Трима бити пред парламента през 1997 г. осъдиха държавата



Трима български граждани, малтретирани от полицията по време на събитията пред българския парламент на 10-11 януари 1997 г., осъдиха държавата в Страсбург.
Трима български граждани, малтретирани от полицията по време на събитията пред българския парламент на 10-11 януари 1997 г., осъдиха държавата в Страсбург. С решение от вчера по делото "Пашов и други срещу България" Евросъдът присъжда обезщетение от по 2000 евро на всеки, плюс разноски от по 800 евро, които трябва да бъдат платени от държавата, съобщава "Правен свят".


Парадоксът е обаче, че основното нарушение, което намира Евросъдът, е не за самото упражнено насилие и разследването по него, а за това че след приключването на 7-годишно съдебно производство по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, МВР продължава да се се гаври с тези хора и до момента, вече 8 години след влизане в сила на съдебното решение през 2004 г., просто отказва да им изплати присъдените българския съд мизарни обезщетения от по 1000 лв.

Последната комуникация на Евросъда с българската държава е от 2010 г., когато решението на българския съд по ЗОДОВ все още не е било изпълнено. С вчерашното си решение Европейският съд задължава българската държава в тримесечен срок да изплати обезщетенията, присъдени от районния съд, ако все още не го е направила. Адвокатът на тримата Йонко Грозев заяви, че и до момента МВР не е изплатило тези обезщетения и няма сила, която да го принуди да направи това, защото българският закон не допуска принудително изпълнение срещу държавно учреждение.

Освен това, Евросъдът определя и обезщетения за неимуществени вреди от по 2000 евро за всеки от жалбоподателите във връзка с нарушените им права по Конвенцията.

Около 3 часа през нощта на 11 януари 1997 г. Павел Пашов, Елена Лазова и Константин Николов се намирали в жилището на двама от тях, разположено близо до парламента, когато чули по радиото за сблъсъци пред Народното събрание и излезли навън, за да видят какво става. Забелязали група полицаи, въоръжени с огнестрелно оръжие, палки, щитове и шлемове, които тичали насреща им. Тримата се обърнали и побягнали към сградата, където бил апартаментът им, влезли и затворили врата след себе си. Полицаите счупили вратата, нахлули вътре, съборили ги на земята и започнали да ги налагат с палки в продължение на няколко минути, след което просто си тръгнали.

Пребитите хора били твърде изплашени, за да излязат веднага и изчакали сутринта, за да отидат на лекар, където били установени множество наранявания, включително и счупен пръст на единия от тях, впоследствие за другия се наложила хирургична намеса.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар