Хубави детски площадки в София? Няма ги дори на хартия



Повечето детски площадки в София са далеч под европейските стандарти. Всеки, който минава покрай тях, вижда, че са върху цимент вместо с ударопоглъщаща настилка, каквито са изискванията в Европа. Голяма част от катерушките и люлките са изкривени, нестабилни и счупени. На едно и също място играят както бебета, така и тийнейджъри, докато за всяка възраст трябва да има отделни площадки.

В София има над 1600 площадки, които до края на 2013 г. трябва да отговарят на европейските норми. План-графикът как ще стане това пък трябваше да е готов преди година и половина според наредба на регионалното и на вътрешното министерство и Агенцията за закрила на детето. Планът е грижа на общината, която стопанисва голяма част от местата за игра.

Зам.-кметът на София Ирина Савина каза, че до началото на август ще бъде предоставен планът за площадките на територията на детските градини. За другите - в паркове и между блоковете, "Дневник" чака отговор от общината от 20 дни.

Много повече са чакали от "Сдружение настоящи и бъдещи майки" - над година. На 17 февруари 2010 г. сдружението иска графика по Закона за достъп до обществена информация. Според разпоредбите  заявленията се разглеждат във възможно най-кратък срок, но не по-късно от 14 дни след датата на регистриране. В този период общината е трябвало да уведоми майките дали ще предостави плана, или ще им откаже информацията. В отчета на общината, публикуван на сайта, за заявленията от 2010 г. пише, че нито едно искане не е оставено без разглеждане. Сдружението обаче не получава отговор и се обръща към съда.

Общината е осъдена от сдружението на майките и обжалва, но Върховният административен съд на 20 юни постановява исканата информация да бъде предоставена. И днес сдружението на майките казва, че няма отговор от Столичната община.
Липсата на отговор от общината означава липса на график, смятат от сдружението.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар