Изгонването на финансист №1 – все едно пада правителството



"Освобождаването на един финансов министър е все едно, че пада правителството".

Думите са на премиера Бойко Борисов от 22 октомври 2010 година

Думите са на премиера Бойко Борисов от 22 октомври 2010 година по време на парламентарен контрол в спор с червения депутат Георги Пирински. Тогава министър-председателят бурно защитава работата на вицепремиера Симеон Дянков, когото днес изгони от кабинета.


"Оценките, които получава България от рейтинговите агенции, показват, че не се налага освобождаването на Симеон Дянков", категоричен е тогава Борисов.

По думите му тогава не било проблем да освободи един или друг министър, но в случая с Дянков не се налагали такива действия.

До този момент премиерът не е коментирал мотивите за рокадите в кабинета. И дали думите му от 2010 година имат някаква стойност и с днешна дата.
Чуждестранните информационни агенции също отразиха новината за смяната на Симеон Дянков и отбелязаха, че министърът си отива на фона на масовите протести у нас заради високите сметки за ток.

„Уволнението на Дянков идва в момент, когато дясноцентристкото правителство на България губи обществена подкрепа в разгара на най-големия икономически спад от десетилетие насам и преди парламентарните избори през юли“, пише Асошейтед прес.

Основният въпрос оттук нататък е дали премиерът Бойко Борисов ще успее да запази властта си само пет месеца преди изборите. Примката около врата му се затегна след масовите протести в цялата страна заради непосилно високите сметки за ток и срещу монополите. Недоволството нарасна, а ситуацията изглежда извън контрола на премиера.

Министър-председателят остро беше атакуван и чрез досието „Буда“. Оправдавайки се по скандала дали е бил вербуван и дали е сътрудничил на службите, премиерът се оплете с дати и събития и отговорите му останаха незадоволителни.

Показната стрелба срещу Златомир Иванов-Баретата пред Съдебната палата също разклати доверието във властта. Последните социологически проучвания показват спад в доверието на кабинета и изравняване на силите на ГЕРБ и БСП.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар