Цветанов: И мен, и Станишев ни разпитват като свидетели



Приключиха близо 8-часовите разпити на ексвътрешния министър

Приключиха близо 8-часовите разпити на ексвътрешния министър
Както аз, така също и Сергей Станишев, и всички, които участват в този скандал, ни разпитват като свидетели, така че сме извършили необходимото. Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, след като беше разпитан повече от два часа в Специализираната прокуратура в София, предаде „Фокус”.


На въпрос дали повдигнати срещу четиримата директори от СДОТО обвинения означават, че е имало нерегламентирани подслушвания, Цветан Цветанов отговори: „Не означава, разбира се”.

След краткото си изказване Цветанов се извини и тръгна за Благоевград, където има ангажименти по предизборната кампания на ГЕРБ.

Преди около две седмици главният прокурор Сотир Цацаров оповести, че има предпоставки за незаконно подслушване и обвинението образува четири досъдебни производства срещу ръководители на СДОТО. Днес Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров, станал известен като “Радко с отверката“. Сигналът за незаконното подслушване избухна, след като лидерът на левицата Сергей Станишев оповести анонимен сигнал, че политици, бизнесмени и общественици са били подслушвани незаконно по разпореждане на Цветанов. Цацаров обясни, че до този момент около две трети от сигнала на Станишев се е потвърдил.

Преди да посети Специализираната прокуратура бившият министър беше привикан и в столичното следствие. Там той прекара около пет часа. Там той беше повикан да даде показания по досъдебното производство срещу временно отстранения от длъжност шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Цветанов беше доста лаконичен в коментара си и след първия разпит. По негови думи е подписал декларация, че няма да разгласява данни и факти по делото. Цветанов обясни още, че е бил върнат в детството си, когато двамата с Флоров живеели в един блок.

Ексвътрешният минитър обясни, че познава шефа на ГДБОП от 1973 г. и оттогава били семейни приятели.

Станимир Флоров е един достоен българин, един достоен служител, с който системата се гордее и ще продължи да се гордее, каза той.

Зам.-председателят на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията пристигна около 10 часа с няколко души охрана и две коли в столичното следствие.

Официална информация, че Цветан Цветанов днес ще бъде разпитан не беше оповестена. На редакционните мейли днес пристигна съобщение изпратено от имейл адрес cvetanov_sgp@mail.ru, че ексвътрешният министър ще бъде на разпит. Вчера около 21 часа вечерта пък пресцентърът на ГЕРБ разпространиха съобщение, че срещите от програмата на Цветанов за вторник се отменят.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар