Хиляди гърла: Ууу!, Оставка!, Главен лъжец – Дянков!



Над 20 хиляди души се събраха пред парламента, където започна синдикалният протест срещу промените в пенсионната система.



Множеството скандира ведно: "Оставка" и "Главен лъжец – Дянков".

Сред протестиращите има много учители, държавни служители, миньори, цивилни полицаи.

В началото на протеста синдикалните лидери призоваха премиера Бойко Борисов да излезе и да говори, на този призив протестиращите отвърнаха с: "Бойко, никога не е късно да постъпиш правилно!", "Министър Дянков, бъди така добър, иди си!"

Десетки полицаи пазят хората, за да не преминават металните заграждения около сградата на Народното събрание.

В протестна декларация, прочетена от заместник-председателя на КНСБ Валентин Никифоров, се отбеляза, че търпението на хората вече се е изчерпало и те са тук, за да се не се увеличава пенсионната възраст и да не се маха клас прослужено време.

"Господа управляващи, не се вглеждайте единствено в числата! Зад тях стоят живи хора и техните съдби! Вслушайте се в гласа ни! Нашата алтернатива е разумна!", отбеляза той.

Протестът продължава.

Източник dnes.bg



Кабинетът: Извинявайте, фермери!



Протестиращите земеделци ще решат сами дали да прекратят протестите, но засега те продължават.

Това стана ясно от думите на Ангел Вукодинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Министерския съвет след дълга среща при премиера Бойко Борисов, която забави началото на правителственото заседание.



След нея Министър Мирослав Найденов отново се извини на протестиращите. Това направи вчера и вицепремиерът Симеон Дянков.

Земеделците поискаха публично извинение от управляващите към хората на улицата заради "предизборната лъжа".

"Искахме да получим три неща от правителството – ясно извинение за предизборната лъжа според нас и извинение от всички, които говориха в последните дни много неистини за сектора, правила, за да има устойчиво земеделие и изпълнение на финансовата рамка", заяви Вукодинов.

"Правителството се извинява на земеделците, че са се почувствали излъгани от финансовата рамка в сектора", заяви отново ресорният министър Мирослав Найденов. Вчера в рамките на един ден той проведе две срещи – в София и в Арбанаси, но така и не си стисна ръцете с протестиращите фермери.

 Според Найденов финансовата и икономическата ситуация в момента не позволява да бъде изпълнено първоначално договореното и това е било ясно заявено на срещата от премиера и финансовия министър.

Земеделците ще получат обаче ваучери за горива с по-нисък акциз, с който ще спестят 70 млн. лева. Нотификацията за намаляването на акциза вече се подготвя и ще бъде изпратена в Брюксел.

През 2013-а и 1014 година горивата с по-нисък акциз ще са повече, каза министърът.

Според Вукодинов днешното извинение на правителството не е достатъчно, а финансовото споразумение било подписано предизборно. Вукодинов поиска извинение и за твърденията, че държавната помощ в земеделието се иска от милионери.

Вече около 200 тежки земеделски машини потеглиха от Петолъчката към столицата. За два часа ще бъде блокиран пътния възел.

Добруджанските зърнопроизводители също ще блокират пътища и гранични пунктове. Около 60 селскостопански машини затвориха Околовръстния път на Добрич.

Има информация, че земеделските машини, които предните дни бяха спрени на разклона за село Топола, на пътя Балчик-Каварна, се изтеглят в посока към село Дуранкулак. Очаква се също за час да бъде затворен ГКПП – Дуранкулак.

Източник dnes.bg



Шествието тръгна с песни и чучело на Дянков



Протестното шествие на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" потегли към Народното събрание.



Огромно колона от членове на КНСБ се предвижва от бул. "Христо Ботев" към бул. "Александър Стамболийски".

Начело на колоната протестиращите носят чучело с лика на финансовия министър Симеон Дянков и плакати срещу него.



Пред сградата на Министерския съвет протестиращите се спряха за минутка и с бурни освирквания и скандирания призоваха: "Дянков вън". Издигнати са много плакати.
От уредбата в лекия автомобил, която е начело на шествието, звучат възрожденски песни.
Хиляди протестиращи потеглиха и от Националния стадион "Васил Левски", където се събираха членове на КТ "Подкрепа“.

И двете шествие се пазят от сериозно количество полицаи. Двата лъча на протеста трябва да се съберат около 13 часа пред сградата на Народното събрание.

Там от ранни зори е засилено полицейското присъствие заради предстоящия национален протест срещу промените в пенсионната система.

Униформени трескаво поставяха цяла сутрин метални заграждения около сградата на Народното събрание.

Източник dnes.bg



Министрите от еврозоната одобриха отпускането на 8 милиарда евро за Гърция



След няколко месеца дискусии финансовите министри от еврозоната се споразумяха днес да отпуснат на Гърция заем от 8 милиарда евро, благодарение на който страната ще избегне опасността до 15 декември да обяви фалит, съобщи БТА. Информацията е на Франс прес, която се позовава на европейски дипломатически източник.




Седемнадесетте държави от еврозоната одобриха принципно отпускането на този пореден транш преди оставката на социалистическото правителство на Георгиос Папандреу, което беше заменено от правителството на националното единство начело с Лукас Пападимос.

Окончателното одобряване на заема беше отложено заради изискването на еврозоната и Международния валутен фонд трите основни политически партии в Гърция, подкрепящи правителството на единството, да обещаят писмено да приложат реформите, с които се ангажира кабинетът на Папандреу.

Водачите на трите партии изпратиха своя писмен ангажимент на европейските лидери, макар че водачът на опозицията Андонис Самарас изрази в писмото си резерви и се изказа за някои промени "които ще гарантират успеха" на програмата.

Одобряването на транша от еврозоната означава, че Атина ще може да получи помощ от 5,8 млрд. евро от 8-те милиарда, тъй като отпускането на останалата част от сумата трябва да бъде одобрено от МВФ, отбелязва АФП.

Източник dnes.bg



Голяма стачка парализира Великобритания



Масова стачка в държавния сектор във Великобритания срещу реформите в пенсионната система се очакват днес, предаде Франс прес.



Агенцията отбелязва, че това ще е социален тест от безпрецедентен мащаб за коалиционното правителство на консерваторите и либералните демократи, което изпълнява план за драконовски икономии.

Протестната проява е свикана от всички големи синдикати във Великобритания. Организаторите се надяват два милиона души да се включат в тази национална стачка, която се очаква да затвори повечето учебни заведения, да наруши въздушния трафик и работата на лечебните заведения, съдилищата и общинските служби.

В цяла Великобритания са предвидени над хиляда демонстрации.

Очаква се днешната стачка да надмине по масовост тази от края на юни, свикана по същите причини от четири профсъюза.

"В сряда ще станем свидетели на най-голямата стачка във Великобритания", обяви генералният секретар на Британския конгрес на профсъюзите Брендън Барбър.

Британското правителство на премиера консерватор Дейвид Камерън предвижда да повиши възрастта за пенсиониране до 66 години през 2020 г., при 60 години за повечето професии сега. Освен това се предвиждат и увеличаване на вноските за социално осигуряване.

До 2015 г. заплатите на държавните служители са замразени и 330 хиляди от
тях ще бъдат съкратени.

Правителството оправдава пенсионната реформа с удължаването на средната продължителност на живота и с необходимостта от "възстановяване на равновесието" в частния сектор.

То осъжда предстоящата стачка, която ще струва на и без това изпитващата затруднения британска икономика над 500 милиона лири стерлинги.

Източник dnes.bg



Росен Плевнелиев ще е президент на... регионалното развитие



"Ще бъда президент на регионалното развитие", обяви новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев в Стара Загора, където участва в дебат за националните приоритети за развитие до 2020 г.



"Много е важно България да има своите центрове за балансиран растеж и развитие, затова следващата година е изключително важна за регионите, за да се подготвим и защитим за следващия програмен период 2014-2020 г.

Затова е необходима програма 2020, на базата на която да бъдат отпускани средства от еврофондовете. Тази програма трябва да бъде интегрирана в национална стратегия, която да е легитимна, да е дошла от регионите, а не да е политически спусната", заяви Плевнелиев, цитиран от БТА.

Росен Плевнелиев направи и обиколка на автомагистрала "Тракия" в отсечката Стара Загора - Нова Загора.

По думите на Плевнелиев строителството върви в срок и при спазване на бюджета.

Източник dnes.bg



Русия готова за отговор на заплахата от ПРО



Руският президент Дмитрий Медведев откри днес в Калининградската област нова военна радарна станция за ранно предупреждение, като заяви, че тя е сигнал за готовността на Русия да даде "адекватен отговор" на заплахата от страна на американската система за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, предаде АП.



Същевременно Медведев посочи, че станцията може да се използва като елемент от съвместна система за ПРО. "За съжаление засега не чувстваме готовност у американските и европейските партньори" за сътрудничество в тази област, цитира ИТАР-ТАСС държавния глава на Русия.

Радиолокационната станция "Воронеж-ДМ" се намира в село Пионерское в руската Калининградска област (разположена между Полша, Литва и Балтийско море), съобщава Лента.ру.

Станцията работи в дециметровия вълнов обхват и е в състояние при необходимост бързо да променя местоположението си. Благодарение на модулната си конструкция "Воронеж" може да бъде предислоцирана в срок от една и половина до две години, докато за радиолокационните станции от типа "Волга" или "Дарял" този срок е от 5 до 9 години.

Радиусът на действие на "Воронеж-ДМ" е 6000 километра. Тя може да открива балистични, космически и аеродинамични обекти, включително балистични и крилати ракети, да проследява и класифицира целите, като предава получената информация в центровете за управление.

Освен калининградската станция в състава на руската Система за предупреждение за ракетно нападение има още две инсталации от типа "Воронеж" - в село Лехтуси, Ленинградска област и в Армавир, Краснодарския край (Южна Русия), посочва Лента.ру.

АП припомня, че Москва възприема плановете на САЩ да изгради система за ПРО в Европа като предизвикателство за сигурността на Русия. Миналата седмица Медведев заплаши, че ще разположи в Калининградската област и на други места в Русия ракети, насочени към обектите на ПРО в Европа, ако САЩ и НАТО не се съгласят на компромис, който да разсее руските опасения.

Източник dnes.bg



Бойко Борисов - национал, национал!



Че премиерът ни Бойко Борисов е многофункционален, това го знае всеки. Той може да управлява страната, да командва полицията, да владее карате, да рита футбол, да бие на тенис, да рисува... Е, още не е пропял, но пък никога не е късно за подобна сценична изява. Особено пък в България. Пък и по-добре да пропее, отколкото да стане шахматист, че жална му майка на Веско Топалов.



В следващите редове няма да правя анализ на качествата на премиера във всяко едно негово занимание поотделно, а ще обърна по-сериозно внимание на възможността той да се превърне в първия в историята министър-председател "Футболист на годината“.

А защо не? Всъщност аз съм "за“ той да вземе ценното отличие. И не само – искам Бойко Борисов да облече националната фланелка и да извади от калта закъсалия ни национален отбор. В защита на моята странна футболна теза вадя следните аргументи:

Всички слушат Борисов. Каже "Стройте" – строят. Каже "Гласувайте" – гласуват. Е, за намаляването на европейските пенсии още не са го послушали, ама то има време и това да стане. Та като каже Борисов "Айде, момчета, играйте“, гелосаните ни национали къде ще ходят? Ще слушат и ще играят. Не на песни на Алисия, а на терена. Водени от него.

Борисов бележи много. "Гонзо, нека си признае, доведе три-четири левскарчета и с нашите "тигри" от Бистрица ги бихме 18:12. Той вкара четири гола, а аз му вкарах осем", обясни съвсем сериозно Борисов преди ден в интервю. Всички знаем кой е Гонзо и колко гола има в А група. Ако трябва да се позовем на статистиката – 162 гола в официални мачове за отборите, в които е играл. А сега смятайте колко гола ще вкара Борисов за националния! А само за статистиката – Витоша Бистрица няма загуба през 2011 година, когато Борисов е играл. Както се казва – формата е преходна, но класата е вечна.

Борисов е мислител и тактик. Смея да твърдя, че една комбинация от Димитър Пенев като селекционер и Бойко Борисов като капитан и нападател ще оформи такава тактика, че "организираният хаос" от 1994-та година, който ни изведе до четвъртото място на световното, ряпа да яде. Я си представете – в нападение Бербатов и Борисов, отляво "оня от Враца", а отдясно - "оня третия". С едни добри двама "средни опорни" нещата заспиват. И на 7-септември Италия ще бъде победена.

Премиерът е мъжкар. Факт е, че най-големите ни успехи в националния постигнахме с истински мъжкари – не само по дух, но и по физически данни. Е, сега времената са други – на мода са Кристиано Роналдо, Дейвид Бекъм, епилираните крака и зализаните прически. Но пък и нашите "роналдовци" са точно на такова ниво, колкото да ги наричаме "Пернишкия Роналдо", "Шуменския Деко" и "Българския Христос"... опа, Бекъм исках да кажа. Така че при нас явно с прически, татуси и епилация не става. Трябват мъжкари. А по-голям мъжкар от Борисов в страната няма къде да намериш.

Никой не е виждал премиерът да удря по едно шише уиски на чалга клуб. Всъщност, когато види бутилка с алкохол, той обикновено я чупи в някой багер, фадрома или нещо, което копае. Я си представете как националите ни ще внасят каси с бира на лагер? Да не говорим пък да се наливат в дискотека. Просто няма начин. Иначе премиерът може да халоса бутилката в нечий скъп автомобил.

Бързо може да стане любимец на феновете. Всъщност името на премиера вече бе скандирано на стадион по време на дербито Лудогорец – Левски. Е, наистина част от скандиранията не бяха приятни, но така е по българските стадиони. Рано или късно при добрата игра на Борисов на зеления килим (нещо, в което не се съмняваме) целият национален стадион ще пее в един глас: "Бате Бойко по крилото, 2:0 на таблото“.

Бойко Борисов не се сърди и не отказва интервюта. От него никога няма да чуете: "На теб ли да се извинявам бе, тюфлек“ или "Духайте супата“. Макар и понякога да му е неприятно, той винаги говори. Ако не му се говори – другите около него говорят с неговите думи. Но духът му е навсякъде. А и в България само Бойко Борисов може да бъде водеща новина както на новинарска, така и на спортна емисия.

Източник dnes.bg



Диана Ковачева сяда на стола на Маргарита Попова от днес



Парламентът ще гласува днес персонални промени в Министерския съвет, свързани с избора на нов правосъден министър на мястото на Маргарита Попова.



Както е известно тя беше избрана за вицепрезидент на Република България и следва да напусне поста си . Именно това е и първа точка в проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

Проекторешението за персонални промени в кабинета е внесено в петък в деловодството на Народното събрание.

Министър-председателят Бойко Борисов предлага Диана Ковачева за министър на правосъдието. В момента Ковачева е изпълнителен директор на неправителствената организация "Прозрачност без граници".
Освен избора на нов правосъден министър тази седмица се предвижда депутатите да обсъдят на второ четене законопроекта за Българската телеграфна агенция.

В проектопрограмата е и второто четене на промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол е и в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Източник dnes.bg



Стачка, протести и шествия в последния ден на ноември



Серия от протести ще залеят страната в днешния последен ден на ноември.

В София ще се проведе национален протест срещу промените в пенсионната система.



Двата синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа” организират национален митинг мотото: “НЕ на промените в пенсионната реформа, орязващи правата на българските граждани и срещу отнемане на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (клас прослужено време)”.

Шествието на КТ „Подкрепа” ще започне от Национален стадион „Васил Левски” в 11.30 часа и ще премине по ул. ”Гурко” – бул.”Васил Левски” – бул.”Цар Освободител” до площад “Народно събрание”.

Протестният лъч на КНСБ ще започне от пл. „Македония” 1 в 11.30 часа и ще премине по бул. „Хр. Ботев” – бул. „Стамболийски” – бул. „Мария Луиза” – бул. „Дондуков” – бул. „Цар Освободител” до пл. „Народно събрание”, където двата лъча ще се съберат и ще проведат протестен митинг от 13.00 ч.

Очаква се двата синдиката да бъдат подкрепени от близо 25 000 души. Поради шествието от 7 ч до обяд поетапно ще бъдат затваряни улици в центъра на София. Забраните ще важат до приключване на мероприятията.

Същевременно продължават протестите и на земеделците. Фермери от Русе, Разград и Силистра се заканиха, че в 11 ч ще окупират Дунав мост.

Очащва се движението да бъде спирано и на ГКПП-Капитан Андреево на турската граница. Фермерите настояват за договорената субсидия от 570 млн. лв. за 2012 г., която бе намалена в бюджета на 340 млн. лв.

Продължава и стачката на БДЖ, която ще започне своя седми ден.

Ръководството на БДЖ и синдикатите все пак за първи път ще седнат на преговори. Въпреки това позициите и на двете страни в предходните дни останаха непроменени.

Синдикатите протестират срещу съкращаването на 138 влака по различни линии и срещу уволнението на 2000 работници от дружеството. Във вторник бяха спрени първите 30 влака от предвидените за съкращение.

Източник dnes.bg



И Борисов протестира



Държавата няма да плаща дълговете на болниците. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на обновената инфраструктура на университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна".



"Няма такова перо в бюджета, от което да взема парите, за да покрия дълговете на болниците, и няма да ощетя никого", мотивира се той. "Държавата не е брашнен чувал, не е на ГЕРБ, нито моя, а е на всички нас, посочи Борисов.

"Много е важно да има мениджър в болницата, който да я изведе, както в случая, с един милион печалба и с 500 000 лева си е направил инфраструктурата на болницата. Лошият мениджър задължава болницата със 100 милиона и идват при мен и казват – сега ми намери парите.

И аз питам – от кое перо – от зърното? От животновъда? От железницата? От сигурността? И когато някой прави подобни неща, идва при мен и казва – сега ме оправяй - няма как да стане", коментира още Борисов.

По повод социалното напрежение в страната премиерът изрази готовността си и той да протестира.

"Аз протестирам срещу това, че години наред те не са протестирали, когато е трябвало. С удоволствие бих отишъл да протестирам срещу тези, които са ми оставили тези милиарди дългове в момента да плащам", каза Борисов.

Той изрази надежда здравия разум на работещите в железниците да надделее и да прекратят стачката, за да не фалират компанията.

Борисов беше категоричен, че правителството иска компанията да бъде оздравена и да предлага качествена услуга.

"780 милиона лева са дълговете на железниците. Години наред са знаели, че трупат дългове. Защо 300 милиона платиха за влакове, по-точно поръчаха влакове, които трябва да платим сега", попита Борисов.

Той добави, че би се радвал да види архивните новини, в които предшественикът му Сергей Станишев обяснява за излишъците на бюджета.

"Кой обикновен гражданин или семейство, който има излишък в своя бюджет, ще отиде да купи нещо на кредит, за да му плаща лихви? Защо тогава българските железничари не са отишли да стачкуват?", попита риторично премиерът.

Той беше категоричен, че всеки човек трябва сам да си плаща осигуровките.

"Полицаите, военните, администрацията, част от нея, не си плащат осигуровките. Става дупка в НОИ. Тогава ние вземаме от данъците и ги прехвърляме в НОИ", добави Борисов.

"Сега съм възложил на една работна група, за да не противопоставят непрекъснато Дянков с Цветанов и на военния министър съм му казал по тази тема да не се изказва, докато не направят разчетите", обясни той.

Борисов каза, че промените трябва да вървят в пакет: праг на пенсиониране, ранното пенсиониране и рязко намаляване на инвалидните пенсии, за което обаче била нужна сериозна обществена подкрепа.

До два-три месеца ще се обсъди със синдикатите, партиите и обществото темата за плащането на осигуровките, уточни Борисов.

"Искаме парите на хората - данъци и осигуровки, да отиват по предназначението си", каза още премиерът.

Източник dnes.bg



Кадиев хвърли оставка от столичното БСП



Георги Кадиев е подал оставка от ръководството на градската организация на БСП в София.



Като мотив за решението си неуспелият за втори път кандидат-кмет на столицата посочи, че от левицата не са го предложили за шеф на червените съветници в Столичния общински съвет.

Той е съобщил, че се оттегля от ръководството на столичната организация на заседанието на Градския съвет на БСП в понеделник вечерта, на което са обсъдени изборните резултати.

На заседанието съпартийците му са го обвинили за загубата и за това, че не е екипен играч.

"Това е лично решение на Кадиев и ми се струва правилно предвид резултатите от изборите", коментира днес секретарят на БСП Антон Кутев.

Той посочи, че Кадиев е бил на днешното заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което също е член.

Източник dnes.bg



Полицаите се дърпат от протеста



Управителният съвет на Синдиката на служителите в Министерство на вътрешните работи (ССМВР) изразява волята на членовете на синдиката - да не се присъединяват към настоящия момент в каквито и да е форми на протест и стачни действия, които биха внесли сътресения при воденето на осъществявания социален диалог и биха нанесли вреди върху социално-икономическия статус и социалните придобивки на служителите в Министерството на вътрешните работи. Това се посочва в декларация на ССМВР, разпространена до медиите.


„В продължение на няколко дни станахме свидетели на множество медийни изяви на представители на отделни синдикални организации в МВР, които се опитваха да говорят както от името на всички синдикални организации, така също и от името на всички служители в МВР. Категорично заявяваме, че не сме упълномощавали представители на други синдикални организации да изразяват волята на синдикалните ни членове, както и от страна на УС на ССМВР не са провеждани разговори и преговори за подготовката и участието в протестни действия по повод предлаганите промени в пенсионната система в страната”.
В отговор на засиления медиен интерес към позицията на ССМВР, при предстоящите протести, организирани от различни синдикални организации, категорично се разграничаваме от изразяваните позиции за протестни действия и заявяваме, че нашите членове са социално отговорни и готови да споделят и понесат своята персонална тежест от икономическата криза, но само ако това се постигне при воденето на диалог с внасянето на обосновани и мотивирани предложения и би довело до по-добри икономически резултати за българското общество и по-висок социален статус на служителите в Министерството на вътрешните работи, се казва в декларацията.
Членовете на синдиката са на твърдата позиция, че социалният диалог в МВР задължително преминава през воденето на диалог и преговори със синдикалните организации във ведомството и при стриктно придържане към утвърдените правила за работа на Съвета за социално партньорство в МВР и подписаните споразумения между синдикалните организации и министъра на вътрешните работи.

Източник actualno.com



Пребитият Андрей е изписан от реанимацията



16-годишният Андрей Илчев, който беше жестоко пребит от 15-годишния Валентин Стоянов, е изписан от детската реанимация в "Пирогов".



Той вече може да става и е освободен от катетрите, съобщи д-р Христо Пседерски, началник на детска реанимация.

Момчето ще продължи лечението си в общо отделение.

Тийнейджърът беше приет в болницата с тежки наранявания на вътрешните органи след побоя. Наложи се единият му бъбрек да бъде отстранен.

В неделя Софийският районен съд остави в ареста Валентин.

15-годишният нападател и съучениците му от Строителния техникум били с маски в деня на инцидента и така Валентин нападнал Андрей. Той дори се похвалил във Facebook за стореното.

Източник dnes.bg



Няма лекарска грешка при смъртта на родилката в "Св. София"



Не се установява лекарска грешка при смъртта на починалата родилка в болницата "Св. София", съобщи за БТА доцент Лилянда Еленкова, председател на Комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет.



31-годишната Даниела Димитрова почина в понеделник при раждане на второто си дете след настъпили усложнения след секцио.

По думите на доц. Еленкова късно снощи на съвет на директорите на лечебното заведение са прегледани всички документи и не са установени пропуски на лекарите, извършили цезаровото сечение, но ще се чака патолого-анатомичния протокол.

Роденото дете е в много добро състояние и няма усложнения.

По предварителна информация родилката е починала в резултат на белодробна емболия.

Близките на починалата обясниха, че бременността е протекла без проблеми и младата жена е била приета за раждане видимо здрава.

Това е третият пореден случай на починала родилка в столицата от октомври насам.

Все още не са приключили проверките за смъртта в болница "Шейново" на 35-годишната Надежда Узунова по-рано този месец и на 19-годишната Деяна през октомври.

Източник dnes.bg



Обама обеща помощ на Европа за справяне с дълговата криза



Справянето с европейската дългова криза има огромно значение за САЩ и ръководството на страната има готовност да даде своя принос са стабилизирането на световната икономика.

Това е казал президентът на Щатите Барак Обама по време на срещата си в Белия дом с председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде "Блумбърг"

От своя страна Ван Ромпой е заявил, че САЩ и ЕС "трябва да предприемат решителни мерки" за осигуряване на продължаването на икономическия подем. По време на разговорът са били засегнати темите за ядрената програма на Иран, износа и инвестициите в Европа и САЩ, перспективите за мира в Близкия изтоко, тероридма и кибер-престъпленията.

Източник dnevnik.bg



Странно! Уж декември, пък до 18°



Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 8 и минус 13 градуса, а най-високите - между 13 и 18 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.



Според метеоролозите тази година се очаква средната месечна температура през декември да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е около 0 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, в планините - от минус 5 до минус 1 градус.

Първите десет дни от месеца ще започнат с топло и сухо време, в равнинната част ще има мъгли и ниска облачност.

През втората половина на декември ще има повече облачност и условия за валежи, в равнинната част - предимно от дъжд, в планините - от сняг. Трайна снежна покривка обаче ще се образува само в планините.

През първите два-три дни от третото десетдневие времето ще остане сухо, но след това ще има период с променливо време. Около Коледа има повишена вероятност за валежи, а впоследствие - и понижение на температурите, но до края на месеца - пак затопляне.

Източник dnes.bg



Стачниците и шефовете в БДЖ започват преговори в сряда



Ръководството на БДЖ днес официално покани стачните комитети в железниците на разговори, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Йордан Недев. Срещата е насрочена за сряда, 30 ноември, в 14 часа.



От ръководството на синдикатите потвърдиха, че ще се отзоват на поканата. Оттам веднага добавиха, че започналата на 24 ноември стачка ще продължи до подписване на споразумение.

На въпрос на Investor.bg какви ще бъдат основните предложения на синдикатите за подобряване на положението на БДЖ, синдикалният лидер Петър Бунев коментира:

„Към момента нямаме достатъчно финансова и икономическа информация за състоянието на компанията, за да предложим цялостна програма от мерки. По принцип обаче трябва да се започне от това, какво е основното, което искаме да бъде постигнато. А то е, че „БДЖ – Пътнически превози“ и „БДЖ – Товарни превози“ трябва да приключат 2012 г. без загуба".

Според Бунев тази цел може може да се реализира както чрез намаляване на разходи – което става чрез съкращаване на персонал и влакове, така и чрез получаване на допълнителни приходи.

"А важен начин за набавяне на допълнителни приходи може да бъде продажбата на сгради на железниците, намиращи се в централните части на градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и други. Сега тези сгради се дават под наем. По най-общи сметки, от това перо биха могли да дойдат приходи от около 15-16 млн. лева“, заяви още синдикалният лидер.

Източник dnes.bg



Незабавна реформа на здравната система искат от ДСБ



Премиерът Бойко Борисов да поеме лична отговорност за здравето на нацията, възложена му от закона, и незабавно да започне реформа на системата. Това настояват в декларация от ДСБ.



Поводът за позицията, представена от члена на националното ръководство на партията Петър Москов, е натрупаното обществено напрежение заради зачестилите смъртни случаи в болниците.

Според партията на Иван Костов увеличеният брой смъртни случаи в болниците са видимата част на разпада на системата на здравеопазването.

Тъмносините поискаха до две седмици премиерът да докладва в парламента конкретната си програма и покаже нейното финансиране в бюджетите за 2012 година.

Те призовават здравния министър "да престане да краде от личните здравни осигуровки на гражданите", за да плаща законови задължения на правителството.

ДСБ настоява още изпълнителната власт и мнозинството на ГЕРБ да въведат ефективен контрол, който да спре източването на НЗОК, и да освободят ръководството на здравната каса, защото според тях обслужва интересите на фармацевтичната олигархия.

До края на годината парламентът да узакони правата и задълженията на пациента, искат още от ДСБ.

Източник dnes.bg



7 станции за електромобили готови до Нова година



До края на тази година в София ще заработят седем станции за зареждането на автомобили, похвали се пред журналисти Весела Шаранкова, изпълнителен директор на "Фулчарджър България" АД.



Компанията даде начало на проекта си с монтирането на станции за зареждането на електромобили със символичното освещаване на първата станция, която се намира срещу сградата на Столичната община на ул. "Московска" 33.

До края на годината ще бъдат монтирани и станциите за зареждането на коли с електричество пред БНБ, пл. "Македония", НОИ, Министерството на културата, пл. "Св. Ал.Невски" и пл. "Народно събрание".

До края на следващата година предстои да се поставят още 150-200 зарядни станции в столицата и в други градове, като следващите ще се монтират или в Пловдив или в Бургас, обясни Шаранкова.

До две години компанията предвижда да започне поставянето на зарядни станции по междуградските пътища.

Зареждането от всяка една засега става с предплатен ваучер.

В момента в страната има около 1100 електромобили, от които 1000 са в морските курорти. В София има шест регистрирани електромобила и други 20 конверсирани за работа с електричество.

Източник dnes.bg



Полицаите и те. С ленти на протеста на 30 ноември



Синдикалната федерация на служителите в МВР обяви своята подкрепа за националния протест, обявен за 30 ноември 2011 г., организиран от КТ „Подкрепа” и КНСБ, стана ясно в изпратено до медиите писмо на организацията.



"Синдикалната федерация на служителите в МВР е дълбоко обезпокоена от продължаващите опити на част от българското правителство да предприема реформи в социалната сфера по начин, който подлага на съмнение основни принципи, приети от европейските държави", се чете в изявлението на полицейския синдикат.

Оттам бяха категорични, че застават твърдо зад всички искания на КНСБ и КТ "Подкрепа" и поискаха оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

"Ние, държавните служители в МВР най-добре от всички знаем какво означава липсата на социален диалог, доколкото законът не дава на нашите синдикални организации дори теоретична възможност да бъдат представени в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Затова решително се противопоставяме на поведението на българското правителство, което еднолично и без никакви дискусии взима решения, които ще се отразят негативно на всички български граждани. Решени сме да защитаваме правата си с всички форми на протест, позволени ни от закона" ,заяви председателят на СФСМВР Валентин Попов.

Той се обърна към членовете на организацията с призив от 30 ноември да започнат да изпълняват служебните си задължения с трикольорна лента, като първа част от предстоящите протестни действия.

Източник dnes.bg



Родилка е починала в АГ болница "Света София"



Вчера е починала още една родилка, този път в столичната първа АГ-болница "Света София". Бебето на починалата жена е добре, съобщи TV7.



Лекарите засега отказват официален коментар. По непотвърдена информация става дума за белодробна емболия.

Това е второ раждане за 31-годишната Даниела Димитрова. Лекарите препоръчали секцио.

Близките на починалата обясниха, че бременността е протекла без проблеми и младата жена е била приета за раждане видимо здрава.

"Влизам аз и чакам, по едно време докторите взеха да бързат нещо и в рамките на един час ми казаха, че е починала. Докторът ми каза - случва се", разказа съпругът на Даниела Стоил. Той беше категоричен, че ще съди болницата.

"Това ми е първо внуче, беше такава радост. Казаха, че съжаляват, ама може ли с едно съжаление - как ще живее това детенце цял живот, какво ще му обясняваме", каза през сълзи и свекървата Йорданка.

Все още не са приключили проверките за смъртта в болница “Шейново” на 35-годишната Надежда Узунова по-рано този месец и на 19-годишната Деяна през октомври.

Източник dnes.bg



Иран заплаши Израел със 150 000 ракети



Министърът на отбраната на Иран Ахмад Вахиди заяви, че ако неговата страна бъде нападната, срещу Израел ще бъдат изстреляни 150 000 ракети, пише „Йедиот Ахронот“.



В реч пред войници доброволци в Бушер Вахиди каза: „Иран не е Афганистан и не и Ирак. Ако американците направят тази грешка и ни нападнат, ние ще им покажем как се воюва“.

Той добави още, че Израел трябва да бъде наказан за действията си в Палестина и Ливан.

Говорейки за дъжд от ракети, Вахиди не уточни откъде ще бъдат изстреляни те.

Според експерти Техеран не може да разполага със 150 000 балистични ракети, които да могат да достигнат израелската територия.

Но съюзниците на Иран – Хамас, Хизбула и Сирия, заедно могат да се опитат да осигурят интензивността на обстрела на Израел, обещана от Вахиди, пише Lenta.ru.

Преди два дни друг ирански генерал – командващият ВВС на Корпуса на стражите на революцията Амир Али Хаджизабе обеща, ако страната му бъде нападната, да бъде нанесен удар по елементите на американската ПРО в Турция.

Израелските медии в последно време пишат много, че е възможно да бъдат нанесени прецизни удари по ключови ядрени обекти на Иран, но правителството на страната не коментира.

В Техеран се възприемат много сериозно думите за евентуално нападение и заявяват, че вече са готови за ответен удар срещу израелски и американски обекти.

Източник dnes.bg



Телевизорът ще ни чува, вижда и разбира



Милиони хора са свикнали да крещят срещу телевизора. Заради революционна технология, която скоро ще бъде въведена, вече ще трябва да внимаваме какво казваме, а и какви жестове правим към екрана.



Компанията "Епъл" разработва телевизор, който не само чува какво казваме и вижда жестовете ни, но и ги разбира, съобщи в. "Дейли мейл".

Революционните нови интерактивни апарати, наречени iTV, може да се появят на пазара още догодина.

Подобна технология вече се използва в игровите конзоли Xbox.

Телевизорът на "Епъл" обаче ще има повече приложения. С него ще е по-лесен достъпът до цели филми в интернет, които да се гледат удобно на голям екран.

Догадките за новия телевизор се увеличиха миналия месец след смъртта на основателя на "Епъл" Стив Джобс.

В посмъртната му биография се твърди, че той е казал: "Искам да създам интегриран телевизор, който да се използва много лесно. Той ще е синхронизиран "безшевно" с всички устройства и с iCloud. Потребителският му интерфейс ще е най-простият възможен. Вече съм го измислил."

През октомври стана ясно, че американската Патентна служба е получила документи за устройство на "Епъл" за "контрол на видеопроцеса в реално време с жестове".

Жестовете ще се използват например за редактиране на видеоклипове или прехвърляне на кадри от телевизора към телефона. Айфоните имат умения за гласов контрол, които могат да бъдат приложени и в новия телевизор.

От "Епъл" не пожелаха да коментират какви са плановете им за телевизора, а те са много интересни за конкуренти като южнокорейците "Самсунг".

Не всеки иска да има телевизор, който да го чува какво казва и да го гледа какво прави в хола. Според технологични експерти жестовете могат лесно да бъдат разбрани погрешно.

"Това ще е като да седиш на търг на "Сотбис" и с всички сили да се стараеш да не помръднеш, за да не купиш нещо за 10 милиона лири", обясни технологът Бенедикт Еванс.

Източник dnes.bg



Кабинетът и бизнесът се разбраха за пенсиите без синдикатите



От 1 януари 2012 г. възрастта за пенсиониране се вдига с една година и за трите категории труд. Това каза на пресконференция социалният министър Тотю Младенов след среща за промените в пенсионната система. Тя мина само с представители на бизнеса без участието на синдикатите.



От 1 юни 2012 г. минималната пенсия ще се увеличи от 136 на 145 лв. Останалите пенсии няма да се индексират, а от 1 януари 2013 г. ще се осъвременят с инфлацията.

От началото на 2015 г. поетапно възрастта ще се увеличава с четири месеца, докато не достигне 63 години за жените и 65 за мъжете. Догодина дефицитът в НОИ ще бъде намален с 28,4 милиона лева от вдигането на пенсионната възраст, а през 2013 година разходите ще са със 121 милиона по-малко.

Младенов цитира данни на НСИ, според които ефективната възраст за пенсиониране за трета, най-разпространената категория труд е 61 години за жените и 64,2 години - за мъжете.

И при досегашните условия за пенсиониране - 60 години за жените и 63 години за мъжете, хората работят по-дълго, посочи министърът.

Според представените разчети става ясно, че от 2012 година жените трета категория труд ще се пенсионират на 61 години, а мъжете на 64 години.

При работещите втора категория труд жените ще се пенсионират на 53 години, а мъжете на 58. При първа категория труд жените ще излизат в пенсия на 48 години, а мъжете на 53 години.

Заради промените догодина около 15 хиляди души от трета категория труд няма да могат да се пенсионират. При първа и втора категория труд засегнати от новите условия ще са 1800 души.

Към момента няма повишена активност за подаване на заявления за пенсиониране на тези, които са придобили вече това право, отчитат от НОИ.

Младенов припомни, че правото на пенсия не се погасява по давност, тоест тези, които тази година навършват възраст за пенсиониране, ще могат да се пенсионират и през 2012 г., както и през следващите години, независимо от това дали има промени в условията на пенсиониране.

Има идея ТЕЛК-овете да минат към Националния осигурителен институт, тоест този, който плаща инвалидните пенсии, да има право да контролира. Говорим само за експертизата за работоспособността на хората, които имат трудови осигурителни взаимоотношения, посочи Тотю Младенов.

В петък ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалният министър не отговори дали тристранката ще е нелегитимна, ако в нея не участват синдикатите. Тя ще е под председателството на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Ако пък участниците пожелаят, в работата ще се включи и премиерът Бойко Борисов.

Източник dnes.bg



Пребитият 16-годишен Андрей е стабилизиран



16-годишният Андрей Илчев, който беше пребит от 15-годишния Валентин Стоянов, е в добро общо състояние, контактен е и се храни, съобщи проф. Огнян Бранков, началник на секцията по детска хирургия в "Пирогов".



След резултата от контролните изследвания, които предстоят днес, ще се прецени дали да бъде изведено от детска реанимация, каза д-р Христо Пседерски, началник на детската реанимация.

Тийнейджърът беше приет в болницата с тежки наранявания на вътрешните органи след побоя. Наложи се единият му бъбрек да бъде отстранен.

В неделя Софийският районен съд остави в ареста 15-годишния Валентин.

Магистратите определиха случая като особено опасен, както и поведението на тийнейджъра побойник.

15-годишният нападател и съучениците му от Строителния техникум били с маски в деня на инцидента и така Валентин нападнал Андрей. Той дори се похвалил във Facebook за стореното.

Източник dnes.bg



Бюджет 2012 - с реформи, но и с вратички за измами



Бюджетът за следващата година е доста оптимистичен. Необходими са допълнителни буфери и още по-голяма воля за реформи, за да може България да не усети в пълна сила негативните сценарии, които могат да се очакват в еврозоната през 2012 година.



Около тези изводи се обединиха икономисти от групата Macro Watch по време на дискусия, състояла се в София.

Икономистите приветестваха желанието на правителството да разреши проблемите на пенсионната система, но предупредиха, че не се действа достатъчно решително, и че са необходими по-дълбоки реформи.

Въпреки решимостта на правителството да провежда реформи, остават проблемите с ранно пенсиониращите се и измамите с инвалидните пенсии, посочиха специалистите.

Към момента инвалидни пенсии у нас получават над 250 000 души, като те се пенсионират на 46-годишна възраст, а полицаи и военни се пенсионират на 50-годишна възраст. Това в крайна сметка води до средна възраст на пенсиониране 57 години, посочи Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

За сравнение в нормативната база е определена възраст на пенсиониране 63 години за мъжете и 60 години за жените.

Преди гласуването на бюджета на второ четене икономистите призоваха да се предприемат корекции, които да доведат до залагане на балансиран бюджет или дори минимален излишък.

През 2012 година основно предизвикателство за икономиката на България ще бъде развитието на кризата в Европа и опасността някои от водещите ни търговски партньори да изпаднат в рецесия.

Източник dnes.bg



ВМРО иска на три морета



С викове „България", „Свобода или смърт", „Искаме реванш", „България отново на три морета" ВМРО отбеляза 92 години от "Ньойския диктат". Воеводите се събраха в цялата страна.


Шествието тръгна от паметника „1300 години България" пред НДК, премина по „Витошка" и продължи по жълтите павета до Паметника на незнайния воин. Колоната бе предвождан от огромен български трибагреник и знамето на ВМРО. Редом със знамената бяха лидерът на партията Красимир Каракачанов и неговият заместник Ангел Джамбазки.

Факелното шествие в София се организира от младежката организация на ВМРО.
„Нека всички да излезем и да подкрепим нашите сънародници в Македония и Западните покрайнини, които се борят за своята свобода и за своите човешки права. Те имат нужда от нас“, призоваха младежите от ВМРО във Фейсбук.

Източник actualno.com



Борисов: Да не мислят, че с протест ще ме уплашат



Премиерът Бойко Борисов заподозря обявилите намерение за протести зърнопроизводители и полицаи и вече стачкуващите железничари в желание да свалят правителството. В интервю за Би Ти Ви Борисов ги предупреди "да не мислят, че с протест ще го уплашат" и заяви, че е готов още на следващия ден да подаде оставка и "да си изберат (да управляват) като Виденов, като Станишев, като Костов.



Премиерът упрекна полицаите, че не са стачкували по времето, когато в общественото пространство се е говорело, че МВР получава най-голямо финансиране спрямо останалите сектори заради влиянието на вицепремиера Цветан Цветанов. "Тогава си мълчаха, защото техните началници са главно в ляво, щях много да им се радвам, ако бяха говорили за това, че нямат кубинки, униформи, когато всички говореха, че имат много пари", посочи той.

"И когато ние откликнахме на общественото мнение, че в службите за сигурност имат повече привилегии и започнахме да ги отнемаме - изведнъж протест," каза Борисов. Той съобщи, че министър Цветанов ще покани представителите на синдикатите и те да предложат откъде да се отрежат пари и кои да бъдат съкратени.

Запитан за протестите на зърнопроизводителите, обявени за днес, премиерът коментира, че вместо да протестират, те би трябвало да благодарят на правителството за това, че секторът догодина получава многократно по-голямо финансиране. "Когато дойдохме на власт, получаваха 450 млн. лв. , а зеленчукопроизводителите и животновъдите - нито лев, за 2011 г. даваме 1.06 млрд, за 2012 - 1.260 млрд. лв за зърнопроизводителите, а те искат 1.560 млрд. лв." Според разбивката, направена от Борисов, само зърнопроизводителите получават 1.260 млрд. лв., за първи път ще бъдат финансирани животновъдите - с 50 млн. лв. тютюнопроизводителите - със 73 млн. лв., зеленчукопроизводителите - с 23 млн. лв. "Това са много пари", обобщи министър председателят. И направи аналогия с Гърция: "Гръцките фермери блокираха, блокираха и така се наблокираха, че да не си им на мястото".

Борисов каза, че не се плаши и от стачката в железниците, а го притеснява единствено дали министърът на транспорта Ивайло Московски ще успее да се договори с германските кредитори на компанията за разсрочване на плащанията. "350 млн. лв канцлерът Меркел трябва да предвиди в германския бюджет, защото ние няма да имаме да ги платим, не знам как ще се платят, нека кажат тези които излизат на стачка", коментира премиерът казуса с необслужвания кредит от германската KfW за покупката на мотрисите "Сименс" през 2005 г., по който частично гарант е правителството на Германия.

По думите на Борисов работещите в железниците винаги са знаели, че компанията се субсидира, че не се управлява ефективно, но никога досега не са протестирали срещу това.

Помолен да коментира подготвяния от синдикатите КНСБ и "Подкрепа" протест срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране на 30 ноември, премиерът отговори, че е отстъпвал на синдикатите хиляди пъти, когато е можел, но възможностите за компромис вече са минало. Обвини ги в мнителност след като напуснаха заседанието на тристранката в четвъртък, въпреки той е дошъл да ръководи заседанието по тяхно настояване. "Вижте колко са мнителни и манипулативни, че защо дойдоха предния ден - да ми направят номер на мене - първо искат да водя тристранката, аз отивам, а те викат да де, ама дайте да го направим друг път като ни извикате официално." С тези действия на профсъюзите той обясни и последвалото внасяне на законовите промени от депутати на ГЕРБ направо в парламента като се прескочи разискване в тристранката.

"Светът лети в една пропаст и ние искаме нашата страна да не влиза в тази пропаст," каза Борисов и обобщи отношението си към протестите с думите: "Аз не искам да съм премиер на държава, в която народът се бунтува и не може да разбере мерките. Ние искаме като народ и държава заедно да си оправим бакиите, защото безспорно сме ги сътворили за 20 г."

По думите на министър-председателя шансът на България в европейското измерение е да влезе в пакта на финансово стабилните държави, които имат 3% дефицит.

Източник dnevnik.bg



Стачката на железничарите продължава пети ден



Днес е петият ден от безсрочната стачка в железниците. Композициите няма да се движат между 8.00 и 16.00 часа.

Служителите на БДЖ протестират ефективно от 24 ноември срещу големите съкращения в компанията и мерките за оздравяване, които се не приемат от синдикатите.

Над 80% от пътническите влакове в цялата страна спряха вчера.



Да се включим във всеки протест, призова Станишев



"Призовавам нашите членове и симпатизанти да се включват във всеки демократичен протест, защото това правителство не разбира от аргументи, а от сила и натиск”.



Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев при завръщането си от Брюксел, където бе избран за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

По думите на лидера на БСП стачката на БДЖ, предстоящият митинг на синдикатите и "негодуването на хората от шоковото вдигане на пенсионната възраст” е предизвикано от правителството заради отказа от диалог.

"Преди изборите се водеха преговори с БДЖ и с работниците, а след като минаха изборите и консултациите спряха, а сега рязко се вдига възрастта за пенсиониране, без дори да има обсъждане в Тристранния съвет", допълни още Станишев.

Той добави, че юристите на БСП виждат основания за сезиране на Конституционния съд относно вдигането на възрастта за пенсиониране.

Източник dnes.bg



Премиерът на Либия оцеля след атентат



Премиерът на Либия Абдул Рахим ал Киб оцеля след опит за атентат срещу него, съобщава ИТАР-ТАСС.



Според източници, близки до правителството, Ал Киб и група съпровождащи го лица били подложени на обстрел в предградие на Триполи, докато влизали в сградата на държавното радио.

Премиерът не е пострадал, но двама от спътниците му са убити, а петима - ранени.

Силите на реда са задържали двама бойци, участвали в покушението.

Нападението е станало в събота, но за него е било съобщено едва днес.

Испански медии посочват, че е възможно извършителите да са от т. нар. пета колона или предполагаеми привърженици на режима на Кадафи.

Атентатът е извършен само три дни след като Ал Киб обяви състава на своето правителство, което бе подложено на критики, тъй като според някои групи и племена не представлява цялото либийско общество.

Източник dnes.bg



САЩ смятат да похарчат над $6 млрд. в Ирак през 2012



САЩ планират да похарчат над 6 милиарда долара в Ирак през 2012 г., когато американската армия ще е приключила изтеглянето си от иракска територия, заяви американският посланик в Багдад Джеймс Джефри, цитиран от Франс прес.



"Подготвяме програма за 6,5 млрд. долара, която включва не само предвидения от Държавния департамент за 2012 г. бюжет, предназначен за страната, а и програми за бежанците и програми, свързани със сигурността и различни други области", посочи посланикът.

Бюджетът за бежанците и изселниците е малко под 300 милиона долара, като известна част от тези средства ще бъде използвана в Йордания и Сирия, каза още Джефри.

По отношение на продажбите на американска военна техника на Ирак - те се изчисляват на около 8 млрд. долара, като това не включва обявената в края на септември продажба на самолети Ф-16,която ще увеличи сумата с няколко милиарда долара, поясни той.

Съгласно сключеното между Багдад и Вашингтон през 2008 г. споразумение американските войски трябва да напуснат Ирак до края на годината.

Около 16 000 души обаче ще продължат да работят в различни точки на Ирак от името на американското посолство.

Източник dnes.bg



Заплатите на властта – във фризера. Гарантирано от ГЕРБ



Заплатите на властта ще останат замразени на нивата им от края на 2009 г, макар че правителството реши от средата на 2012 г. минималното възнаграждение за страната да скочи до 290 лева.



"Такава е ситуацията в света, такава е и у нас", коментира лаконично премиерът пред в."Монитор".

Според парламентарния устав основното възнаграждение на законодателите се равнява на три средни заплати за бюджетния сектор.

Ако тези надници запазят през януари размера си от 753 лв. за третото тримесечие на 2011-а, депутатските заплати биха скочили догодина с 63 лв. от твърдите сега 2196 до 2259 лв.

В случай че това не стане, министрите, които вземат 30% отгоре, пък ще губят по 82 лв. месечно и ще трябва да продължат да вземат закованите им сега възнаграждения в размер на 2854,80 лв.

Премиерът Бойко Борисов взима още малко отгоре, преди дни той обяви, че се подписва под заплата от 1500 евро., далеч по-малко от колегите му на Запад, пресметна той.

Източник dnes.bg



ГЕРБери внесоха в НС пенсионната идея "Дянков"



Да се увеличи възрастта за пенсиониране с една година от 2012 година. Такова предложение внесоха в деловодството на Народното събрание депутати от ГЕРБ.



Промените трябва да бъдат одобрени и гласувани при второто четене на законите, свързани с бюджета за догодина.

"Ускоряваме малко старта на пенсионната реформа", обясни пред репортери в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя допълни, че промяната във възрастта за пенсиониране ще засегне работниците от първа, втора и трета категория на труд.

"Решението и отговорността за пенсионната реформа е на управляващите", категорична бе тя.

"Нищо не налага увеличаването на възрастта за пенсиониране от догодина с една година. Изключително погрешно е да се смята, че едва ли не с тази мярка дефицитът в общественото осигуряване ще намалее ", опонира й Драгомир Стойнев.

Стоянова обаче подмина думите му с мълчание и поясни, че от 2015-та година държавата постепенно ще започне да вдига още възрастта за пенсиониране с по четири месеца.

Така до 2021 г. възрастта за мъжете да бъде 65 години, а за жените – 63 години.

Менда Стоянова каза още, че от 1 юни минималната пенсия що скочи с цели 9 лева. От 136 на 145 лв.

Източник dnes.bg



Бизнесът обмисля нов формат за определяне на заплатите?



Веднага след като правителството обяви намеренията си да сложи край на механизма, по който се изчисляват чиновническите заплати досега, бизнесът подсети, че оптимизация може да се поиска и за заплатите на работещите в частните фирми.



Работодателите дадоха сигнал, че при формиране на заплатите в стопанската сфера също трябва да отпадне добавката за прослужено време, като тя влезе еднократно в основната заплата, а бонуси да се дават само при добре свършена работа.

„Защо промяната трябва да се отнася само за държавните служители, след като по сегашната нормативна уредба добавката за стаж не е ограничена само до държавните служители, а се отнася и до работещите в частния сектор“, попита парламентарният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Ивелин Желязков.

Презумпцията на бизнеса е, че един служител, работил дълго време на дадена служба, но с неясна продуктивност, всъщност ще получава повече пари, отколкото един млад служител, който няма стаж, но е вършил по-качествено същата работа.

Според представителите на бизнеса добавката за прослужено време е изключително отживял метод на заплащане, който не стимулира служителите, тъй като не отразява количеството, качеството и резултатите от техния труд.

„Обвързването на част от допълнителното възнаграждение непосредствено с качеството на работа и постигнатите резултати намираме за много удачна и иновативна мярка“, коментира Желязков.

При този метод акцентът пада върху резултатите от работата и върху стимула за по-качествен труд. Затова според него добавката за прослужено време трябва категорично да отпадне и да се включи еднократно в размера на основното трудово възнаграждение, защото само така ще се гарантира по-нататъшното увеличение на заплатата в целия й размер.

Бизнесът смята, че това е използван и даващ добри резултати в реалния сектор подход. „Навсякъде по света частният бизнес стимулира служителите с бонуси и това не е тайна. Бонусите за добре свършената работа са ефективен инструмент за повишаване качеството на работа и правилото работи без изключение“, сподели Желязков.

Вече стана ясно, че предложената от кабинета реформа в обществения сектор ще стартира пилотно от 2012 година. Така държавните служители ще получават твърдо възнаграждение без възможност за бонуси, ако не вършат работата си качествено.

Миналата седмица бизнесът категорично подкрепи предложената от правителството административна реформа с мотива, че това е пътят за постигане на ефективни човешки ресурси.

Източник dnes.bg



Шефовете в БДЖ: Спрете стачката, инак 5000 на дръвника!



До 5000 могат да стигнат служителите, които трябва да бъдат съкратени в железниците, ако стачката продължи десетина дни.



Това стана ясно на пресконференция на ръководството на БДЖ.

Причините за тези опасения са, че от една страна кредиторите няма да търпят много дълго време, а след този период се очаква 20-30 % от клиентите на "Пътнически превози" да ползват алтернативен автобусен транспорт и да не се върнат обратно.

За всички служители пък стои опасността да останат без заплати следващия месец или да получат заплатите си частично, съобщи Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ”.

13 млн. лева месечно са заплатите в железниците. По думите му, ако те се разпределят между кредиторите, те ще бъдат много доволни.

Йордан Недев пък допълни, че до края на деня или най-късно в понеделник ръководството на БДЖ внася искова молба в съда за незаконност на стачката, която ще бъде предявена към стачкуващите.

"Ако съдът прецени, че стачката е незаконна, то имуществена отговорност ще се търси от стачкуващите", каза той.

Шефовете на железниците са категорични, че могат да преговарят със синдикатите, само ако и те посочат мерки за БДЖ, които да седнат да дискутират.

До момента нито един синдикален лидер не искал да преговаря, а се обръщали към тях само с претенции за помещенията, които трябва да освободят от сградата на БДЖ, заплащането на мобилните им телефони и подобни искания.

"Отпред са мерките, отзад е пропастта - компромис не може да бъде направен", коментира Владимиров.

Източник dnes.bg



Германия 2011 = САЩ преди Втората световна война?



Държава пред икономическа и политическа пропаст – правителство пред фалит, драконови мерки за стабилизиране на бюджета, орязване на заплати, огромна безработица.



Гърция 2011? Не, Германия през 1931 година, пише в свой анализ Guardian.

Министър председател не е Лукас Пападимос, а Хайнрих Брюнинг.

"Канцлерът на глада", както е известен, орязва правителствените разходи с декрет, игнорирайки парламента, докато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е в състояние на свободно падане.

Две години по-късно Хитлер ще вземе властта, а 8 години по-късно ще започне Втората световна война.

Днешната политическа ситуация в Германия разбира се е различна, но икономическите паралели са плашещи.

Както и в случая със страните, обхванати от настоящата криза, основният проблем на Германия през 1931 г. е чуждестранният дълг. Главният кредитор на страната е САЩ, а германските дългове са били деноминирани в щатски долари.

От средата на 20-те години германското правителство започва да тегли огромни заеми, за да изплаща репарациите, присъдени след края на Първата световна война на Франция и Великобритания.

Чуждестранните заеми помагат и за финансирането на кредитния бум в Германия последвал хиперинфлацията от 1923 г.

Както в Испания, Ирландия и Гърция днес, германският икономически подем от 20-те години е следствие на кредитен балон.

Източник dnes.bg



И уморена Калина напусна Волен. Става независима



Калина Крумова напуска парламентарната група на "Атака". Тя е подала заявлението си в НС малко след 16 часа.



Като мотив посочила, че се е уморила от скандалите при националистите. Самата Крумова не вдига мобилния си телефон.

Сега тя ще остане независима депутатка.

Калина Крумова е седмият депутат, напуснал групата на "Атака" в мандата на това Народно събрание.

Тя беше единият от двамата депутати от групата на Сидеров, които не сложиха подписите си под разпространената днес декларация на националистите.

В нея 13 от общо 15 народни представители от "Атака" обявиха, че нямат никакво намерение да напускат групата.

Другия не подкрепил документа е депутатът Борислав Стоянов, който обаче потвърди пред Dnes.bg позицията си, че иска оставката на Сидеров, но няма да напуска нито групата, нито партията.

Последният досега депутат, който напусна групата на "Атака", беше Цвета Георгиева, която единствена от бившите си съпартийци подкрепи бюджета за 2012 г. Преди това напуснаха Валентин Николов, Камен Петков, Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев и Стоян Иванов.

С напускането на Калина Крумова депутатите на Волен Сидеров в парламента остават 14.

Скандалите в партията избухнаха с пълна сила, след като доведеният син на Сидеров – Димитър Стоянов, поиска оставката на Сидеров.

Възникна и спорът кой иска да превземе партията - Деница Гаджева, за която се твърди, че е в близки отношения с лидера на "Атака", или Капка Сидерова, която вече се е разделила със Сидеров.

Последваха и обвинения от бивши атакисти към лидера на партията за злоупотреби с парите от държавната субсидия.

Източник dnes.bg



Здравеопазването е изпаднало в комерсиализъм!



Здравеопазването е изпаднало в комерсиализъм, призна министър Стефан Константинов.



"Здравният министър може да направи големи наредби и да има добри намерения, но в момента, в който стане дума за плащането, то взема превес", коментира той.

По думите му системата стимулира порочни практики.

"Ясно е, че тези практики на места са започнали да се услаждат", допълни той пред bTV и даде за пример начина на организиране на клиничните пътеки.

Министърът смята, че трябва непрекъснато да се намалява ролята на пътеките като източник на финансиране за болниците.

"Когато има такива трагични случаи, е много важно да кажем какъв е организационният проблем и след това каква е личностната грешка, ако има такава", обясни министър Константинов в разговор за случая с починалата в "Шейново" родилка Надежда Узунова.

"Жената е отишла с контракции и не е оставена в болница. Несериозно е да се твърди, че тя не е искала", отсече здравният министър.

"Близките ги разбирам, но не бива да настройваме лекари срещу пациенти и пациенти срещу лекари", призова още той.

Не бива да настройваме лекари срещу пациенти и пациенти срещу лекари
"Сега има насрочени проверки, след една седмица ще се знае какъв е финалният резултат и ще се знае защо жената е била интубирана, защо това се е наложило. Аз мога да гарантиран, ако има пропуски, лицата да бъдат наказани", категоричен бе Константинов.
Той каза още, че уважава лекарите в "Шейново", но има някои практики там, които са на ръба и преминават правилата. Министърът каза още, че очаква от новия директор на болницата да разграничи много ясно докъде стига интересът на здравното заведение и интересът на пациента.

Източник dnes.bg



Сидеров не успя да прокара смъртното наказание



Парламентът отхвърли предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров да бъде върнато смъртното наказание.



Сидеров предлагаше с промени в Наказателния кодекс да бъде възстановено смъртното наказание в изключително тежки случаи, "които представляват злодеяния".

В мотивите си лидерът на "Атака" посочва, че правното понятие "злодеяние" е известно в правните доктрини на някои страни, които допускат и позволяват в изключително тежки случаи с особено висока степен на обществена опасност, да бъде налагано като крайна мярка смъртно наказание.

"С възстановяването на смъртното наказание ще бъде постигнат безспорно стабилизиращ обществен ефект", отбелязва още Сидеров.

Предложението му обаче беше подкрепено само от 9 депутати, 22-ма се въздържаха, а 98 гласуваха против.

Павел Шопов от "Атака" отбеляза, че в голяма част от страните по света смъртното наказание се изпълнява.

Според левицата обаче мярката е твърде крайна и не трябва да се въвежда.

Източник dnes.bg



БДЖ: Не стачкувайте, на ръба сме!



Информацията на БДЖ е от диспечерите и от инфраструктурната компания.


"Не знам синдикатите откъде имат информация кои влакове са спрели през вчерашния ден", коментира Владимир Владимиров, председател на Надзорния съвет на БДЖ, в интервю за БНТ.
В товарни превози има частична стачка.
Според Владимиров най-големите загуби идват от това, че клиентите на железниците се преориентират към автобусите или друг транспорт. По думите на Владимиров ако има още 10 – 14 дни стачки, клиентите на дружеството трайно ще се ориентират към алтернативен транспорт.
Владимир Владимиров обясни, че дружество губи по 200 хил. лв. приходи, но ще има и спад на разходите и няма да има загуба.
"Стачката не може безкрайно дълго време да продължи. Тази стачка е директно насочена срещу работниците”, подчерта още председателят на Надзорния съвет на БДЖ и добави, че железничарите трябва да подкрепят реформите, а не да стачкуват.
„Стачката ни тласка към фалит. Не стачкувайте, на ръба сме. Ние ще си подадем оставката, ако доведем БДЖ до фалит. Не се притесняваме да си подадем оставките, но няма да го направим в ущърб на железниците”, посочи Владимиров.

Източник actualno.com



И се сипе фин прах над страната



Усещате, че въздухът има странен мирис. Често навън има лепкава мъгла, понякога - смог. Задушавате се или кашляте. Вероятно това ви се случва всяка зима. Така е и в началото на студения сезон сега.



Сред основните причини е по-високото ниво на фини прахови частици във въздуха над страната. Те са микроскопични и невидими за окото, но достатъчно вредни за здравето. Данните на Изпълнителната агенция по околна среда показват, че в София, Пловдив, Благоевград и Кърджали те са от 2 до 5 пъти над нормата за последните десет дни.

В пъти над нормата, но пък без рекорди

Нивото на замърсяване през последните дни не е рекордно, коментираха от агенцията пред "Дневник". Те обясниха още, че през зимата редовно измерват по-високи концентрации на фините частици.



Въпреки това числата показват, че над Перник концентрацията е 5,86 пъти по-висока от нормалното, а в София – от 4 пъти около Павлово и Красно село до около 5 пъти на "Орлов мост" и жк Надежда (към 22 ноември - повече виж в графиката).

През зимата отоплението покачва нивата на замърсяване, напомнят от ведомството. В местата с голям автомобилен трафик явлението е постоянно и прахът се увеличава в пиковите часове. Такъв е случаят с "Орлов мост" в столицата, както и навсякъде в големите градове, където движението е натоварено.

Сред основните причини за повишението на праха във въздуха са изгарянето на твърди и течни горива за битово отопление, транспортът и индустрията в районите, където я има. Неблагоприятните метеорологични условия - липса на вятър, температурни инверсии и мъгла, също сред оказват влияние, обясняват от ведомстовото.

Въздухът на съд

България отдавна е критикувана от европейските институции за замърсяването на въздуха си. Има и започнала наказателна процедура от края на 2010 г. и страната вече е пред съдебно дело в Люксембург.

Преди месец онлайн изданието EurActiv определи замърсяването в страната като хронично. "България едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха". Данните дойдоха на фона на отбелязания, но недостатъчен напредък в подобряването на екологичния контрол и приемането на правила за опазване качеството на въздуха след присъединяването на страната към Европейския съюз.

В над 30 населени места са разработени общински програми за подобряване качеството на атмосферния въздух, както и намаляване нивото на фините прахови частици, посочиха от Изпълнителната агенция по околна среда.

Целта е преминаването към използване на по-екологосъобразни горива (природен газ) за отопление в бита, редовно почистване на уличните настилки, регулиране на автомобилния трафик и намаляване запрашването от строителни обекти.

Като основна мярка за справяне с проблема от агенцията посочват издаването на разрешителни от Министерството на околната среда и водите за работа на база на комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. През тази процедура преминават всички дейности, източници на емисии на вредни вещества във въздуха, включително Топлоенергийните централи, металургията и химическата индустрия.


Опасни ли са фините частици за здравето?

"Прахът е един от основните замърсители, а фините прахови частици са съвременното измерение на замърсяването на въздуха", коментира пред "Дневник" директорът на Регионална здравна инспекция - Кърджали доц. Жени Стайкова, която от години изследва влиянието на фините частици над човешкия организъм.

Прахът като цяло увеличава рисковете за редица заболявания на дихателната система, възпаления на горните дихателни пътища и алергии, а често срещани са и бронхити, пневмонии, особено при децата, възрастните хора и хронично болните, които са рисков контингент. Специалистът посочи още, че прахът достига до окончанията на белите дробове - алвеолите.

"Затова всички източници на замърсяване на средата в районите, както и съответните институции, които осъществяват контрол, трябва да поемат отговорност и да вземат спешни мерки, заради високия здравен риск за хората", коментира още Стайкова.

Източник dnevnik.bg