Камера уловила купуване на гласове от „България без цензура”



Камера уловила купуване на гласове от „България без цензура”
Николай Бареков
Нов сигнал за нечестна игра на европейските избори – този път свързан с името на „България без цензура” на Николай Бареков.

В деня на евроизборите (25 май) в Нова телевизия идва сигнал, че фирма за бързи кредити е предлагала да се стане наблюдател за вота за 50 лева от името на ББЦ. Според Изборния кодекс наблюдателите не трябва да бъдат вербувани от партии и не им се плаща, за да са наблюдатели.

При предаване на парите е заснето със скрита камера. Правят се списъци с имена и всеки, взел 50 лева, се разписва.

Каква е целта на купуването на нблюдатели – има няколко варианта. Едината хипотеза е простичка – директен купен вот. Втората е евентуално манипулиране на изборните протоколи, след като наблюдателите не са независими, а са там заради политическа партия.

По отношение на фирмата за бързи кредити също има два варианта – това се случва със знанието на шефовете ѝ или става въпрос за няколко служители, които сами са се организирали и са работили с ББЦ. Служителката, която е записана със скрита камера, категорично отрича, че е купувала наблюдатели, въпреки записа.

Официален отговор има от фирмата – че тя не е замесена и че ако има доказателства за нейни служители, които нарушават Изборния кодекс, те са готови да съдействат. При показването на писменото копие на отговора се вижда името на фирмата – Easy Credit. От ББЦ пък казват, че трябва да се провери сигнала и тогава да има коментар.

Същеврменно и bTV показа случай от Пловдив, при който търговец на гласове твърди, че ББЦ са давали по 20-тина лева, за да се гласува за Бареков. ББЦ не били единствената партия, която купувала гласове, но единствена не платила на търговеца на гласове. Другите си платиха, а на мен ми оставиха една химикалка с лого на ББЦ, казва търговецът.

Източник aktualno.com



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар