Новият папа е Франциск, а не Франциск I



Официалното име е без римското число, уточни Светият престол

Официалното име е без римското число, уточни Светият престол
Ватиканът заяви, че официалното име на новоизбрания папа е папа Франциск, без римско число, съобщи Асошиейтед прес.


На пресконференция във Ватикана говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди направи уточнение във връзка с възможно объркване, като заяви, че кардинал Жан-Луи Торан, който обяви името пред света, е казал просто Франциск. Така е записано името в първия бюлетин на Ватикана за новия папа, добави говорителят.

Този папа може би един ден ще бъде наричан Франциск Първи, ако някой от наследниците му реши да му отдаде почит, като приеме името му и се нарече Франциск Втори, посочи Ломбарди. Кардинал Берголио, който е първият папа от американския континент и първият папа йезуит, е също така първият папа, избрал името Франциск, в памет на Свети Франциск от Асизи, или Свети Франциск Асизки, отбелязва Франс прес.
Ломбарди, който самият е йезуит, изрази задоволство от избора на това име, защото Франциск е "голям свидетел на Евангелието". "Той не избра името Игнаций /като Игнаций Лойола, основателят на Ордена на йезуитите/, и с това иска да каже, че ние сме в служба на Църквата", добави говорителят на Ватикана, предаде БТА.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар