София кърпи 2 булеварда и над 30 улици, ЕС затяга обръча около офшорките



 ЕС затяга обръча около офшорките
24 часа

Само 1800 лева получили родителите за зверски убитата Грациела Пламенова

Държавата дала едва 1800 лева на родителите на мъчително убитата Грациела Пламенова от Търговище.


Парите са отпуснати на 19 март т.г. като компенсация за направените от тях съдебни разходи по делото срещу екзекутора на дъщеря им Румен Георгиев. Той бе осъден на 25 г. затвор.

5000 лв. е таванът, който могат да получат жертвите на тероризъм, на умишлени убийство и тежка телесна повреда, изнасилване, блудство или трафик на хора. Присъжданите суми обаче са много по-ниски, казват юристи. Пострадалите и техните роднини са поставяни в унизителни условия да събират квитанции и документи за разходи по погребения, лечение или адвокатски хонорари.


24 часа


Борисов: Семействата няма да теглят кредити, ще имат по-дълготрайни домове


„Семействата няма да теглят кредит и ще имат по-дълготрайни жилища. За това ще бъдат изразходвани няколко милиарда лева, но всеки апартамент ще се ползва по-дълго - с около 30-40 години. Трябва да завършим автомагистралите „Тракия" и „Марица". След това ще направим и околовръстното шосе на Пазарджик", заяви днес в Пазарджик председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Днес там бе открита предизборната кампания на партията.

За пенсии сме дали 9 милиарда лева повече от Тройната коалиция, подчерта лидерът и така отговори на обвиненията, че ГЕРБ не са отделяли достатъчно средства в социалната сфера.

„Отнасям се с уважение към Пазарджик, тъй като съм водач на листата на ГЕРБ в Пловдив. Мога да поема ангажимента и за Пазарджик", каза председателят на ГЕРБ.

„През 2009 г. всички фондове на ЕС бяха спрени. С идването на ГЕРБ на власт те работят и над 10 милиарда евро са влезли в България. В понеделник ни заверяват сметката на България със 185 милиона евро. Затова е важно да работим с европейски средства, тъй като всичко това, което се прави в страната, е само с 20 процента български пари. 80 процента са тези от Брюксел", добави Борисов.


Труд


ЕС затяга обръча около офшорките


Най-големите страни в ЕС напреднаха в опита си да си върнат част от общо над един трилион евро, които съюзът ежегодно губи от данъчни измами и пране на пари, основно през офшорки, съобщи АФП.

След като в петък финансовите министри от еврозоната обсъждаха в Дъблин кредитите за Кипър, Португалия и Ирландия, в събота се спряха на въпроса за автоматичния обмен на банкови данни в ЕС. Еврокомисарят по данъчните въпроси Алгирдас Шемета обяви, че "до седмици" очаква пробив по темата.

Първо трябва консенсус по правната обосновка за облагането на влогове, който не може да бъде постигнат от 2008 г., подчерта Шемета. Той поиска и мандат за ЕК за преговори с Швейцария и други страни за размяна на информация за банкови сметки.

След края на неформалната среща на еврогрупата в Дъблин германският финансов министър Волфганг Шойбле подчерта, че "всички членки трябва да участват в автоматичната размяна на информация".


Труд


Смачкали дело за убийство срещу син на посланик


Дело за убийство от 2004 г., по което е заподозрян синът на тогавашния посланик на Либия у нас, е било "смачквано" и прекратено от магистрати. Това съобщи Малена Филипова, прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП), по Нова телевизия. Доскоро тя оглавяваше Инспектората на ВКП. След ревизия, назначена от главния прокурор Сотир Цацаров, той поиска Филипова да бъде уволнена дисциплинарно, защото е задържала преписки, оказвала е натиск върху свои колеги и е възлагала да бъдат разследвани от ДАНС и МВР.

"Не съм оказвала натиск върху прокурори, а съм следяла движението на преписки", каза Филипова. Тя обясни, че е имала задължение да контролира и да се запознава с оперативните дела, а в някои случаи и да ги дава за проверки на ДАНС и МВР. В касата си държала секретни преписки, както и решени преписки с т.нар. чувствителна информация. Имало и папки с приключили проверки срещу шефове на съдилища, които ги оневиняват, но Филипова ги съхранявала, за да не стигне тази информация в медиите и да се злоупотреби с нея..


Стандарт


ГЕРБ обеща 5 милиарда инвестиции за година


Всяка година ще привличаме 5 млрд. инвестиции. Празни обещания не даваме, а само това, което можем да изпълним. Това заяви кандидатът за депутат и водач на листата на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев вчера. Хората не искат субсидирана заетост, а истински работни места, каза още той. По същото време зам.-председателят на ГЕРБ и водач на листата за Благоевградска област Цветан Цветанов получи благодарности от кмета на Петрич Вельо Илиев за имот на Гранична полиция, който е предоставен за превръщането му в парк по време на мандата на ГЕРБ. Отличничката в кабинета - Лиляна Павлова, пък представи 5 акцента от управленската програма на ГЕРБ в Стара Загора. Основното според нея обаче си остава икономиката на страната и региона да дръпне и да осигури работа и по-високи доходи на хората. "Критични сме към себе си и отчетохме грешките си", посочи водачът на 24-и МИР в София Владислав Горанов. Позитивна кампания и четири депутатски мандата си пожелаха ГЕРБ във Велико Търново. С молебен за здраве в Катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица" кандидати за депутати, членове и симпатизанти на ГЕРБ поставиха началото на предизборната кампания в региона.


Стандарт


Калашници в клас


Калашниците влизат в клас. Учениците отново ще разглобяват пушки и автомати, ако образователното министерство върне от септември военното обучение.

Наред с това тийнейджърите ще се обучават да оказват първа помощ по време на бедствия и аварии, разкри за "Стандарт" началникът на Военната академия комодор Димитър Ангелов. Военни експерти вече разработват учебните планове, които ще бъдат обсъдени със специалисти от МВР до края на май.

"Връщаме се към забравеното добро старо. Подобно обучение има навсякъде по света. Учениците трябва да преодолеят психологическия шок, ако видят бедстващ човек на улицата.


Монитор


София кърпи 2 булеварда и над 30 улици


Дупки по 2 булеварда и над 60 улици, сред които и вътрешноквартални отсечки, ще бъдат закърпени само през този уикенд, съобщиха от Столична община. Различните ремонти ще траят средно от 2 до 7 дни, като ще бъдат асфалтирани части от булевардите „България" и „Тодор Каблешков", а в 20 столичните района ще се работи по вътрешни отсечки. Дупките по софийските улици, появили се след тежката зима, ще бъдат закърпени до края на април.

През тази година ще бъдат направени и нови 25 улици в столицата. За тази цел общината е заделила 4,5 млн. лв. С чисто нови улици ще се сдобият в „Манастирски ливади", „Малинова долина", „Витоша", Кремиковци и Нови Искър. Работата там започва през май. Те ще се изграждат или на места, където никога не е имало, или където те са разбити заради минаването на тежките строителни машини.


Преса

Станишев: Ние сме алтернативата на ГЕРБ


''Днес ние откриваме нашата кампания. Тази кампания не е борба за власт, тя не е само за успех на БСП. Водим тази кампания с ясното съзнание за отговорност пред нашата родина, пред България, пред всеки един човек, за всеки човек, който иска да води по-достоен живот с перспектива за себе си, за своите близки, за цялата ни държава.'' Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на откриването на предизборната кампания на Коалиция за България в Южния парк в София.

''Ние не се затваряме в зали и не правим пищни откривания. На нас не ни трябва демонстрация на триумф на волята, която да прикрие немощта на разума. Четири години България се гърчи, гърчат се хората от един режим, който е арогантен, който е самодоволен, който опоска държавата като една орда, който наложи полицейщина и репресия, смаза дребния и среден бизнес, заличи 400 000 работни места, докара хората до мизерия. Символ на управлението на Борисов няма да са недостроените магистрали, символ за съжаление са хората-факли, хора, които посегнаха на живота си от отчаяние, от липса на всякаква надежда. Кога е било това в България? Никога'', заяви Станишев.

Източник news.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар