Общ фронт срещу ГЕРБ - австрийска фирма брои паралелно резултатите




Преглед на печата на 30 април 2013

"Опасността от фалшификации на изборите роди общ фронт срещу ГЕРБ", информира водещото заглавие на "Сега". Партиите от опозицията се разбраха за паралелно преброяване на резултатите от вота на 12 май. Съмненията, че ГЕРБ може да подменят вота, родиха уникална коалиция от опозиционни партии. БСП, ДСБ, "Атака", ДПС и "Движение България на гражданите" потвърдиха за изданието информацията, разпространена от "Медиапул", че ще наемат австрийска фирма, която ще брои паралелно резултатите от изборите. Австрийците ще броят успоредно с "Информационно обслужване". Опозиционните партии смятат да покрият страната със свои застъпници, като всяка партия ще отговаря за конкретен регион.



Ямбол е центърът на България, скоро ще има и пристанище




Не виждам логика Цветанов да подслушва, смята Борисов

Ямбол е центърът на България, скоро ще има и пристанище
"Сега, когато видях и магистрала „Тракия” как върви към Бургас, съм убеден, че Ямбол ще има пристанище след около 35-40 дни. С магистрала "Тракия", а малко по-нагоре и с "Марица", Ямбол вече е центърът на България, Ямбол не е отдалечена, крайна точка". Това географско уточнение направи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който след Пловдив, днес посети и Ямбол за на предизборна проява.



Спешните икономически мерки след вота на 12 май




Експерти: Борбата с корупцията и повече работни места са част от тях

Експерти: Борбата с корупцията и повече работни места са част от тях
Борбата с корупцията, равнопоставеност на икономическите субекти и спешни мерки на пазара на труда откроиха икономически експерти пред БТА като основни дейности в областта на икономиката и бюджетната политика, които трябва да предприеме следващо правителство след вота на 12 май.



Кокинов губи 60 000 лв., ако ВСС го изгони и като магистрат




След като напусне, се очаква той да стане адвокат

След като напусне, се очаква той да стане адвокат
Николай Кокинов вече не е градски прокурор на София. Ако Висшият съдебен съвет го изгони и като магистрат, той ще загуби близо 60 000 лв. - еднократното обезщетение, което му се полага по закон при напускане на Темида, пресмята "24 часа".



И Европа влезе в списъка на изгубените илюзии



И Европа влезе в списъка на изгубените илюзии
"Европа се смали до брошка на ревера на българските политици", коментира "Сега". За първи път откакто членува в ЕС България прави избори, в които почти не говори за Европа. Европа влезе в списъка на изгубените илюзии, които се редуваха през прехода след комунизма. Вече няма партия, която да се представя пред избирателите като носителка на европейската идея.



Цветница!



Днес православните християни у нас отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки и цветя.

тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки

Празникът е винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Празникът Цветница се отбелязва не само в православната, но и в католическата и протестантската църква.






Аудиозаписите с Борисов и Найденов не били СРС-та

Кокинов подаде оставка като градски прокурор
Николай Кокинов подаде оставка от длъжността Софийски градски прокурор. Оставката е подадена чрез главния прокурор до ВСС, съобщиха от пресслужбата на ВКП.

По-рано днес аудиозаписите, както и текстовото възпроизвеждане на разговорите между бившия премиер Бойко Борисов, ексземеделския министър Мирослав Найденов и Николай Кокинов са представени на главния прокурор Сотир Цацаров.



И е петък, и е лято!



емпературите ще са по-високи от обичайните за края на април и максималните ще достигнат 25°-30°
Днес ще е слънчево и почти тихо. Температурите ще са по-високи от обичайните за края на април и максималните ще достигнат 25°-30°, в София - 26°. Това е прогнозата за времето на Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Анастасия Стойчева.



Борисов: 15-20 годишните ще гласуват за мен за президент на следващите избори



Борисов: 15-20 годишните ще гласуват за мен за президент на следващите избори
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка, че ще се кандидатира на следващите президентски избори. На първия ред стоят 15-20-годишни и на следващите избори ще гласуват за мен за президент. Това Местан и Станишев не могат да ми го вземат. И Костов не може, заяви на среща с избиратели в Смолян Борисов, цитиран от БГНЕС.



Найденов мислел да проговори за подслушванията през 2011 година



Очаквам още разкрития, обяви Алексей Петров

Найденов мислел да проговори за подслушванията през 2011 година
Още през 2011 година Мирослав Найденов е обмислял да предприеме действия срещу незаконното подслушване. Това заяви Алексей Петров пред Dnes.bg. Петров, който е бивша барета, агент на ДАНС, а понастоящем е подсъдим по делото ”Октопод”, не беше многословен по отношение на срещата си с ексземеделския министър тогава.



Мая Манолова: Неизбежно Цветанов ще повлече Борисов надолу



Преглед на печата на 26 април

Мая Манолова: Неизбежно Цветанов ще повлече Борисов надолу
В интервю на "Труд" Мая Манолова, бивш депутат от БСП, коментира по темата: "Неизбежно Цветанов ще повлече Борисов надолу, лошото е, че това ще е фатално не само за ГЕРб, но и за имиджа на България." Цветанов губи 5 процента след скандала с подслушването, сочат изчисленията на "Медиана", публикувани в "Труд". В момента той се нарежда на 11-о място в класацията на българските политици. В челната тройка са Кристалина Георгиева, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.



Цветанов е моторът на ГЕРБ, няма да му искам оставката!




Борисов: Най-малко Найденов може да се оплаква от Цветанов

Борисов: Най-малко Найденов може да се оплаква от Цветанов
Няма да искам оставката на Цветан Цветанов. Това декларира в Златоград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод заявеното от бившия земеделски министър Мирослав Найденов, че Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи е подслушвал всички министри от кабинета Борисов, включително и самия Борисов, предаде „Фокус” .



На този ден преди 8 години... или за една нормална България



Обръщение на Меглена Кунева по повод навършването на 8 години от подписването на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. На 25 април 2005 г. в качеството й на главен преговарящ за присъединяването на България към ЕС, Меглена Кунева е един от четиримата български държавници, които полагат подписа си под Договора.



Обещай ми...



Акценти от пет управленски програми за влизане в НС

Акценти от пет управленски програми за влизане в НС
Четири партии със сигурност влизат в парламента, според различни социологически проучвания напоследък. Сериозни са шансовете за това и на "Движение България на гражданите" . Колко депутати ще имат ГЕРБ, БСП, „Атака“ и ДПС, които социолозите сочат като сигурни участници в 42-то Народно събрание, ще стане ясно след гласуването на 12 май. Какво обещават на избирателя в предизборните си платформи и ще трябва да изпълняват? Dnes.bg събра акценти по едни от най-чувствителните теми.



Как скандалите заглушиха предизборната кампания



Преглед на печата на 24 април

Как скандалите заглушиха предизборната кампания
МВР иска да проверява роднинските връзки и дори "фактическото съжителство" между полицаи и кандидат-депутати, членове на районни и секционни избирателни комисии в цялата страна, съобщава "Труд". Мотивът - да се прецени дали да се прави ротация на служители на МВР, които ще охраняват изборните помещения и транспортирането на книжа, ако са свързани с някои от кандидатите за парламента или изборните надзорници по места.



Политиката не е мръсна работа



Разказ на недоволен демократ

Разказ на недоволен демократ
Преди дни се срещнах с ученици от елитна столична гимназия. Преподавател съм и правя такива инициативи не само с цел популяризиране на програмите по политически науки, а и за да чуя накъде вървим, какво става, как мислят новите поколения. Но този път срещата беше различна, сякаш и ние, преподаващите политология, бяхме попаднали в капана на ненормалната политика в България и никой не искаше да ни чуе.




Цветанов: И мен, и Станишев ни разпитват като свидетели



Приключиха близо 8-часовите разпити на ексвътрешния министър

Приключиха близо 8-часовите разпити на ексвътрешния министър
Както аз, така също и Сергей Станишев, и всички, които участват в този скандал, ни разпитват като свидетели, така че сме извършили необходимото. Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, след като беше разпитан повече от два часа в Специализираната прокуратура в София, предаде „Фокус”.



До 27 април е срокът избирателите да заявят желанието си да гласуват на временния си адрес




До 27 април е срокът избирателите да заявят желанието си да гласуват на временния си адрес
Избирателите с различни постоянен и настоящ адрес могат да гласуват на парламентарните избори в избирателна секция по временната си регистрация, ако заявят това до 27 април включително. Заявлението се подава по образец в общинската администрация по настоящия им адрес (жълтият отрязък от бланката за адресна регистрация). Тогава те служебно ще бъдат заличени от списъка по постоянния им адрес и няма да могат да гласуват в секцията по адреса им в личната карта.



Томислав Дончев: Не бива да се подценява интелигентността на избирателя




Томислав Дончев: Не бива да се подценява интелигентността на избирателя
В следващите дни "Дневник" ще публикува серия от интервюта с представители на основните политически партии, които имат шанс да влязат в парламента, както и тези, чиято политика вълнува читателите. Потърсихме лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", "Движение България на гражданите", ДСБ и "Зелените".

Започваме с ГЕРБ. Тъй като от пресцентъра на партията съобщиха, че председателят Бойко Борисов няма да дава интервюта по време на кампанията, разговаряхме с бившия министър по еврофондовете и един от основните автори на програмата на ГЕРБ Томислав Дончев.



Ако има какво, кажете го сега!




Преглед на печата на 23 април 2013 година

Ако има какво, кажете го сега
"Може ли нонсенс да роди консенсус", коментира "Сега". Предсрочните парламентарни избори на 12 май се очертават като най-безсмислените, защото само два месеца по-късно можеше да бъдат редовни. Освен това повечето социологически прогнози и анализи вече предвещават убедителна победа на ГЕРБ.



Меглена Кунева: Опонентът ми е картелът ГЕРБ-БСП!




Кунева обещава 150 000 нови работни места и по-ниски цени

Кунева обещава 150 000 нови работни места и по-ниски цени
Г-жо Кунева, обявихте като кауза номер 1 за партията да станете първа сила на парламентарните избори. Как ще постигнете този резултат?

Резултатът на едни избори не може да бъде кауза. Истинската кауза е нещо, в което човек вярва, нещо за което има ясна визия и точни приоритети. В момента политическата класа в България страда от пълна липса точно на визия и приоритети. В този смисъл моята кауза, моята визия за България е тя да се превърне в една нормална и европейска страна.



Станишев: "Гласувайте за когото искате. Само не за ГЕРБ"




Преглед на печата на 22 април

Станишев: "Гласувайте за когото искате. Само не за ГЕРБ"
"Гласувайте за когото искате. Само не за ГЕРБ", е заглавието над интервю в "24 часа" с лидера на БСП Сергей Станишев. По думите на социалиста няма сектор в икономиката, който да не е разсипан и плячкосан от близки на управляващата клика в ГЕРБ. "Ще посоча само един пример - кой позволи инсталираните фотоволтаични електроцентрали да нараснат от 25 мегавата през есента на 2009 г. на 1000 мегавата, при положение че цената на тока е 100 пъти по-висока от тази, произвеждана в Козлодуй? Пак ли Тройната коалиция? Или решенията ги взе Борисов, за да се облагодетелстват близки до него фирми", пита Станишев.



Освободиха дъщерята на Брендо




Похитената Лара бе в плен повече от месец

Похитената Лара бе в плен повече от месец
Дъщерята на Брендо - Лара Банева бе освободена късно вечерта на 21 април, съобщи БНТ. Похитителите, които са я държали в плен близо месец и половина, са я оставили в района на 6-то РПУ в столицата.



"Алфа Рисърч": ГЕРБ запазва преднината пред БСП, избирателната активност расте




"Алфа Рисърч": ГЕРБ запазва преднината пред БСП, избирателната активност расте
По-висока готовност за участие в изборите, запазваща се преднина на ГЕРБ пред БСП, укротяване на устрема на "Атака". Това са някои от основните тенденции, които показва изследване на "Алфа Рисърч" по поръчка на "Дневник" в началото на предизборната кампания. От агенцията отчитат и продължаващ спад в подкрепата за партията на Меглена Кунева и насочване на повече гласове към т.нар. "малки партии".



Експериментите с изборните закони не са удачни




Преглед на печата на 19 април

Експериментите с изборните закони не са удачни
Огромен кадрови скандал тресе правосъдното министерство, пише “Труд”. Доклад на вътрешния инспекторат, създаден по силата на Закона за администрацията, е разкрил, че 86 служители на ведомството са назначени незаконно, тъй като за техните длъжности не е обявяван конкурс. От пресцентъра на правосъдното министерство потвърдиха информацията и допълниха, че тече проверка по доклада на инспектората, пише още изданието. Докато приключи дисциплинарното производство, от работа е отстранена шефката на дирекция “Човешки ресурси” Даниела Лазарова.



Чрез македонци и сърби в Кюстендил могат да се правят изборни измами




Чрез македонци и сърби в Кюстендил могат да се правят изборни измами
Изборните измами са тема, която е вечно актуална в навечерието на важни за България избори, особено когато става въпрос за парламентарен вот.



На 12 май битката е за нашите 50 лева!




Преглед на печата на 18 април

На 12 май битката е за нашите 50 лева!
"Питайте ги за цената на тока, а не за работни места", коментира "Сега". Цената на тока трябва да бъде включена в предизборните платформи на партиите, които избягват темата за енергетиката, предпочитайки да говорят утопии за хиляди работни места, сигурност, благоденствие и всички останали клишета.



БСП поиска оставката на Станимир Флоров




БСП чака реакция от премиера и президента за шефа на ГДБОП

Директорът на ГДБОП Станимир Флоров незабавно да бъде отстранен от МВР, настоява БСП
Директорът на ГДБОП Станимир Флоров незабавно да бъде отстранен от МВР, настоява БСП. Поводът за искането на левицата са изнесените "шокиращи данни за извършвани оперативни разработки относно покровителстване на наркотрафик и контрабандни канали", насочени срещу Флоров.



Коалиция с БСП, ДПС, АТАКА няма да правим, отсече Борисов




Станишев няма шанс да бие в България, според лидера на ГЕРБ

Станишев няма шанс да бие в България, според лидера на ГЕРБ
Коалиция с БСП, ДПС, АТАКА или който и да било, докато аз съм шеф на ГЕРБ, няма да правим. Това каза в Плевен Бойко Борисов, лидер на ПП ГЕРБ, при представяне на кандидат-депутатите за 15 – МИР Плевен за предстоящите парламентарните избори, предаде агенция “Фокус”.



Подслушването в България подкопава демокрацията




АЛДЕ се замисли и за честността на изборите у нас

Подслушването в България подкопава демокрацията и честността на избирателния процес
Подслушването в България подкопава демокрацията и честността на избирателния процес. Това се посочва в изявление на председателя на групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстат, пише БТА.



МВР - с главна роля в изборите




Преглед на печата на 17 април

МВР - с главна роля в изборите
Анализът на "Труд" стига до извода: "МВР - с главна роля в изборите". Предизборната кампания тръгна по сценария на опозицията, пише във всекидневника. Сергей Станишев вероятно се е надявал на това, когато оповести сигнала си за масово подслушване на политици и бизнесмени.



7.8 по Рихтер удари Иран




Жертвите може би са стотици

7.8 по Рихтер удари Иран
Земетресение с магнитуд 8 разтърси Иран, близо до границата с Пакистан, съобщи Ройтерс, като се позовава на американския геофизически институт.

По-късно американският институт преразгледа оценката си за магнитуда и съобщи, че той е бил 7,8. Иранските учени обявиха, че той е бил още по-нисък – 7,5.



Ветровит и хладен вторник




Жълт код за силен вятър е обявен за цяла Източна България за 16 април, съобщиха от НИМХ.

Жълт код за силен вятър е обявен за цяла Източна България днес

В седем от области в страната, цяла Източна България, времето ще бъде потенциално опасно. Това са Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали, където се очакват силни ветрове. В останалата част от страната в Западна България кодът остава зелен



Отбелязваме деня на българската Конституция и юриста




Отбелязваме деня на българската Конституция и юриста
Денят на Българската Конституция и юриста се отбелязва днес.

На 16 април първото Велико Народно събрание приема през 1879 година Търновската конституция.



Трима са убити, над 140 ранени при експлозиите в Бостън




Ще открием извършителите, зарече се Обама

Трима са убити, над 140 ранени при експлозиите в Бостън
При бомбените експлозии на Бостънския маратон има трима убити и над 140 ранени, предаде Асошиейтед прес. Осем болници съобщиха, че са приели общо най-малко 124 души. От тях най-малко 15 са в критично състояние.



Икономиката ни ще се забърза от 2014 г.




Преглед на печата на 16 април 2013 г.

Икономиката ни ще се забърза от 2014 г.
Правителството предвижда и спад на икономиката с 0,4%. Икономиката ни ще се забърза от догодина. Тогава се очаква да отчете ръст от 1,8%, през 2015 г. - 2,9 на сто, а през 2016 г. - 3,4%. Такава е прогнозата на правителството, заложена в конвергентната програма за 2013-2016 г. Тя е публикувана за обществено обсъждане в strategy.bg., информира "24 часа".



БСП: Твърденията на Яне Янев за договорки между БСП, ДПС и президента са "абсолютна лъжа"




БСП: Твърденията на Яне Янев за договорки между БСП, ДПС и президента са "абсолютна лъжа"
"Абсолютна лъжа". Така от пресцентъра на БСП коментираха тази вечер изявление на Яне Янев пред агенция "Фокус", че имало тайна договорка между президента Росен Плевнелиев, БСП и ДПС, според която след изборите правителството ще бъде оглавено от еврокомисар Кристалина Георгиева.



Цветанов сигурен, че няма да е следващия премиер



Цветанов сигурен, че няма да е следващия премиер
Не е възможно да оглавя евентуално следващо правителство на ГЕРБ, каза днес по ТВ7 председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той увери, че при ново управление на партията кадрови грешки няма да бъдат допуснати, защото в ГЕРБ вече имали достатъчно голяма база данни за лица, които могат да управляват.



Меглена Кунева: Управлението на ГЕРБ е 2 в 1 - мутри и монополи




Меглена Кунева: Управлението на ГЕРБ е 2 в 1 - мутри и монополи
"Доскорошното управление на ГЕРБ беше олицетворение на 2 в 1 - мутри и монополи". Това коментира в Дупница лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.



Молби за еднократна енергийна помощ приемат от днес




Решението за подпомагането е на служебното правителство

Молби за еднократна енергийна помощ приемат от днес
От днес в Агенцията за социално подпомагане ще се приемат молби за еднократна енергийна помощ, съобщи БНТ. От услугата може да се възползват хора, чийто доход е с до 10 лв. повече от определения минимум за подпомагане за изминалия отоплителен сезон.



Емил Хърсев: Oт дупката се излиза, ако държавата ни остави да работим свободно, свие рентите и разходите си




Администрацията не носи доход, обяснява Емил Хърсев

Администрацията не носи доход, обяснява Емил Хърсев
"Икономика на свободата", коментира в "Сега" Емил Хърсев, д-р ик. Държавата не произвежда нищо никога, посочва той. Заетите в раздутата ни администрация не носят на нацията доход, те потребяват доход. Хранените хора на държавата отхапват от залъка на някой, който произвежда доход.



Партийната мобилизация повишава рейтинга на политиците




Преглед на печата на 15 април

Партийната мобилизация повишава рейтинга на политиците
Партийната мобилизация месец преди изборите се отразява положително на рейтинга на политиците. Това сочи изследването на агенция "Медиана" от началото на април, представено в "Труд".



София кърпи 2 булеварда и над 30 улици, ЕС затяга обръча около офшорките



 ЕС затяга обръча около офшорките
24 часа

Само 1800 лева получили родителите за зверски убитата Грациела Пламенова

Държавата дала едва 1800 лева на родителите на мъчително убитата Грациела Пламенова от Търговище.



Българите в Молдова поискаха автономия




Тараклийският районен съвет в Молдова единодушно е одобрил в петък обръщение към властите в Кишинев, с искане да се предостави национално-културна и административна автономия на населението
Тараклийският районен съвет в Молдова единодушно е одобрил в петък обръщение към властите в Кишинев, с искане да се предостави национално-културна и административна автономия на населението, мнозинството от което са етнически българи.



Слънце в събота и дъжд в неделя прогнозират синоптиците




Слънце в събота и дъжд в неделя прогнозират синоптиците
Днес над по-голямата част от страната денят ще започне с предимно слънчево време, но след обяд и до полунощ срещу неделя ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми. По-съществени ще са валежите в планинските райони. Това е прогнозата за времето на НИМХ към БАН.



Силно земетресение разтърси Япония. Има пострадали




Трусът е бил с магнитуд 6.3

Трусът е бил с магнитуд 6.3
Земетресение с магнитуд 6,3 разтърси западната част на Япония рано тази сутрин, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местни медии. Двадесет и трима души са били ранени при силното земетресение, предаде Асошиейтед прес.



Февруарската революция капсулира партиите още повече




Преглед на печата на 13 април

Листите на БСП пък никога не са били толкова ярка проекция на желанията на лидера й Сергей Станишев
"Февруарската революция капсулира партиите още повече", коментира "Сега". Бойко Борисов остави и химикала, и гумичката изцяло в ръцете на бившия си вицепремиер. Цветан Цветанов никога не е бил по-силен във вътрешнопартиен план, а историята сочи, че с толкова власт, уж поделена, но на практика изплъзваща се, започва разривът на най-големите приятелства. Но това е в бъдещето.



ГЕРБ пред БСП с 2.7%, АТАКА вече е трета сила




„Атака“ вече изпреварва ДПС и е трета политическа сила

Подкрепата за ”Атака” нараства само за месец с около 2% и партията на Волен Сидеров вече изпреварва ДПС.
Точно месец преди изборите ГЕРБ води срещу основния си политически опонент БСП с 2,7%. Подкрепата за ”Атака” нараства само за месец с около 2% и партията на Волен Сидеров вече изпреварва ДПС.




Да се приготвим за предизборна кампания




За доверието на избирателите ще се борят 38 партии

За доверието на избирателите ще се борят 38 партии
От 12 април започва предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 12 май. За доверието на избирателите ще се състезават общо 38 партии и седем коалиции, регистрирани в ЦИК, предаде БТА.



В пресата днес: "Служебният премиер защити агента в кабинета си"





Преглед на печата на 12 май
Имаме възможност да изхраним няколко Българии, а хората гладуват


"Имаме възможност да изхраним няколко Българии, а хората гладуват. - това сподели за "Преса" проф. Иван Станков, министър на земеделието - Моментът е особено труден. Аграрното ни производство изживява сериозна криза, която не е резултат от мандата на предишното правителство или пък на по-предишното.