Летище Бургас остава без гориво още утре



Летищата в страната са първата жертва на кризата с отнетите лицензи на "Лукойл Нефтохим". Въпреки че енергийният министър Трайчо Трайков обяви, че ще извади самолетно гориво от държавния резерв, има опасност някои летища да не издържат, докато това стане.
Летища Бургас и Варна
Ситуацията с наличните количества авиационно гориво на летищата в Бургас и Варна е сериозна.
Независимо от предприетите спешни мерки за осигуряване на гориво за възможно най-дълъг период от време, очакванията са, че във Варна наличните количества ще бъдат изчерпани до няколко дни (в зависимост от трафика и зарежданите количества), а в Бургас по-бързо – вероятно до утре.
Това съобщава „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД – операторът на летищата в Бургас и Варна.
Компанията активно търси начин за решаване на създалата се ситуация, предвид снощното предупреждение на „Лукойл Авиейшън” за временно прекъсване на доставките с авиационно гориво.
За съжаление към момента спецификата на процеса по доставка до България, съхранение и правила за зареждане с гориво не позволява незабавно решение на проблема, каквото ни е необходимо, се посочва в съобщението.
Операторът на летищата е информирал за ситуацията Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Летище Пловдив
"Към момента нямаме проблеми с горивото за самолетите. Имаме запас, който ще стигне за три седмици“, заяви за Dnes.bg Дойчин Ангелов, директор на летище Пловдив.
„Досега сме зареждали само от "Лукойл" и нямаме никаква яснота какво ще правим. Засега е ясно, че няма да има проблеми в работата в следващите три седмици“, коментира още той.
Летище София
В случай на спиране на доставките от ,,Лукойл Авиейшън” летище София търси други доставчици във или извън ЕС, съобщават от аеропорта.
Нормалната консумация на авиационно гориво на летище София за едно денонощие е около 250 тона, като дневно около 100 самолета извършват зареждания.
Летище София като оператор поддържа минимален запас, с който трябва да се подсигурява зареждането на бедстващи самолети (кацнали аварийно), Правителствения отряд и чартърни самолети, нямащи договори с ,,Лукойл Авиейшън”.
,,Лукойл Авиейшън”, основен доставчик и титуляр на договорите за зареждане на авиокомпаниите с горива на летище София, е юридическо лице, различно от ,,Лукойл България” и ,,Лукойл Нефтохим”, уточняват оттам.
В случай на извънредни обстоятелства авиационните компании могат да извършат зареждане на по-големи количества от летището, от което излитат, за да осигурят полета си до следващата дестинация.
По-рано енергийният министър обобщи, че летище София има запаси от гориво до началото на следващата седмица.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар