Константин Пенчев: Безсмислено е да се атакува изборът на главния прокурор пред Констиуционния съд



Константин Пенчев: Безсмислено е да се атакува изборът на главния прокурор пред Констиуционния съд
Изборът на главен прокурор е затворена тема и да се оспорва процедурата в Конституционния съд, както предлага Съюзът на съдиите в България, е контрапродуктивно. Това становище изрази пред БНТ омбудстманът Константин Пенчев.


Според него избраният Сотир Цацаров, който идната седмица предстои да положи клетва, е бил вкаран в сценарий със странните правила, по които беше избран. (бел. ред: Гласуването за Цацаров мина първо и членовете на Висшия съдебен съвет решиха да не подлагат на същата процедура другите двама номинирани).

Според националния омбудсман Цацаров е избран със 17 гласа от общо 18, а президентът Росен Плевнелиев е издал указ за назначаването му, затова всички призиви за атака на избора му пред Конституционния съд са безсмислени.

"Цацаров не може да махне с магическа пръчка и да реформира съдебната система, той не може да уволни дори младши прокурор", каза Пенчев и допълни: "Не Висшият съдебен съвет и главният прокурор трябва да направят реформата, а политиците. политиците трябва да имат консенсус за рефопрмата, а не за парцелирането и за фигурата на главния прокурор". Допълни, че не се познава добре лично с избрания главен прокурор, но отношението му към него е добро след като е гласувал два пъти за кандидатурата му за председател на Пловдивския апелативен съд.

Сред нереформираните системи освен съдебната омбудсманът открои също функционирането на монополите и здравеопазването и прогнозира, че проблемите в тях ще се задълбочават, ако не бъдат предприети мерки. Мнението на омбудсмана е, че в отношенията между топлофикациите и потребителите са нарушени всички принципи на гражданското право заради невъзможността за отказ от услугата и законодателството трябва да се промени. За здравеопазването призова "да се каже ясно и точно какви вноски плащаме, защо и как ги събираме, за какво ги харчим и за какво стигат".

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар