Увеличават възрастта за ин витро процедури



Увеличава се възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури. Това предвижда проектът за изменение на Наредба 28, качен на сайта на МЗ.

В момента жените имат право на ин витро процедури до навършване на 43 години. С новите промени тази възраст ще бъде до настъпването на менопауза.

Процедурите, които ще се извършват след навършване на 43-годишна възраст обаче, няма да се финансират с държавни средства от фонда "Асистирана репродукция“.

Причината е, че с напредването на възрастта рязко намаляват шансовете за забременяване и така обществените средства не могат да бъдат максимално ефективно изразходвани.

С промените в наредбата за първи път ще се въведе възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки.

В момента подобно ограничение няма и това създава рискове за раждането и отглеждането на едно дете от родители в прекалено напреднала възраст.

С проекта се въвеждат и редица технически изисквания, на които трябва да отговарят центровете и лабораториите за асистирана репродукция.

Целта е да се гарантират максимално безопасността и ефикасността на процедурите за пациентите.


Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар