Борисов нареди: Прокуратурата да рови сделките в Несебър



Премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на всички извършени сделки с държавни и общински земи в община Несебър
Премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Найденов, в което настоява да бъде разпоредена проверка на всички извършени сделки с държавни и общински земи в община Несебър, съобщиха от правителствената информационна служба.


Министър-председателят настоява проверката да обхване периода от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2012 г.

Борисов иска да се проверят и свързаните със сделките разрешителни, издадени от отделни министерства и ведомства, както и на всички длъжностни лица, участвали във вземането на решенията и издаването на документацията.

Министър-председателят разпореди още на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на земеделието и храните, заедно с депутатите от ПП ГЕРБ, да предложат на Народното събрание необходимите промени в Закона за горите, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, за да не се допускат подобни сделки и строежи, се посочва още в съобщението.

Премиерът Борисов апелира в проверката на цялата документация и в консултациите за промени на законодателството да се включат и представители на неправителствения сектор.

Точно преди Нова година еколози алармираха, че върху 29 декара защитена площ е започнал строеж на жилищен комплекс. Теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни.

Появиха се и съмнение, че имотът е продаден на изключително занижена цена, като първият купувач е спечелил милиони при препродажбата му.

По разпореждане на премиера строежът беше спрян, а земеделският министър обяви, че експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации започват проверка по случая.

Според Мирослав Найденов въпросният терен е бил изключен от държавния горски фонд и обособен като урбанизирана територия от община Несебър още през 2007 година.

По-рано днес „България на гражданите“ на Меглена Кунева поиска прокуратурата и МВР да започнат незабавно разследване на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и неговата заместничка Светлана Боянова, които с действията и бездействията си са допуснали реализирането на престъпната схема. От партията настояха и двамата висши чиновници да бъдат отстранени от длъжност, за да не възпрепятстват разследването.

Според Кунева ръководеното от Мирослав Найденов министерство е ощетило държавата с най-малко 3,5 млн. лева и с помощта на приближени до управляващите фирми е нанесло непоправими щети на природни забележителности, каквито са дюните край Несебър.

„Не приемаме нито едно от оправданията на премиера Бойко Борисов, министър Мирослав Найденов и заместник-министър Светлана Боянова, които чухме през последните дни.

За нас сделката с купуването и унищожаването на дюните край Несебър в навечерието на новогодишните празници носи корупционен заряд и няма как да бъде извършена без знанието и разрешението на висши политически фактори“, посочват от „България на гражданите“.
„Няма нужда г-жа Кунева да ме подсеща да сезирам главния прокурор за всичко, което се е случило тогава. Това отдавна е направено“, отвърна й премиерът Бойко Борисов пред „Фокус“.

„По-добре е г-жа Кунева да си зададе въпроса къде по това време е бил нейният заместник в политическата партия Даниел Вълчев и кой каква отговорност носи”, каза още министър-председателят.

По разпореждане но Борисов ще бъдат създадени регионални комисии за обследване на сигнали за строежи в защитени територии по Черноморието преди 2009 г.

След днешното посещение на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в Несебър е сформирана първата комисия в област Бургас. Такива комисии ще има и в областите Варна и Добрич.

Те се сформират поради подадени сигнали от граждани и общинската администрация на Несебър, според които цял квартал от града е бил построен върху подобни на 29-те декара спорни земи.

Според министър Найденов по време на управлението на ГЕРБ няма започнала процедура за изваждане на земи от горския фонд - всички са отпреди това

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар