Бареков отива в Европарламента до предсрочните избори



Бареков няма да изкара много в Европейския парламент
Николай Бареков
Бареков и Джамбазки вървят „в пакет". Това обяви на пресконференция лидерът на „България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков. По думите му двамата отиват в Европейския парламент (ЕП), за да свършат полезно дело за хората. Бившият журналист обаче загатна, че мандатът няма да продължи дълго. Той е доволен от това, че зад тях има качествени хора. „Ивелина и Рада Коджабашава са хора, които с огромен респект ще работят", заяви Николай Бареков.


Двамата възнамеряват да открият офис на ББЦ на територията на Европарламента, в който ще се опитат да съдействат за писането на програми. Те ще останат в Европарламента до предсрочните избори, като Бареков гарантира, че най-късно до 26 октомври в България ще има предсрочен парламентарен вот. Не искам да се стига до протести, категоричен е той.

Николай Бареков обяви, че коалицията, в която участва партията му, е изпратила писмо до държавния главаРосен Плевнелиев с кратко съдържание. Държат да се видят с него по темата за предсрочни парламентарни избори. Бареков посъветва Орешарски, Станишев и Местан „да не си натискат парцалите, а да поканят основните политически сили в страната".

„България без цензура" предлага извънредният предсрочен парламентарен вот да се проведе на 26 октомври. „За нас най-добрият вариант е да се състои изборна кампания, защото може да донесе доста позитиви и да вдигне избирателната активност", заяви Бареков, уверен, че ако поработят с хората, ще има една добра избирателна активност. Той се мотивира и с това, че трябва да се подходи много внимателно към процеса поради хипотезата за създаване на служебен кабинет. По този начин ще се избегне авантюрата или задкулисието.

„България без цензура" иска да застане пред прожекторите и пред всички да избистри концепцията за новия кабинет, да бъде поправен Избирателният кодекс, след което да се отиде на предсрочни парламентарни избори. За да се водят разговори за служебен кабинет с „България без цензура", Бареков поставя две условия - Законът за чисти ръце и социалната политика. „Г-н Борисов да не се прави на ни чул, ни видял, а да сяда и да чете закона", прикани Бареков. Той подчерта, че искат да се инвестира в българските граждани, а през ноември да се приеме бюджет, който да гарантира качествена и справедлива социална политика.

„Никакви ремонти на кабинета не приемаме, никакви разговори за задкулисни покани, кафета", категоричен е лидерът на „България без цензура". По думите му да се прави ремонт на кабинета е все едно да се прави разместване на мебелите на „Титаник" в 12 без 5.

„България без цензура" ще подкрепи вота на недоверие в областта на енергетиката, който ГЕРБ внесе. Позицията на ББЦ е твърда и неотклонна - да се гласува така, че да стане ясно, че ББЦ е против това правителство.

Във връзка с предизборния цирк, който депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев спретна преди евровота, Бареков обяви, че му е звъннал вчера, за да го поздрави за резултатите, но това не означава, че е член на „България без цензура".

Днес „България без цензура" била потърсена от либералите и от консерваторите в Европейския парламент. Бареков обяви, че формално ще изпратят писма, с които да покажат, че са готови да разговарят официално. Бареков индиректно посъветва ЕНП - „след това, което сториха с Румен Йончев и с най-старата земеделска партия, е добре поне едно извинение да има, защото сега той ще ходи, ще се среща там, а може и ББЦ да го номинират за еврокомисар, ако вземат земеделска комисия". На свой ред Румен Йончев поиска извинение към земеделците.

По темата за евроизборите вчера, Бареков е обиден от отношението на циганите в България към собственото им бъдеще. Той ги определи като хора, които са решили, чегласът им струва едно кюфте или кебапче. Бареков е категоричен, че по никакъв начин ДПС не може обгърне с обръчи партията му. „Аз съм човек, който иска да поддържа този образ, който показах по време на цялата кампания", обяви бившият журналист и подчерта, че няма да влиза в договорки с политически субекти. Той е на мнение, че ГЕРБ И ДПС са разделили държавата на две и я управляват като холдинг.

Николай Бареков поздрави депутата, който се появи едва вчера след дълго отсъствие от парламента и от медийното пространство - Делян Пеевски за това, че снощи се отказа от мястото си в Европарламента.

От своя страна Красимир Каракачанов пък посочи, че трябва да се научим на коалиционна култура, за да не позволяваме никога една етническа партия да ни прави на маймуни. Според него ДПС печели благодарение на апатията на българите и на „тоталната мобилизация на един етнически вот и на закупуване на един друг етнически вот".

Според Румен Йончев е важен и въпросът за бъдещия европейски комисар на България, който ще бъде избиран през ноември. ББЦ настоява това да се случи с волята на всички партии, които са реализирали мандат. В кратък срок трябва да се започне диалог и президентът да бъде медиатор на този процес.

„България без цензура" (ББЦ) е в първата тройка в 10 от общо 28-те региона, похвали се лидерът на партията Николай Бареков, ден след евроизборите. Той акцентира върху многото победи над ДПС. Най-забележителен е успехът на „България без цензура" във Велико Търново, във Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Плевен, Пловдив, в София област, Сливен, Ямбол. Високи резултати са постигнали и във Варна, Монтана, Ловеч, Добрич, Русе, Стара Загора.

Източник news.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар