:

„След пет години те ще звучат безпредметно, защото след немалко изборни победи на ГЕРБ благодарение на него той вече разбира, че неговата аура и харизма не са същите. Ако той се кандидатира, това ще е неуспех в личен план“.
По думите му този резултат от изборите на ГЕРБ е максимумът, който може да постигне партията. „За ГЕРБ започват все по-черни дни, в това няма никакво съмнение“, закани се Станишев.

Загубилата кандидатпрезидентска двойка Калфин–Данаилов поздравиха победителите. „Стискам им палци“, каза Калфин, но напомни, че Плевнелиев е избран с най-ниска подкрепа за последните 22 години.

Данаилов пък пожела на Маргарита Попова да й се сбъднат всички предизборни мечти. Нов ден идва, ако не днес, то той ще дойде утре!“, заключи актьорът.

Източник dnes.bg



Президент ли? Борисов не ще!



"Аз няма да се кандидатирам за президент. Толкова съм се уморил вече, а имаме толкова много работа още да свършим. Заслужавам и да си почина, ако ми остане време в края на живота".



Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференцията в НДК след балотажа на президентските избори, спечелен от кандидата на управляващите Росен Плевнелиев.

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че много се е подразнил на въпрос към Плевнелиев дали ще топли стола на "Дондуков" 2, за да се кандидатира Борисов за държавен глава след пет години.

"Повече такива нагли въпроси не искам да чувам", отсече Борисов.

Той се надява скоро тежката предизборна кампания да отшуми и "всички да се захванем за работа, защото живеем в най-тежкото време след войната".

"Било каквото било, от днес нататък Росен и Марга са г-н Плевнелиев и г-жа Попова. Да си гледат Президентството. Ако имаме допирни точки, ще са свързани с работата", рече Борисов.

Премиерът открито нападна БСП, чийто лидер Сергей Станишев заяви, че няма как да поздрави ГЕРБ за победата, защото изборите не са били честни.

Премиерът обвини соцлидера, че се изказва за управляващите по "байганьовски начин".

"Не мога да си представя що за наглост е това да претърпиш такава съкрушителна загуба и дори да не искаш да поздравиш победителите, това е лошо възпитание. Не ме учудва, това е манталитетът на комуниста, да прехвърлят своите грешки на другите хора", смята Борисов.

"Комунистите да са гарант за демокрацията, що за наглост е това бе, господа? Кога – в Белене в лагерите ли, къде сте били, демократите", възмути се министър-председателят. "Вече 5-6 години ГЕРБ, където да ви срещне, там ви бие", изтъкна той.

"Аз го слушах Станишев, останах с впечатлението, че сме паднали. Бях си в нас и отидох до офиса да видя защо сме паднали", иронично подхвърли Борисов.

"Как може да кажеш, че се мутризирала страната – обиждаш Барозу, Бузек, европейските комисари, Сикрет сървис, всички, които казаха, че България не е слабият ученик на Европа, усвоява еврофондове, строи", изреди победите си Борисов.

"На концерта на Шаде получих стотина SMS-и, че има такава прекрасна зала. Даже Станишев отишъл на концерта", похвали се премиерът.

Според него изобщо не бил правилен изразът, че ГЕРБ е преяла с власт, след като вече е взела и президентската институция.

"Две години и половина си носим кръста сами. Толкова ми тежи тази отговорност, че не можете да си представите", ожали се той. "Не можах и да се зарадвам на тези избори, радвам се, че Станишев обяви, че ги спечели", допълни Борисов.

"Това беше партиен вот - който бяхме посочили от ГЕРБ, той щеше да стане президент. Ние избрахме възможно най-доброто, което имаше партията - демократи, познати в Европа, доказани специалисти, езиково подготвени, приятни хора, млади хора. Пожелавам им от сърце - те излитат от партията", допълни той.
"Искаме Президентството да стане център-нападател по националните приоритети", подчерта новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев. Той призна, че след време между него и Борисов може да прехвърчат искри заради разногласия помежду им.

"Ако не работим, със сигурност няма да има искри, а ние имаме намерение много да работим и със сигурност напрежение ще има. Нямам притеснения от искри и огньове, когато човек е добронамерен и има кауза, той намира решение", смята Плевнелиев.

"Ако президентът иска да спрем инфраструктурните проекти, ще има светкавици, не искри", каза от своя страна Борисов.

Той обаче изтъкна, че оттук нататък има кадърни и некадърни кметове – "тези, които си сложат проектите на масата, ще бъдат първи, а тези, които мрънкат, ще загубят".

Плевнелиев обеща, че президентската институция ще е равноотдалечена от трите власти и заедно с Маргарита Попова ще бъдат партньор на всяко правителство, което движи България в правилната посока.

"Заклевам се, че не съм дал един лев за глас и няма и да дам", декларира Бойко Борисов.

Плевнелиев обеща още, че Президентството ще бъде активно, динамично, ще акумулира ноу хау и ще работи за обединението на нацията. Той увери, че службите на негово подчинение – НСО и НРС, няма да работят на парче и за партии, а интегрирано и за институциите.

Искра Фидосова няма да е следващият министър на правосъдието, съобщи премиерът.

Той допълни, че има няколко кандидати за овакантения пост, след като Маргарита Попова отива в Президентството, а единият бил много добре приет от Брюксел.

След като е избистрено к

ато решение, Борисов ще го представи на ръководството на партията и после ще бъде вкарано в парламента.

Оказа се, че победата на ГЕРБ в битката за "Дондуков" 2 е донесла на шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов втори часовник от Бойко Борисов след спечелен бас.

През 2009 г. двамата се обзаложили, че ГЕРБ ще има следващия президент. Първия часовник Цветанов получи след изборите през 2009 г., когато с Борисов се хванали на бас, че ГЕРБ ще има повече от 110 депутати в парламента.

На въпрос колко струва часовникът, който е подарил на Цветанов, Борисов каза: "Аз го лъжа, че е по-скъп. Струва 150 лева, да се радва".

Източник dnes.bg



Станишев: Не мога да поздравя ГЕРБ, вотът беше нечестен



В нормална ситуация би трябвало да поздравя ГЕРБ за резултата, но не мога, защото тези избори не бяха нито честни, нито демократични. Това беше първият коментар на лидера на БСП Сергей Станишев, след като кандидатът на левицата Ивайло Калфин загуби президентските избори.



"Партията на властта се превърна в партията на мутрите", категоричен беше Станишев.

„Не е срамно да загубиш, срамно е да спечелиш по този начин“, коментира соцлидерът пред bTV.

Според него на вота БСП е показала забележително покачване на доверието и е основната политическа сила, която е алтернатива на ГЕРБ.

По думите му Калфин и Стефан Данаилов са направили блестяща кампания, а гласовете, които са получили са искрени, автентични гласове за запазване на българската демокрация.

Източник dnes.bg



Новите кметове. Кой какво взе в страната



Кандидатът на ГЕРБ Кирил Йорданов успя да се пребори за четвърти мандат за кметското място във Варна. Той победи с 59.1% срещу независимия Веселин Марешки, който беше подкрепен от леви и десни партии.



В Пловдив кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев води на досегашния кмет Славчо Атанасов с 50.9% . Тотев досега беше областен управител на Града под тепетата.

В Сливен надеждата на ГЕРБ Йордан Лечков засега губи кметската надпревара срещу Кольо Милев, издигнат от БСП. Милев получи 50.2%

В Стара Загора кметското място ще заеме Живко Тодоров от ГЕРБ, който спечели с около 73% срещу опонента си – кандидата на БСП – Бойчо Биволарски.

Във Велико Търново кандидатът на ГЕРБ Даниел Панов спечели битката с 53.7% от гласовете срещу за кандидата на БСП Николай Илиев.

В Плевен също кандидатът на управляващата партия Димитър Стойков успя да пребори досегашния кмет Найден Зеленогорски с 51.1% .

В Ямбол настоящият кмет на града Георги Славов победи с 60.1% от гласовете. Срещу него на балотаж се изправи кандидатът на БСП Мариета Сивкова.

В Хасково кметът на града Георги Иванов печели убедително с 57.8% срещу кандидата на ГЕРБ Иван Панайотов.

В Перник по всяка вероятност кмет на града ще бъде Ирена Соколова от ГЕРБ, която събра подкрепа от 51.8%. Кметското място засега губи Росица Янакиева, издигната от БСП.

Пламен Стоилов (ГЕРБ) печели изборите в Русе с 60 % на балотажа. Във Видин кандидатът на ГЕРБ Владимир Тошев води засега с 50.1%.

В Благоевград новият кмет ще се казва Атанас Камбитов от ГЕРБ, който събра близо 60% от гласовете на своите съграждани.

Източник dnes.bg



Росен Плевнелиев сяда в стола на Първанов



Росен Плевнелиев е новият президент на България.



Кандидатът на ГЕРБ спечели категорично на втория тур срещу опонента си от БСП Ивайло Калфин.

Според резултатите от екзитпола на агенция "Афис" двойката Плевнелиев–Попова събират 57,7% срещу 42,3% за съперниците им Калфин–Данаилов.

Сходни са цифрите и на всички останали социологически агенции към този час.

Официалните резултати се очакват по-късно в по-късните часове.

"Искам динамично и прагматично президентство", коментира по-рано днес спечелилият кандидат-президентът от ГЕРБ Росен Плевнелиев, след като гласува.

"България има нужда от джентълменство, България има нужда от европейско поведение", допълни той.

Новоизбраният български президент е роден на 14 май 1964 година в Гоце Делчев. Женен е, има три момчета.

Средното си образование получава в Природо-математическа гимназия "Акад. Сергей Павлович Корольов" в Благоевград.

В периода 1984–1989 г. завършва ВМЕИ "В. И. Ленин", София, със специалност "Изчислителна техника".

Веднага след завършването си започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника.

Още през 1990 г. започва да развива собствен бизнес, тогава основава и започва да развива фирмата си "Ирис Интернешънъл". Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България: реконструкция на хотел Шератон, изграждане на централен офис на БНП Париба, център на Даймлер-Крайслер, Бизнес парк София.

След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания Линднер, работеща в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти.

На 27 юли 2009 г. е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството.

На 4 септември е издигнат от ГЕРБ за кандидат за президент, заедно с вътрешния министър Маргарита Попова.

Източник dnes.bg



БСП ще иска касиране в 8 общини



Изборите трябва да бъдат касирани в осем общини - Силистра, Нова Загора, Балчик, София – град, Етрополе, Ботевград, Павел баня и Земен твърди Младен Червеняков, член на Оперативното бюро на Националния предизборен център на БСП.



Според социалистите касирането "ще се наложи" заради "стотици изборни нарушения".

"Шпиц команди действат в редица населени места в страната и правят всичко възможно, за да осигурят служебната победа на една политическа формация", каза Червеняков.

Никога досега в историята на българските избори не били подавани толкова много сигнали за нарушения, а в страната имало рязко радикализиране на политическата обстановка.

Според информация на социалистите например цената на един глас в Пловдив и Лом е достигнала 100-150 лв.

Освен това Червеняков твърди, че в редица градове при гласуването е използвано симпатично мастило: "Отбелязването в изборните бюлетини след едно известно време изчезва и бюлетините са недействителни".

"Имаме редица констатации от всички политически формации в страната, както и от международните наблюдатели, които поставят под въпрос демократичността и честността на провежданите избори", каза Червеняков.

Източник dnes.bg



Доган се закани на премиера за след изборите



“След изборите ще говорим специално и отговорно за личността на премиера”, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган, след като гласува в в 36 СОУ „Максим Горки” в София, предаде БЛИЦ.


Той беше категоричен, че промяна в позицията му за вота не може да има. “Абсурдно е. Гласувах за необходимостта от демократичен процес в страната, гласувах да ни управляват компетентни хора, за хора, които стават за президент и вицепрезидент”, каза той.

Според Сокола днес е много важен ден, тъй като има шанс да започне катарзис.
“Днешния ден ще го прекарам в централата. Следим резултатите, на всеки час получаваме информация за случващото се в страната. До този момент активността е достатъчна от гледна точка на предишния вот, но от гледна точка на поставените цели, да изберем между демокрация или диктатура, все още е слаба”, каза още той.

На въпроса за целувката, която поиска от БСП за подкрепата си, той отвърна: “Демокрацията няма цена. Целувката е метафора за активността на избирателите.”

Източник actualno.com



Снимка за спомен с бюлетината – глоба 1000 лв.



С 1000 лева ще бъде глобен пловдивчанин, който се похвалил, че е снимал бюлетината, с която е гласувал на балотажа днес.



"Човекът твърдял, че бюлетината била прозрачна и искал да докаже това като я снима, но всъщност те са стандартни и тежат по 120 грама както на всички избори", обясниха от ОИК.

Пред всички секции в града под тепетата има опашки от гласоподаватели, а избирателната активност е рекордно висока.Към обяд 20% от пловдивчани са упражнили правото си на глас.

Над 50 сигнала за купуване на гласове са постъпили от вчера по обед до днес в полицията в Пловдив, потвърди директорът на областната дирекция на МВР Тодор Чонов.

Най-сериозен е сигналът за търговия в вот в "Столипиново", за който Dnes.bg съобщи първи, където на избирателите се предлагали между 25 и 60 лева. Прокуратурата се е заела със случая.
Иначе един от основните проблеми в Пловдив е масовото неявяване на членове на секционните комисии тази сутрин.

"1000 от членовете на секционните комисии в Пловдив се отказали да работят на балотажа, а тази сутрин не се явиха 35 души и се наложиха спешни замени", съобщи председателят на ОИК-Пловдив Илиян Иванов.

В 13-та секция в училище "Климент Охридски" изборите са започнали с един час закъснение. Причината е неявяването на председателя и заместник-председателя на комисията.

Докато се разберат кой ще замести неявилите се членове, избиратели са били принудени да чакат пред урните, без да могат да упражнят правото си на глас.

"Образува се опашка от гласоподаватели, една жена гонеше влак за София и не можа да гласува", разказа пред Dnes.bg секретарят на 13 СИК Емануела Крачунова.

Източник dnes.bg



Българинът гласува. Висока активност отчитат от ЦИК



10-12% е избирателната активност за президентските избори и 13-13,5% за местния вот според информацията до 10,00 часа на Централната избирателна комисия, съобщи говорителят й Ралица Негенцова.

Това показва малко по-висока активност на гласоподавателите на балотажа в сравнение с първия тур на изборите, когато към този час по данни на ЦИК активността беше между 8 и 13 на сто.

И от социологическата агенция МВБД отчитат повишена избирателна активност на втория тур.

По техни данни към 9,00 часа сутринта са гласували 13,8% от избирателите у нас, съобщи БНР.

Това според социолога Петър Живков показва, че има повишена активност с близо 40% спрямо първия тур от миналата събота.

Източник dnes.bg



За вот без купен глас зове Първанов



"Моят апел е към всички българи, защото всеки трябва да разбере, че ако днес допусне да бъде купен, да продаде гласа си, то утре няма за какво да се сърди на управляващите, на политиците", заяви президентът Георги Първанов след като гласува.


"Това, което днес обаче е най-важно, за което е моята тревога, моето безпокойство и моят призив към българите е да направим така, че наистина с чест да излезем от тези избори.

Едни избори, които да бъдат честни, да няма съмнения в манипулации, да се сведат до минимум опитите да се купуват, да се продават гласове. Защото на 22-рата година от прехода, просто нямаме право да допуснем тяхното опорочаване", заяви Първанов.

Президентът изрази надежда, че днес ще станем свидетели на по-добра организация на изборния процес, особено след като не на всякъде се провеждат избори 2 в 1.

"В България трябва да има избори без купуване на гласове и без нарушения. Не мога да си представя, че като член на Европейския съюз вече повече от пет години, след толкова години преход, след като си мислехме, че вече сме прескочили всички прагове на демокрацията, ние да допускаме масовизиране на едно такова явление. Това е недопустимо", възмути се той.

Източник dnes.bg



Българите да не направят целувката на смъртта!



Въпросът е днес българите да не направят целувката на смъртта с управляващата политическа партия, каза лидерът на БСП Сергей Станишев, след като гласува в Музикалното училище в София.


Червеният лидер обяви, че е гласувал за това в България да има демокрация.

"От тези избори зависи дали властта ще се съсредоточи в едни ръце и дали ще има за в бъдеще правото свободно и без натиск, без купуване и без бой да гласуваме и да избираме тези, които харесваме като политическа сила или конкретни кандидати", заяви Станишев.

По думите му в последните два дни е имало сигнали за масови случаи на бой на застъпници и купуване на гласове, например в Пловдив, за което имало и свидетели.

Станишев посочи, че има сигнали за натиск и за купуване на гласове от всички области. Той призова хората да излязат и свободно да гласуват.

Лидерът на Столетницата изтъкна, че е много важно днес хората да излязат да гласуват свободно и "да не се поддават на купуване, да не се подават на натиск, на страха, който управляващата партия насажда – чрез МВР и чрез мутрите".

"Мутрите са си мутри и в костюм да ги облечеш, те си правят избори по мутренски. Както мутрите през 90 – те години правиха рекет над гражданите, сега рекетират за изборите", допълни Сергей Станишев.

Източник dnes.bg



Стари градски песни огласят "Дондуков" 2



Слънце огрява неделния ден на събора за стари градски песни, който се провежда пред фонтаните на "Дондуков" 2.



Dnes.bg отблизо следи предпочитанията на хората и музикалните им вкусове между двата шлагера, останали в битката за първото място и купата "Бъклица".

По обед любимият стариградски хит е "Градил Илия килия". Над половината публика, или 57,4 на сто си я припяват на площада.

След нея се нарежда класиката "Червено вино снощи пих", чийто текст допада на 42,6% от присъстващите на събора.

Очаква се шлагерът победител да бъде обявен след 19 часа от компетентното жури. След това участниците в събора ще полеят песента първенец и ще отпият от бъклицата

Източник dnes.bg



Борисов: Ще ги видим дали ще се цункат!



"БСП сами не могат да ни бият никога", заяви премиерът Бойко Борисов след като гласува в училището в Банкя.



"Доган им се подигра като каза – "цункайте ме и ще ви дам гласовете". И довечера ще видим дали ще се цункат".

Премиерът продължи като обясни, че понеже от левицата се страхуват всяват страх у хората.

"Аз казвам, че ако мен някой ме призове да го цункам, аз няма да му поискам целувка", продължи коментара си Борисов.

Попитан дали не е обидил по някакъв начин партията на Доган, Бойко Борисов върна въпрос към журналистите:

"С какво да съм го обидил, с това, че казах, че за всичките тези 20 години Ахмед Доган е най-успелият политик и неговата партия винаги печели – с това ли го обидих?. А намеците, които правеше към българските избиратели – нощта е бременна, искам целувка, а това не е ли по-обидно?".

Премиерът подчерта, че всички бивши министри, издигнати от ДПС, са с повдигнати обвинения и са в прокуратурата.

След това той коментира и високия брой недействителни бюлетини от 23 октомври с обяснението, че те са били главно от смесените етнически райони, където избирателите са пускали празни бюлетини.

Според Борисов имало схема на първи тур: "умишлено са пускали празни, за да създадат ореол на видите ли има нещо нечестно. Така че, това са царе на конспирацията".

Премиерът обговори и въпроса за концентрацията на властта в една партия:

"Когато беше Петър Стоянов, Иван Костов, Никола Филчев – абсолютно цялата власт беше в сините и никой не казваше нищо. После беше Първанов, Станишев, Велчев – цялата власт в тях, и никой не казваше нищо.

А сега – оле, майко, какво ще стане. Напротив – ние сме доказали, че сме много по-големи демократи от всички останали и това е факт".

Източник dnes.bg



Калфин: Да говорят избирателите, не Цветанов!



Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин гласува в столичното 28-мо училище.


Той изтъкна пред медиите, че гласува с надеждата, която е имал и в първия тур – "България да върви напред като европейска държава, да има самочувствие, достойнство, да има в дневния си ред това, което имат в дневния си ред европейските страни".
„Надявам се този тур да бъде такъв, че хората да могат с гласа си да определят резултата от изборите. Не искам министърът на вътрешните работи да говори от името и на избирателите”, каза Ивайло Калфин.

Източник actualno.com



Плевнелиев: Гласувайте!



Кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев гласува в секция номер 6 на бул. „Бистришко шосе“ 26 в София.


Бившият регионален министър призова за висока избирателна активност.
„Призовавам всички български граждани да гласуват. Демокрация означава активни граждани, които гласуват и назначават политиците”, подчерта Плевнелиев.
"Гласувах за европейското развитие на България, гласувах за една достойна България, в която регионите получават качество на живот, хората получават икономическа перспектива, независимо дали живеят в малките, в средните или в големите населени места”, коментира Плевнелиев.
Във връзка с неуредиците при гласуването на първия тур той заяви, че има компетентни органи, които трябва да си свършат работата. „Организационни неуредици имаше сериозни на първия тур и аз очаквам днес драматично подобрение. Днес ще се гласува много по-лесно”, коментира Плевнелиев и още веднъж призова гражданите да гласуват.
На въпрос какво ще прави в изборния ден кандидат-президентът отговори: „Днес се разхождам със семейството, готвим палачинки и следобед ще караме колела. Времето през цялата кампания беше с нас. Човек, като се отнася с вяра в доброто, получава подкрепа. Виждам го дори и днес. Така че до последния ден имахме възможност да се видим със стотици хиляди хора. Имахме възможност да им стиснем ръцете, да си кажем, че България има нужда от джентълменство, България има нужда от европейско поведение и на тези избори българите ще докажат, че позитивното, че надграждането побеждава”.
Росен Плевнелиев благодари на целия екип от предизборния щаб на ГЕРБ.

Източник actualno.com



Първите жалби за нарушения - в Силистра, Самоков и Русе



Полицията и прокуратурата вече проверяват сигнали за купуване на гласове и други изборни нарушения из страната.


В община Главница, Силистра, е подаден сигнал за "недействително споразумение между политически формации", едната от които участва във втория тур на изборите за кмет на общината. Сигналът е пратен в Общинската избирателна комисия в Главиница и в полицията.

В "споразумението", опровергано и от предизборните щабове на двете формации, основно става дума за разпределяне на местата в общинската администрация след изборите.Фалшивият документ е разпространен вчера.

В Общинската избирателна комисия в Главиница и в прокуратурата е внесена и жалба за незаконна агитация в деня на размисъл. Сигналите са за незаконно изпращани SMS в деня за размисъл в полза на опонента на кандидата за кмет на жалващата се формация и "за позорящи материали в местен сайт", съобщи БТА. До Общинската избирателна комисия в Силистра е изпратена и жалба за премахване на билборд в близост до избирателна секция.

В Самоков предизборният щаб на ГЕРБ е подал жалба за купуване на гласове. В момента в центъра на ромската махала се раздават пари с указание хората да гласуват в полза на представителите на БСП, твърдят от пресцентъра на партията.

Районната прокуратура в Русе разследва сигнал за търговия с гласове в град Ветово, съобщи говорителят й Радослав Батанов, пред БТА. Две лица са се оплакали вчера в полицията, че са им били дадени пари, за да гласуват в полза на един от двамата кандидати за кмет на Ветово. По случая е образувано досъдебно производство.

Полицията проверява инцидент с имущество на кандидат-кмет в село край Полски Тръмбеш. Неизвестни извършители са счупили витрините на магазин за хранителни стоки в с.Страхилово, община Полски Тръмбеш, собственост на сина на кандидат-кмет, който днес е на балотаж. Това съобщи на БТА Минчо Цачев, председател на Общинската избирателна комисия.

По неговите думи в комисията днес е постъпила жалба за инцидента, но тъй като става дума за престъпление жалбата е препратена до полицията, която извършва проверка по случая.

Източник dnevnik.bg



18 областни града гласуват за кмет



Жителите на 18 областни града ще гласуват за кмет на днешния втори тур на местните избори. Балотаж се провежда в 172 общини в страната.


Заради хаоса с предаването на изборните протоколи на първия тур много членове на секционни комисии се отказаха да участват в балотажа. В Пловдив например над 600 души не пожелаха да се явят повторно в комисиите. Отказаха се и членове от Варна, Плевен и други градове, но вече са им намерени заместници.

По информация на ЦИК бройките са запълнени по предложение на партиите, но новодошлите имаха само ден да се запознаят с правилата. Освен това Централната избирателна комисия реши, че членовете на секционните комисии ще получат по 10 лева допълнително, а тези в София - по 60 лева за балотажа.

В Благоевград един срещу друг се изправят кандидатът на ГЕРБ Атанас Камбитов и Емил Костадинов от БСП. Варненци ще избират между досегашния кмет Кирил Йорданов, подкрепен от ГЕРБ, и Веселин Марешки, издигнат от инициативен комитет.

На балотаж във Велико Търново са Даниел Панов от ГЕРБ и кандидатът на БСП Николай Илиев. Във Видин – Владимир Тошев (ГЕРБ) и Герго Гергов, подкрепен от БСП и Земеделския съюз „Ал. Стамболийски“.

Оспорван втори тур се очертава във Враца, където при първото гласуване разликата между двамата кандидати – Петя Аврамова от ГЕРБ и издигнатия от инициативен комитет Николай Иванов, бе едва 186 гласа.

Жителите на Ловеч ще избират на днешния балотаж между Минчо Казанджиев от БСП и Корнелия Маринова от ГЕРБ.

В Перник досегашният кмет Росица Янакиева се изправя срещу кандидата на ГЕРБ Ирена Соколова.

В Пловдив изборът е между Иван Тотев и Славчо Атанасов, а в Плевен до балотаж стигнаха Димитър Стойков и Найден Зеленогорски.

В Разград спорът за кметското място е между издигнатият от инициативен комитет Денчо Бояджиев и Валентин Василев от ГЕРБ, а в Русе – между Пламен Стоилов (ГЕРБ) и Искрен Веселинов, издигнат от коалиция десни партии.

В Смолян Дора Янкова от БСП се изправя срещу кандидата на ГЕРБ Николай Мелемов. Разликата между двамата на първия тур бе едва 101 гласа, в полза на досегашната кметица.

Силистренци днес избират между Юлиан Ангелов от ГЕРБ и Александър Сабанов, издигнат от коалиция. В Сливен на балотажа се явяват Кольо Милев (БСП) и Йордан Лечков от ГЕРБ.

Между БСП и ГЕРБ е битката и в Стара Загора. Кандидатите са съответно Бойчо Биволарски и Живко Тодоров.

В Търговище кандидатът на БСП Красимир Мирев се изправя срещу и Тунчер Кърджалиев от ДПС. Досегашният кмет на Хасково Георги Иванов се явява на днешния втори тур срещу Иван Панайотов от ГЕРБ.

Кандидат на ГЕРБ отива на балотаж и в Ямбол. Там изборът е между Георги Славов и Мариета Сивкова, издигната от БСП.

Източник dnes.bg



Втори рунд за "Дондуков" 2



Вторият рунд за определянето на бъдещия домакин на „Дондуков“ 2 започна още вчера в 20,00ч. българско време.



На първи тур кандидатите на ГЕРБ получиха 1 349 300 гласа, а опонентите им от БСП – 974 300 гласа.

В чужбина на първи тур гласуваха общо 50 499 българи, като първенци по активност са Турция (22 418 души), Испания (6752), Кипър (2071) и Германия (2040).

Веднага след края на изборния ден миналата неделя, основните политически сили се прегрупираха за предстоящия вот.

ДПС застана зад кандидат-президента на БСП Ивайло Калфин.

Меглена Кунева призова гражданите, подредили я трета в президентската надпревара, да избират по съвест.

Същото направиха от СДС, а ДСБ се обявиха срещу левицата и подкрепиха Росен Плевнелиев. Изненадващо РЗС също подкрепи кандидата на ГЕРБ.

Волен Сидеров поиска симпатизантите му да не гласуват и настоя за повторно преброяване на президентския вот.



След като ЦИК обяви окончателните резултати от първия тур се оказа, че над 7% от бюлетините са недействителни. Затова внимавайте с "X"-а.

Заради различните тълкувания в СИК кой знак е валиден и кой не, в петък Централната избирателна комисия разшири възможностите за отбелязване на вота.

В решението е отбелязано, че "дължината и дебелината на наклонените линии, с които се изписва знакът "Х" и не засягат друго квадратче в бюлетината, не се отразяват върху действителността на гласа".

Миналата неделя граждани не можаха да гласуват или заради това, че бяха в забранителните списъци, или поради големите опашки пред секционните комисии.

Избирателните списъци обаче не бяха актуализирани и така за президентската надпревара в страната ще гласуват 6 933 748 български граждани. Те ще могат да пуснат бюлетините си в 11 744 избирателни секции.

По време на вота е забранена предизборната агитация. Сигнали за агитация започнаха да валят още от вчера в деня за размисъл.

Забранен е още ловът и алкохолът, позволени са само при предварително договорени мероприятия.

Както на 23 октомври, паспортните служби ще работят и днес, за да могат всички граждани, чиито лични карти са с изтекъл срок, да гласуват срещу заявление за издаване на документ за самоличност. Удостоверенията, издадени от МВР, ще са валидни само за изборния ден.

Над 15 000 полицаи ще пазят реда по време на вота. В районите на произвеждане на изборния процес няма да бъдат допускани лица с агресивно поведение, употребили алкохол или носещи оръжие. Забранено е паркирането на автомобили в непосредствена близост до местата за гласуване.

Сигнали за нарушения на изборния процес може да подавате на izbor@mvr.bg или на денонощната телефонна линия в МВР 02 982 22 32.

Източник dnes.bg



Мислете! Избираме държавен глава за следващите 5 г.



Новият президент, който ще изберем днес, ще бъде с петгодишен мандат и точно толкова време ще ни представя пред международната общност.



Той ще назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на страната. Ще награждава с ордени и медали заслужилите, ще дава и възстановява българско гражданство, както и освобождава и лишава от него.

В правомощията на президента е да предоставя убежище, да помилва, да опрощава несъбираеми държавни вземания, да наименува обекти с национално значение и населени места.

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България. Той ще назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили.

В правомощията на държавния глава е да свиква Консултативния съвет за национална сигурност и да обявява обща или частична мобилизация.

Президентът може да определи датата за провеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание. Освен това той може да налага вето на приетите от НС закони.

В правомощията му влиза и съставянето на служебен кабинет при разпадане на правителството или ако парламентарно представените групи не успеят да се споразумеят.

Новият президент на България трябва да реши кои от своите правомощия да прехвърли на вицепрезидента.

Пълномощията на двамата могат да бъдат прекратени предсрочно при подаване на оставка пред Конституционния съд, при трайна невъзможност да изпълняват правомощията си (тежко заболяване) или в случай на държавна измяна и смърт.

Правомощията на държавния глава са разписани в Конституцията на Република България.

Източник dnes.bg



10 неща, от които трябва да се освободите още днес



Понякога това, което ни пречи да продължим напред, са неща, които са станали в миналото. И понякога е повече от необходимо да се отървем от тези стари неща, за да могат новите, доста по-полезни да влязат в живота ни. Това да пуснеш стария, натрупан боклук често е доста трудно начинание, но със сигурност е едно от най-градивните и полезни начинания, които можем да предприемем. Ето няколко неща, от които трябва да се отървете, ако искате най-после да започнете да живеете щастливо и пълноценно...


Освободете се от...
Вината: Променяло ли е някога натрупаното чувство за вина дадена ситуация? Може ли да превърти времето и да промени миналото? Отговорът е НЕ. Така че, веднъж за винаги се освободете от него и започнете да живеете. Обмислете какво точно ви кара да се чувствате виновни и го приемете като един житейски урок.
Негативното мислене: Негативното мислене е едно от най-лошите неща, които можете да си позволите. Една негативна мисъл винаги води след себе си друга, процес, който в крайна сметка се превръща в една мисловна лавина, която не можете да контролирате. Затова обърнете внимание на вашите мисли и изучете как ви карат да се чувствате. Ако мислите нещо негативно, опитайте се да го трансформирате в позитивно или започнете да мислите за нещо хубаво. Това просто упражнение първо ще промени настроението ви, а постепенно целия ви живот.
Нуждата от одобрение: Престанете да се доказвате пред останалите. Просто приемете, че не бихте могли да се харесате на всички и се фокусирайте върху себе си. Истината е, че това, което мислят другите няма никакво значение – животът ви е предимно онова, което чувствате самите вие, така че се приемете и се наслаждавайте!
Гнева/ тъгата: Всеки страда в даден момент от живота си. На всички са ни били разбивани сърцата и сме били наранявани в някакъв минал период. Просто се освободете от случката и продължете напред. Да държите горчивината и да страдате за това, което вече се е случило, няма да промени миналото, но със сигурност има огромно влияние върху бъдещето ви и не позволява на щастието да ви озари.
Фалшивите приятели: Това че имате 538 приятели във Facebook изобщо не означава, че имате 538 приятели. Това често се среща и в действителността – имаме купища приятели, които всъщност изобщо не се интересуват от нас или просто лицемерничат. Това, което трябва да направите е да прекъснете тези негативни приятелски връзки и да се съсредоточите над истинските приятели – доста по-малко на борй и доста по-трудно откриваеми, но със сигурност в пъти по-качествени. Защото те ще са тези, които ще откликнат, когато сте в нужда.
Отлагането: Престанете да отлагате, просто спрете. Ако нещо трябва да бъде направено, просто го направете. Отлагането е доста лош навик и колкото по-дълго го практикувате, толкова по-трудно ще се превъзпитате.
Завистта: Завистта е едно от онези неща, които не ви водят до никъде. Защо искате да сте някой друг, като вашият живот е достатъчно уникален и перфектен сам по себе си? Спрете да се сравнявате с дългокраките красавици или богатите си приятели и проявете малко благодарност за това, което имате вие – здраве, добри приятели, някакъв талант, семейство... Всеки има своя път и щастието е просто да открием нашия собствен.
Несигурността в себе си: Негативният образ на самите вас може да има огромно влияние на добруването ви като цяло. Отървете се от ниското самочувствие и започнете да се обичате. Поне опитайте. И спрете да мислите, че не сте достатъчно добри за това или онова. Вие сте това, което създавате в съзнанието си, затова, като начало, изброете 10 добри неща за себе си, след което започнете да ги споделяте с останалите. Истината е, че колкото повече обичате себе си, толкова повече ще ви харесват останалите.
Ограниченията: Вашите ограничения са такива, каквито вие решите. Ако се съмнявате, че можете да направите нещо, то твърде вероятно е да се провалите. Така че, престанете да си създавате ограничения и се протегнете към небето! Самоограничаването е единствената бариера между вас и нещата, които искате да постигнете.
Времето: Спрете да се втренчвате в часовника. В днешното, модерно време, всичко, което правим се върти около времето. Време за работа, време за вечеря, време за срещи, за почивка, за забава... Настрани от работата, опитайте се да се освободите от рестрикциите на часовника и просто започнете да правите, това, което чувствате за правилно в даден момент. Спрете да живеете живот на секунди и започнете да живеете живота, който искате.
Да, може да е трудно да разчупите тези навици, но тайната е в това да опитате. Ако решите да го сторите, ще се изправите пред не едно предизвикателство, но този акт ще ви помогне да сътворите един наистина по-добър и по-пълноценен живот, затова не отлагайте! Започнете още днес – сами ще се убедите, че си заслужава всяко усилие и то ще бъде възнаградено.

Източник dnes.bg



Да работя с олигарси? Няма шанс!



В България има малко олигарси и много предприемачи, много честен бизнес и той надделява в страната ни. Аз ще работя единствено и само с него, олигарсите нямат шанс. Това заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев, който заедно с Маргарита Попова посети Стара Загора.



Като политическа пропаганда определи кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ обвиненията на БСП, че изборите са манипулирани. Това е поведение на страх и притеснение от загуба, коментираха Плевнелиев и Попова.

Очевидно имаше проблеми в организацията на изборния ден и в преброяването на гласовете, но нека не забравяме, че за първи път в България се провеждат избори за президент и местна власт в един ден, заяви още Росен Плевнелиев.

Имало е организационни затруднения и проблеми, затова очаквам да се направи окончателният отчет защо и как са възникнали те и по какъв начин може да се подобри ситуацията. Очаквам още на втория тур да има драматични подобрения, но не считам, че изборите са били нечестни, допълни кандидатът на ГЕРБ.

Плевнелиев коментира и т.нар. Голям шлем в енергетиката на президента Георги Първанов, който събира в себе си проектите „Бургас–Александруполис”, „Южен поток” и АЕЦ „Белене”.

Според кандидата на ГЕРБ енергийната тема е свързана предимно с енергийната независимост и енергийната ефективност, така че след време българите да усетят ефекта по собствените си сметки.

Кандидатът за вицепрезидент Маргарита Попова категорично отхвърли тезата, че може да бъде следващият главен прокурор.

В момента имам друга кауза и път, кандидатствам за мажоритарен вот и е изключено да си раздвоявам усилията и да се отклонявам от този път, заяви Попова.

Тя и Росен Плевнелиев разговаряха и със старозагорци на градския пазар и си купиха зеленчуци, произведени в Тракия.

Източник dnes.bg



Яне не ще бойкоборисовци



Ще продължи ли РЗС да иска уволнение на премиера, подкрепя ли реално партията дълго критикувания от нея Росен Плевнелиев, ще вадят ли разкрития за властта? Лидерът на РЗС Яне Янев пред Dnes.bg



След като водихте кампания „Ще уволня Бойко Борисов“, как така отидохте на среща с премиера?

Държавата е в тежка ситуация на фона на финансовата и икономическа криза в Европа. Би следвало тогава, когато става въпрос за жизненоважни теми за държавата и за бъдещето на българските граждани, да се търси необходимата информация от властимащите и да се осъществява контрол. Тъй като ние разполагаме с достатъчно информация и разполагаме с експертен потенциал, отидохме при Бойко Борисов да видим какво става с републиканския бюджет, как ще бъдат разпределени позициите в новата бюджетна макрорамка. Ние не можем да си позволим да бъдем безучастни парите да отидат в МВР, в ДАНС, в МО, а образованието, здравеопазването и културата да останат на задна линия. За нас е много важно как ще изглежда държавата в общоевропейски план в контекста на предстоящите важни решения и разклащането на еврото.

Какво ви отговори Бойко Борисов на вашите притеснения и критиките ви във водената политика в определени сектори?
Бойко Борисов пое ангажимент Симеон Дянков още другата седмица да дойде на работна среща с експерти, депутати на РЗС и да обсъждаме конкретни параметри в новия бюджет, както и Пакта за финансова стабилност, който включва и промяна на конституцията.

Как решихте да подкрепите Росен Плевнелиев, след като месеци наред го обвинявахте в корупция и в сериозни данъчни престъпления?
Никъде не сме казали, че ще подкрепим Росен Плевнелиев. Казахме, че няма да гласуваме за протежето на Гоце – Ивайло Калфин, което се ползва с безусловната подкрепа на Ахмед Демир Доган. Ние не желаем Доган да държи президентската институция в малкия си джоб вече 15 години, ако Калфин стане президент. Така че нека да не ни се вменяват послания, които не сме отправяли.

Т.е. вие не призовавате вашите симпатизанти да гласуват за Росен Плевнелиев?
Ние призоваваме нашите симпатизанти да не гласуват за протежето на Георги Първанов и отново да остане легендата, че Доган определя президентите в държавата. Искаме да бъде развенчан този мит по един категоричен начин.

Пред Бойко Борисов изказахте ли вашата позиция относно Росен Плевнелиев?
Изразихме определени критики. Казах, че съм работил добре с Маргарита Попова, което не го крия. Стана въпрос и за закона за конфискация на незаконно придобитото имущество. Казах, че този закон е изключително важен за държавата в европейски контекст. Ако искаме мониторинговия доклад да бъде положителен за България, трябва да се приеме този законопроект. Изразих моето негативно отношение за Цветан Цветанов, Искра Фидосова и всички безобразия, които се случват в държавата. Ще продължим да бъдем най-критичната, най-острата и най-последователната опозиция. Ще продължим да изваждаме корупционните практики във висшите етажи на властта.

Бойко Борисов пое ли някакъв ангажимент към вас?
Не. Не съм искал нищо от Бойко Борисов, не съм искал да поема ангажименти към нас и ние не сме поели към него.

А вие лично ще гласувате ли в неделя на балотажа?
Казах няколко пъти, че няма да гласувам Доган да има трети мандат в президентската институция.

Не се ли притеснявате, че изглеждате непоследователен и това може да доведе до отдръпване на ваши симпатизанти?
По никакъв повод. РЗС издигна тезата „Спри доганизацията“ и ние я отстояваме докрай. Ако трябва, ще касираме и тези избори, ако имаме достатъчно данни. В момента съм събрал екип от юристи. Съберем ли достатъчно данни, няма да ни трепне окото да внесем необходимите искове за касиране на изборите.

Как ще гласуват оттук нататък вашите депутати в парламента?
Нашите депутати в парламента ще гласуват опозиционно на властта и ще подкрепяме само конкретни законопроекти, като закона за конфискация на незаконно придобитото имущество. Защото виждаме, че половината от депутатите на ГЕРБ се мръщят и не го подкрепят. Защото те се опасяват да не се стовари с пълна сила върху тях. Второ, ще гласуваме промяна в конституцията като част от финансовия пакт за стабилизация, защото хората се страхуват за сигурността си и може финансовата система да се срути за броени часове в страната.

Ние сме отговорни хора. Не сме като крайните екстремисти и националисти и антисемити от „Атака“, които подхождат изключително безотговорно.

Трето, ще подкрепим това, което е свързано с възможността България да има правилна икономическа политика за изход от кризата. А иначе всички безумия на ГЕРБ ще бъдат най-яростно критикувани от нас. Ние ще продължим да изнасяме за корупция по висшите етажи на властта.

Ето, аз правя прогноза, че, ако Андрей Иванов остане председател на общинския съвет, това ще е безпрецедентно и може да се стигне до арест. Изнесохме един куп фактология за Андрей Иванов, НАП каза, че не е виновен. Но въпреки че НАП му осигури чадър, аз съм убеден – Андрей Иванов няма как да бъде председател на Общинския съвет. Защото това ще е безпрецедентна наглост за демонстрация как най-корумпираните са най-високо във властта.

Премиерът Борисов лесно ли се съгласи на среща с вас, след като дълго време искахте да го уволните?
Срещата е в интерес на държавата. Тя не е за затопляне на отношенията между ГЕРБ и РЗС.

В крайна сметка от вашите думи става ясно, че по-малкото зло от Плевнелиев и Калфин е Плевнелиев?
Няма да призова да се гласува за Плевнелиев, не очаквайте това от мен. И го казвам по категоричен начин. Но призовавам по никакъв повод да не се гласува за Калфин, защото доганизацията е опасно явление за държавата.

Разговаряхте ли с премиера относно организацията на изборите и последвалия хаос?
Ние отправихме критики и казахме, че това, което се случва, е безобразие. Има филшифициран вот и е недопустимо в демократична държава да се действа по този начин. Лично моето мнение е, че Цветан Цветанов и Фидосова трябва да понесат отговорността за този хоас и невиждано за последните 22 години фалшифициране на вота на българските избиратели.

Има огромни манипулации. За листите за общински съвети РЗС има над 100 хил. гласа, което категорично ни прави парламентарна партия в следващия парламент. А гласовете за Семов са над 60 хиляди или близо наполовина от тези, които имаме по пропорционалните листи за общински съветници. Къде са тези гласове?. Т.е. има грандиозна фалшификация.

Премиерът прие ли вашите критики?
Нормално е да не се съгласи, защото той работи за ГЕРБ. Но на нас ни е ясно, че формулата на ГЕРБ е 99,9% – Бойко Борисов, и 0,1% – всички останали. Този вот, който получи Плевнелиев, не е за него, а е за Бойко Борисов. Това е истината. Хората не пожелаха да уволнят Бойко Борисов. Ние им предложихме вариант държавата да се стабилизира. Това уволнение за нас беше необходимо. Но хората не пожелаха да има такова уволнение. Ако зависи от Атанас Семов, аз съм убеден, че ще му пусне дисциплинарна заповед и към днешна дата. Ние сме демократи. Такъв какъвто е вотът на избирателите, се съобразяваме.

Означава ли, че заради резултатите от изборите се отказвате оттук нататък да искате уволнението на премиера?
Не, не се отказваме. Най-чистата и безупречна политическа кауза има РЗС. Ние искаме не само да уволним Бойко Борисов, а да уволним системата, която произвежда бойкоборисовци.

Източник dnes.bg



Електоратът на ДПС – последният коз на Калфин



Сериозна разлика в избирателната активност за президентските избори и изборите за местна власт показват резултатите от област Кърджали и няколко общини в Северна България.



В Кърджали например за кмет са гласували 55,4% от имащите право на глас, а за държавен глава – едва 36,98.

Още по-фрапиращи са данните за останалите общини в областта. В Ардино разликата е почти двойна – 64,2% срещу 33,59%, а в Джебел е още по-смущаваща – 63,3% гласували за местна власт срещу 26,82% гласували за президент.

В Крумовград избирателната активност е 61% срещу 24,78, а в Момчилград – 52,1 срещу 29,16%. Подобна е ситуацията и в общините Кирково и Черноочене, сочи справка в резултатите на ЦИК.

В цялата област Кърджали Ивайло Калфин е предпочитан за президент спрямо опонента си на балотажа Росен Плевнелиев, но като цяло получава много по-малко гласове, отколкото взимат ДПС и БСП, взети заедно на изборите за местна власт.

Например само в град Кърджали Калфин има близо 10 000 гласа резерв само от гласоподаватели, повечето от които са пропуснали първия президентски тур. За кандидата за президент са гласували 12 285 души, а за листите за общински съветници на ДПС и БСП – общо 21 899.

Подобна е и ситуацията в няколко общини в областите Разград, Шумен и Търговище. Там също разликата между гласувалите за президент и местна власт е изключително голяма.

В община Венец, област Шумен, за кмет са гласували 71,7% от имащите право на глас, срещу едва 39,93% гласували за президент. В община Хитрино процентите са 70 срещу 43,35%, а в община Самуил, област Разград – 73 срещу 49,98%.

Както е известно, веднага след първия тур на президентските избори лидерът на ДПС Ахмед Доган даде указания на своите симпатизанти да подкрепят кандидатпрезидентската двойка Ивайло Калфин–Стефан Данаилов.

"Не съм казал, че ДПС ще има решаваща роля на тези избори. Двойката Калфин и Стефан Данаилов е много атрактивна и не е необходимо да убеждаваме твърде много и съм уверен, че ще дадем своята дан за президент на страната", коментира в неделя Сокола.

Източник dnes.bg



Изборите пред бойкот



Куп членове на секционните избирателни комисии (СИК) се готвят да не отидат на работа на балотажа. Хората са недоволни от хаоса пред общинските избирателни комисии (ОИК), където се висеше с часове за предаването на изборните книжа и протоколите. В изборната нощ някои от тях си тръгнаха барабар с торбите с бюлетини, след като чакаха по 5-6 часа безуспешно да ги предадат, предаде АСН.


Такива случаи имаше в София, Пловдив, Силистра, Сандански, Благоевград. Наказани за бюлетините под юргана обаче няма да има, обясниха от ОИК в страната. Причината - не са постъпили сигнали, че членове на СИК са носили изборните книжа и протоколи у дома.
"При нас имаше припаднали", призна шефът на ОИК-Варна Иван Лечев. Край морето най-гневните и ядосаните направо хвърляли торбите и си тръгвали за вкъщи. "Няма да припарим за балотажа", заричали се те.
Заради големите опашки ЦИК реши да обезщети служителите на СИК с бонус от 60 лева. Дали това обаче ще ги спре да отсвирят балотажа, не е ясно. Някои отсега си признават, че ще отидат на работа и в неделя, защото се говори, че няма да си получат парите от първия тур.
"Пускат се всякакви слухове. Който е положил труд, няма как да не бъде компенсиран", каза говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. "За заплащането от първия тур нито мога да разсеям слуховете, нито да ги създам. Това е в ръцете на общинските избирателни комисии", допълни Негенцова. Тя не се притеснява, че членове на СИК-ове в страната масово няма да се явят на балотажа.
"Все пак те се предлагат от партиите и се водят държавни служители. Тези партии са парламентарно представени - трябва да са отговорни. И едва ли ще позволят да нямат свои представител в СИК по време на изборите", обясни още тя.
На първия тур във Варна имаше 386 секции с близо 2700 членове. Най-неприятното е, че хората в тях могат да се откажат в последния момент в самия ден на вота и да опразнят секциите, притеснени са избиратели. Ако се окаже, че са под 5 души, СИК-овете се закриват .
Единственото спасение е партийните централи да правят спешни попълнения от голямата си армия на застъпници, признават политиците край морето.
Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова бе категорична, че организацията на изборите е работа на ОИК. Столичната комисия обаче обвини централната за хаоса в предаването на протоколите. ОИК е настояла торбите с бюлетини да се носят направо в общините. Но от ЦИК са казали, че това не може да стане - първо трябва да се доставят до ОИК, а след това до общините. Според общинската комисия това решение е създало хаоса пред зала "Универсиада".
"Нека не ни прехвърлят топката на нас от ОИК-София. Аз не искам да влизам в конфронтация с тях. Но как така в 264 общини в страната нямаше проблеми с предаването на протоколите и бюлетините?", запита говорителят на ЦИК. Ралица Негенцова обясни, че комисията е изпратила писмо до столичната общинска комисия, в което се пита какво са правили в нощта на изборите двамата депутати от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов. "Депутатите нямат работа там, където се броят бюлетините", категорична бе Негенцова. Но отказа да коментира случката, докато не получи официален отговор от ОИК-София.

Източник actualno.com



Лидерите на еврозоната днес ще договорят новия антикризисен план



Лидерите на страните от еврозоната трябва днес да обявят мерки за окончателно преодоляване на дълговата криза. Засега обаче има много неизвестни по плановете на политиците.



За днешната извънредна среща в Брюксел настоя германският канцлер Ангела Меркел. Целта беше да се осигури допълнително време за изготвяне на антикризисните планове, които първоначално трябваше да са готови до неделя.

Вчера обаче стана ясно, че е отменена среща на финансовите министри от валутния съюз, която трябваше да предшества форума на лидерите. Това създаде спекулации, че решенията няма да бъдат договорени днес.

Антикризисните усилия на Европа се концентрират в три насоки: увеличаване на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), рекапитализиране на банките на континента и опрощаване на по-голяма част от задълженията на Гърция.

Политиците вече се договориха, че рекапитализацията на банките трябва да се случи със 108 млрд. евро. Ако те не успеят да ги наберат от пазарите, ще получат помощ от правителствата. Освен това беше постигнато споразумение да бъдат опростени 60% от гръцкия дълг.

Основен проблем остава повишението на EFSF, по което Германия и Франция имат различни идеи. Вчера стана ясно, че окончателното изготвяне на мярката може да отнеме няколко седмици.

Източник dnevnik.bg



ЕП зове за пълно отваряне на трудовия пазар за нас



Европейският парламент прие резолюция, с която подкрепи пълното отваряне на трудовия пазар в ЕС от януари 2012 г. за граждани на България и на Румъния.



Резолюцията бе приета в резултат на доклада на румънския евродепутат от ЕНП Траян Унгуреану, предаде БТА.

Той отбеляза, че официалните данни на Европейската комисия доказват, че работниците от Източна Европа не са допринесли за увеличаването на безработицата и не са навредили на социалните системи в страните, в които са се заселили.

Унгуреану цитира данни, според които брутният вътрешен продукт в страните, приели работници от Източна Европа, е нараснал с един процент.

ЕП призовава държавите в ЕС да преразгледат въведените правила за преходните периоди до пълното отваряне на своите трудови пазари, както и да отменят изцяло ограниченията от 1 януари 2012 г., преди максималния срок за действие на забраната в края на 2013 година.

В дългосрочен план тези ограничения могат да окажат лошо въздействие на основните ценности и права, залегнали в договорите за ЕС, например правата за свободно движение, недискриминация, солидарност и равни права, пише в резолюцията.

Депутатите изразяват съжаление за последните законодателни предложения в някои европейски държави, които възнамеряват да възобновят вече отменените ограничения и призовават ЕК да провери дали това не е в разрез с европейското право.

В резолюцията се изразява безпокойство от слабото приложение в националните законодателства на директивата, осигуряваща свободното движение на работниците и техните семейства в ЕС. Депутатите призовават комисията, ако счете за необходимо, да предприеме наказателни процедури срещу държавите нарушители.

В текста се отбелязва, че настоящите процедури за взаимно признаване на професионалните квалификации са поредното голямо препятствие за работниците и тяхното движение в Общността, като ЕК е призована да промени действащите правила по този въпрос.

На този етап Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия поддържат ограниченията до своите трудови пазари за българи и румънци, а от това лято Испания възобнови забраната за наемане на работници от Румъния.

Източник dnes.bg



Русия няма никакво намерение да влиза в Евросъюза



"Москва няма никакви намерения да влиза в Европейския съюз. Изглежда самият ЕС също няма такова желание", обяви в Москва Анвар Азимов, посланик за специални поръчения към руското МВнР, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Дипломатът каза, че диалогът с ЕС е необходим и той трябва да бъде взаимно изгоден. По думите му "засега се виждат положителни тенденции" в този диалог.

Азимов подчерта, че преминаването към безвизов режим е приоритет за Русия в контактите с Евросъюза, на засега неговите страни членки не са готови да подпишат с Москва съответното споразумение.

Пречки за сключването на споразумението, според него са възраженията на 10 държави от ЕС, главно балтийските страни, но и държави от Източна Европа, но отказа да назове имената им.

Източник dnes.bg



Мирът започва с убийство?



Тиранинът Кадафи е мъртъв. Светът ликува. Но да се радваме на това, че в още една страна е възтържествувала демокрация, някак не можем. Каквото и да ни говорят световните лидери за края на ерата на деспотизма и успешния край на кървавата война в Либия, тя не бе започната от Кадафи.



Освобождаването на Афганистан и Ирак и установяването на демокрацията там не бяха по-малко кървави. В Либия са разрушени десетки градове. Медиите пишат за най-малко 25 хил. загинали и 50 хил. ранени, пише журналистът Татяна Нетреба от руското издание „Аргументы и факты“.

Управляващият повече от 40 години полковник, какъвто и да е бил, не беше нито Пиночет, нито Ким Чен Ир. Светът познава и по-страшни злодеи. А беше време, когато и Берлускони, и Саркози го приемаха като скъп гост. Но въпросът не е в това.

Кадафи бе хванат като мишка в канализационна тръба. Нека треперят другите диктатори. Нека. Но казват, че са го хванали жив, а после е имало изстрел в главата. Защо беше нужен този изстрел? За да не разбере никога никой колко пари е давал Кадафи на световните лидери и какви подаръци им е правил? Каква странна случайност: рядко някой от световните злодеи доживява до съд. Бен Ладен бе убит в хода на тайна операция и погребан в морето, Слободан Милошевич не доживя края на процеса в Хага...

Много експерти са на мнение, че нито роднините, нито близките от обкръжението на Кадафи няма да получат достъп до обществената трибуна – тези, които знаят колко тясно е бил свързан полковникът със световния финансов елит.

Всички очакват, че със смъртта на Кадафи в Либия ще се възцарят мир, благоденствие и ще разцъфти демокрация. Засега обаче либийските бунтовници превъзнасят 18-годишния либиец, който май е застрелял диктатора, и съобщават подробности от биографията на новия национален герой. Друг герой рита с крак тялото на мъртвия Кадафи.

Така ли се пресичат моралните ценности на новоизпечената революция с престъплението и вандализма? А информацията, че тялото на полковника е или в джамия, или в търговски център, дали е случайна? Бясното куче на пустинята е мъртво, но трябва ли да се гаврят с трупа му?

Представителите на Европейския съюз казват, че след смъртта на Кадафи за либийския народ започва нова страница.

Мирът започва с убийство?

Междувременно експертите прогнозират, че следващата страна, където ще дойде революцията, е Сирия. Може би и там ще се осъществи по същия изпробван сценарий?

Източник dnes.bg