"Хора, не сме добре! Изтрещяла е държавата"



Преглед на печата на 25 март

"Хора, не сме добре! Изтрещяла е държавата"
"24 часа" обявява: "Хора, не сме добре! Изтрещяла е държавата". Не спортни зали и магистрали, психиатрии трябва да се строят в България. Заглавието на "Монитор" от първа страница звучи като естествено продължение по темата за психичното здраве на нацията: "Изчезнаха евтините лекарства за психоболни". Единствени сме в Европа без регистър за хората с тези диагнози.


"Дайте ни камшик, да се удряме, да боли...", е призивът на анализа на "Сега". Има едно място в света, където всеки човек, ангажиран с публична дейност, е оплют. И всяко обществено действие априори е отречено. Мястото е България! Не е ясно колко дявола могат да се поберат на върха на една игла, но е ясно, че иглата е българска. Обществото ни има много врагове. Един от най-големите е самоунищожението. Което ние, простосмъртните, причиняваме на себе си.

"Не се уповавайте само на човеци, а и на вярата си в Бога, за да не се разочаровате. Да посрещнем страданията без гняв и отчаяние. Добрият обрат в живота започва с покаяние", каза патриарх Неофит в интервю за "Стандарт" "Православието е религия на Възкресението, на вярата, на надеждата. То носи посланието на радостта и мира и ни показва вярната посока, когато сме объркани и в безизходица", подчерта Негово светейшество.

"Цените падат, а хората - не купуват", съобщава на първата си страница "Преса". Проверка на вестника установи, че от януари до вчера основните продукти за трапезата ни са поевтинели между 6 и 28 на сто. Най-голямото поевтиняване е при яйцата. Спад има и в цените на олиото, захарта, брашното и млякото.

Темата на "Труд" констатира: "Пак купуваме евтино пиле, но чуждо". Вносни храни изместват българските в търговската мрежа. Това се оказа резултатът от регулациите на Агенцията по храните, с които продължава да се хвали бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Става дума за забраната да се влага вода в пилетата и ограниченията за производство на млечни продукти с растителни мазнини. Масиран внос на евтини германски и полски сирена и кашкавали от "палма", както и на полско пиле без забрана за добавка на вода веднага са запълнили празната ниша в търговската мрежа и нанасят удар на родното производство.

"Плевнелиев, Станишев и Кунева подслушвани и следени", осведомява "Дума". От средата на декември 2012 г. най-близкият кръг на президента Росен Плевнелиев, както и той самият, са обект на следене, сензационно обявиха лидерът на легия "Антимафия" Григор Здравков и говорителят на организацията Петър Якимов. Двамата бяха категорични, че със знанието на Бойко Борисов частно ГДБОП е събирало информация и е разработвало редица лица от политическия и журналистическия свят. Обект на наблюдение са били Сергей Станишев, приятелката му Моника Янова, Румен Овчаров, Антон Кутев, Меглена Кунева, Андрей Вълчев, Найден Зеленогорски, Тома Биков и Людмила Елхова. Проучвани са и журналисти като Сашо Диков, Маргарита Михнева, Илияна Беновска и Владимир Йончев. Евродепутатът Илияна Йотова призова Росен Плевнелиев и Марин Райков да отговорят вярно ли е, че се подслушват журналисти. Председателят на Съвета по медийна политика и публична информация в БСП обясни, че в момента няма форма на контрол от парламента върху служебното правителство, президентът носи отговорността за неговите действия.

"Обществените съвети към правителството се свиха до четири", пише "Сега". Гражданите ще дават мнение само за енергетика, околна среда, транспорт и социална политика.Така обещанието на президента Росен Плевнелиев за обществени съвети към министерствата засега се материализира само в тези четири области. Все още не се знае дали ще има отделна структура и към служебния премиер Марин Райков. Към останалите министерства няма да бъдат сформирани допълнителни структури с участието на гражданите и неправителствените организации. Очаква се до края на седмицата съветите да заработят, макар че правилниците за конституирането им пораждат много въпроси.

Предизборната кампания се открива на 12 април 2013 г., 30 дни преди изборния ден, и приключва в 24.00 ч. на 10 май 2013 г., реши Централната избирателна комисия, съобщава "Новинар", очертавайки времевите граници на предизборната борба. Кампанията ще се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Кандидатските листи на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети могат да имат застъпници, които ги подпомагат и представляват интересите им пред държавните органи, обществените организации и избирателните комисии. Застъпник може да бъде лице, което е навършило 18 години, не е поставено под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.

ГЕРБ ще възстановяват ДДС на коректните фирмите за 7 дни, ако отново получат властта. Обещанието е част от предизборната програма за управление на партията. Документът се състои от 200 страници, пише "Труд". Очакваното подмладяване на БСП е най-сетне напът да се случи, известява изданието. На избираеми места в листите се очаква да бъдат поставени млади лица, които имат поне 10 години стаж в левицата като обикновени деятели на партийните нива. Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" се тресе от скандали, а местните организации се роят, продължава предизборния си обзор всекидневникът, като цитира Яне Янев, който е сигурен, че "в листите на РЗС за 42-то народно събрание няма да има ренегати, каквито допуснах в миналия парламент". Костов залага на петима доктори, които ще са водачи на ДСБ листите в страната, съобщава "Стандарт". Доган ще е острие в кампанията на ДПС. А Цветанов ще се изправи в единоборство срещу Местан в Кърджали. Плевен предаде Румен Петков, той е на осмо място в листата.

Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, споделя пред "24 часа": "Ставам и лягам с БДЖ, но не съм министър на железниците. Няма време за политика, има време за действие. Не бих подкрепил концесия на летище София на този етап."

"Това, което видях не ме радва. Мобилизацията и техниката трябва да бъдат по четири, за да може да се случи магистрала "Тракия" до активния летен сезон. При това темпо на работа няма как да стане", каза министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева, след като инспектира на място вчера строящата се магистрала, информира "24 часа".

Само две международни банки искат да дадат 250 млн. евро кредит на "Български енергиен холдинг" (БЕХ), докато за алтернативата - облигационна емисия с мостов заем, кандидатите са пет. Това съобщиха за "Капитал Daily" два независими източника. Официално от държавния мегахолдинг няма информация, въпреки че срокът за подаване на оферти изтече на 21 март.

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов заяви: "ДКЕВР има сериозни пропуски в работата с ЕРП-тата. По ценообразуването и контрола има пропуски. Може да се окаже, че в цената на тока са били включени дейности, които не е следвало да бъдат включвани. Има, разбира се, и редица законодателни и организационни пропуски. Всички ние сме потребители и затова се надявам, че нещата са поправими", предава думите на заместника на Сотир Цацаров "Дума".

"Труд" продължава темата с експертното мнение на Петър Ганев от Института за пазарна икономика, според когото борбата с монопола на ЕРП-тата е предварително обречена заради лошото законодателство. А Йорг Золфелнер, председател на УС на "ЕВН България", споделя тезата си, че многото регулации намаляват прозрачността в енергетиката. "В сектора се работи на парче. Трябва честна дискусия колко струва токът. Не смятаме да напускаме България", заключи г-н Золфелнер."Гледаме онлайн как смятат цените на парното и тока", информира "Монитор".

"Лондон пише най-строгите ограничения за имигранти в света", цитира материал на в. "Сънди телеграф" от вчера "Сега". Британският министър на имиграцията Марк Харпър, разясни, че чужденците ще имат достъп до много по-малко социални придобивки в първите години след пристигането си във Великобритания - те няма да имат право на общинско жилище и ще плащат за преглед при личния лекар и за другите медицински услуги по здравна каса.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар