Слави Бинев и партията около Алексей Петров се обединяват в коалиция "Горда България"




"Горда България" предлага проф. Боян Дуранкев за премиер

"Свободен народ", ГОРД, Обединен блок на труда "Български лейбъристи", Съюзът на патриотичните сили "Защита" и Християнсоциален съюз
Още една коалиция ще участва в предизборната надпревара - "Горда България", в която влизат политическите формации "Свободен народ", учредена от близки до Алексей Петров, ГОРД на евродепутата и отцепник от "АтакаСлави Бинев, Обединен блок на труда "Български лейбъристи" на синдикалиста Кръстьо Петков, Съюзът на патриотичните сили "Защита" и Християнсоциален съюз, към който се присъединиха отцепниците от "Атака" Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Пълният формат на предизборния съюз беше обявен на пресконференция днес, предаде БТА.



Общо около 1800 симпатизанти на "Движение България на гражданите" от Пловдив и областта са оттеглили доверието си от лидера на партията Меглена Кунева




Общо около 1800 симпатизанти на "Движение България на гражданите" от Пловдив и областта са оттеглили доверието си от лидера на партията Меглена Кунева
Общо около 1800 симпатизанти на "Движение България на гражданите" от Пловдив и областта са оттеглили доверието си от лидера на партията Меглена Кунева, съобщи на извънредна пресконференция на пловдивската организация областният координатор на партията Дани Каназирева, цитирана от "Фокус".



Орешарски трябва да е следващият премиер!




Станишев за ГЕРБ: "Ялов е, мами. Това е истината!"

Станишев обяви, че предстои във втроник БСП да утвърди предизборната си платформа.
За мен Пламен Орешарски е най- закономерната, логична, политически издържана кандидатура, която може да даде нова визия за страната. Това беше отговорът на въпроса кой трябва да е следващия премиер на България, който даде лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.



Задават се неустойчиви кабинети, улицата ще продължи да е фактор



Преглед на печата на 29 март 2013 година
Преглед на печата
Шест следизборни сценария очертава експертът Тихомир Безлов в анализ за „24 часа”. "Безспорно има два основни лагера - от една страна ГЕРБ, от друга - БСП - ДПС. След формирането на правителството, независимо от политическите формации, които го съставят, преобладава оценката, че тези кабинети ще са неустойчиви.



Меглена Кунева залага на 3 стълба в предизборната си програма: "България на гражданите" , "България на растежа" и "България на бъдещето"




Децата, здравето и растежът сред приоритетите на партията за вота

Знае се какво трябва да се направи, просто досега правителството нямаше воля
Децата, здравеопазването, образованието, екологията и икономическия растеж са акцентите в предизборната програма на партията на Меглена Кунева „ Движение България на гражданите“. Всичко това означава нов път на развитие, интелигентна и високо доходна икономика, която се базира на добра бизнес среда и предвидими закони, обобщи Кунева.



Станишев хвърли бомба: Цветанов въртял BG "Уотъргейт"




Подслушвали на поразия политици и бизнесмени

Данни за български „Уотъргейт“ под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов огласи лидерът на БСП Сергей Станишев.
Данни за български „Уотъргейт“ под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов огласи лидерът на БСП Сергей Станишев.



Правителството обяви дългоочакваните мерки за справяне със социалната криза




Парите отиват за програми за заетост, обезщетения и помощи

40 милиона лева ще бъдат отделени за подпомагане на най-нуждаещите се
40 милиона лева ще бъдат отделени за подпомагане на най-нуждаещите се. Това стана ясно от пресконференцията след днешното заседание на Министерския съвет, на което правителството обяви дългоочакваните мерки за справяне със социалната криза.



4 млн. лв. лимит за харчене от партиите за изборите




71 партии са подали документи за регистрация в ЦИК за участие в изборите до крайния срок, който изтече в 18.00 часа.

4 млн. лв. лимит за харчене от партиите за изборите




Сидеров в атака пред МС: Ако трябва, ще вляза със сила!




Националистът настоява да присъства на днешното заседание на кабинета

Националистът настоява да присъства на днешното заседание на кабинета
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и бившите депутати от 41-вото Народно събрание от парламента група на националистите Десислав Чуколов, Станислав Станилов, Огнян Стоичков и Павел Шопов блокираха главния вход на Министерския съвет и се опитват да влязат на днешното заседание на кабинета.



Борисов не искал хората на ГЕРБ да лъжат в предизборната си програма




Премиерът не бил изчезнал, а работил активно, заяви Добрев

Премиерът не бил изчезнал, а работил активно, заяви Добрев
Бойко Борисов настоявал членовете на ГЕРБ да не изкажат нито една лъжа в предизборната си програма. Това стана ясно от думите на бившия икономически министър Делян Добрев пред bTV, който вероятно ще оглави листата на партията в Хасково.



Пет пъти по-ниският депозит увеличи тройно желаещите за НС




Преглед на печата на 28 март 2013 година

Преглед на печата
"Отказът ми от парламента не е драма, а е съгласуван със Сергей" твърди в интервюто си за "24 часа" Румен Овчаров, бивш депутат от БСП. "Има сценарий за нови избори след 7-8 месеца, когато ще е готова партия около Плевнелиев и остатъците от ГЕРБ", смята г-н Овчаров. "Труд" констатира: "Отново напрежение в БСП". Социалистите силно негодуват срещу решението на лидера Сергей Станишев да даде втори места в листите на коалиционните партньори или на представителите на гражданската квота.



Драма в Ботевград! Арестуваха мъж, плашил да се самозапали



Над 50 души бранят жена, която трябва да напусне дома си

Полицията в Ботевград арестува Николай Гацев, който се заля със запалителна течност
Полицията в Ботевград арестува Николай Гацев, който се заля със запалителна течност и заплаши да се самозапали пред дома на 45-годишната Виктория Русимова, която трябваше днес да бъде изведена от дома си от съдия-изпълнител.



Водачите на листите на БСП: Спорно обновление със спорен ефект




Водачите на листите на БСП: Спорно обновление със спорен ефект
Спорно обновление със спорен ефект - и за изборния резултат на БСП, и за личната отговорност на партийния лидер Сергей Станишев. Това е изводът, който може да се направи за утвърдените със 113 гласа "за" и 7 "въздържал се" водачи на листите на БСП за предсрочните парламентарни избори на 12 май.



Последен шанс за партиите да се регистрират в ЦИК




До този момент документи са подали 48 политически формации

Последният срок за подаване на документи за участие в извънредните парламентарни избори на 12 май изтича днес
Последният срок за подаване на документи за участие в извънредните парламентарни избори на 12 май изтича днес, напомня БНТ.



На изтрещелите от мизерия българи им писна, нека Европа да го разбере




Преглед на печата на 27 март

Преглед на печата
"Преса" поставя въпроса: "Колко струва животът на ромите?" Властта от години е със скръстени ръце пред проблемите на този етнос. А напрежението срещу циганската престъпност съпътства целия преход.



За изборите досега са се регистрирали 38 партии



На парламентарните избори през 2009 г. участваха 18 партии и коалиции.
Два дни преди крайния срок 38 партии са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие на предсрочните парламентарни избори на 12 май, научи "Дневник".



Доган и Местан водачи на листата на ДПС в Кърджали



До 8 април ръководството на партията трябва да се произнесе по нея

До 8 април ръководството на партията трябва да се произнесе по нея
Ахмед Доган и Лютви Местан са фаворитите на местните партийни структури в Кърджалийско за кандидат-депутатската листа на ДПС, заяви за БТА председателят на областната структура на движението Бахри Юмер.



Ток, парно и вода гълтат половин заплата




Преглед на печата на 26 март 2013 г.

Ток, парно и вода гълтат половин заплата
"Намаляват цената за пренос, за да тръгне износът на ток", пише "24 часа". Спешни мерки в областта на енергетиката ще обяви днес служебният министър на икономиката Асен Василев. За тях той спомена още в петък, при представянето на екипа си. В енергийните среди се очаква една от тях да е намаляване на цената за пренос.



Всички християни празнуват Благовещение



Да почерпят Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна...

Всички християни празнуват Благовещение
Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници - Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството, пише БТА.



Експерти от тройката решават за банките в Кипър



Бундестагът ще утвърди антикризисната помощ

Бундестагът ще утвърди антикризисната помощ
Банките в Кипър с изключение на подлежащата на ликвидация Лаики банк ще бъдат отворени в близко време. Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след срещата на финансовите министри от еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС."Засега не трябва да обявяваме точната дата за отваряне на банките. Решението ще бъде взето след консултации с експерти от тройката в течение на днешния ден", допълни той.



"Хора, не сме добре! Изтрещяла е държавата"



Преглед на печата на 25 март

"Хора, не сме добре! Изтрещяла е държавата"
"24 часа" обявява: "Хора, не сме добре! Изтрещяла е държавата". Не спортни зали и магистрали, психиатрии трябва да се строят в България. Заглавието на "Монитор" от първа страница звучи като естествено продължение по темата за психичното здраве на нацията: "Изчезнаха евтините лекарства за психоболни". Единствени сме в Европа без регистър за хората с тези диагнози.



Предизборната кампания за предсрочните избори започва на 12 април




Предизборната кампания за предсрочните избори започва на 12 април
Предизборната кампания за предсрочните избори започва на 12 април - тридесет дни преди изборите, и приключва в полунощ на 10 май, посочва решение на Централната избирателна комисия от събота, пише dnevnik.bg. Самото гласуване е на 12 май.



Борисов – водач на две листи, ГЕРБ със заявка за над 100 депутати




Номинирани са още Мирослав Найденов, Лиляна Павлова и Десислава Атанасова

Номинирани са още Мирослав Найденов, Лиляна Павлова и Десислава Атанасова
Бойко Борисов ще бъде в листите на ГЕРБ и той ще бъде водач в две от най-дългите листи в многомандатните райони в страната, заяви пред TV7 бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, пише dnes.bg.



Сериозен ръст на заетостта може да се постигне само при икономически растеж



Преглед на печата на 23 март 2013 година

Сериозен ръст на заетостта може да се постигне само при икономически растеж
"Има лек спад на броя на престъпленията", отчита пред "24 часа" Петя Първанова, министър на вътрешните работи. Според нея всичко, свързано с предсрочните избори и е в компетенциите на МВР, трябва да се свърши качествено, за да се гарантира спокойствие на българските граждани да направят своя избор.



Антон Хиджов очаква труден и оспорван вот



Изборните резултати ще бъдат оспорвани, смята Антон Хиджов

Антон Хиджов
"Опитът ми подсказва, че тази година ще има много избори и тези на 12-и май няма да са последните", обяви пред БНР Антон Хиджов от Българското сдружение за честни избори.



16 точки обсъди служебното правителство на заседание



Райков съжалява за темата на първата точка от заседанието на кабинета

Говорим за почивните дни не защото се готвим за почивка!
Не се готвим за почивка, тъкмо обратното, шегува се служебният премиер Марин Райков при представянето на първата точка от дневния ред на първото заседание на служебното правителство.



Жива верига обгради общината във Варна



Протестиращи искат оставката на Общинския съвет

Жива верига обгради общината във Варна
Жива верига окупира двата входа на община Варна с искане местния парламент да подаде оставка. Тя обаче не попречи на общинските служители да влязат в сградата и да започнат работа.




Меглена Кунева: Служебният кабинет се държи като Василиса Прекрасна!



Кунева ще стане премиер, ако спечели изборите

Служебният кабинет всъщност е ГЕРБ, но говорещ чужди езици. Смисълът на служебното правителство като поне малка корекция към справедливостта се загуби, коментира в интервю за БТА лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.



Михаил Константинов хвърли оставка



В едни избори доверието е най-важно, мотивира се той

Михаил Константинов хвърли оставка
Председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов подаде оставка.



Коалициите за след изборите се редят преди изборите



Преглед на печата на 22 март 2013 година

Коалициите за след изборите се редят преди изборите
"Коалиционни вълнения", коментира "Труд". Ребусът с коалициите след избори най-често се реди преди избори. Какви са вариантите? ГЕРБ е в изолация. Бившите управляващи с лидер Бойко Борисов са в незавидна ситуация. Ясно е, че коалиция с БСП и ДПС трудно ще сглобят, освен ако и трите партии дружно не развият склонност към ритуално политическо самоубийство.



Ще признае ли губещият резултатите от вота?




Преглед на печата на 21 март 2013 г


Преглед на печата на 21 март 2013 г.
"Голямата опасност е в непризнаването на изборите. За първи път след 1990 г. рискуваме да имаме избори, при които загубилата партия е готова да излезе на улицата и да не признае резултатите". Това е мнението на политолога Иван Кръстев.



100 млн. евро държат нашенци в кипърски банки



Съседите от Румъния кътат там същата сума

Български юридически и физически лица без банките имат депозити в размер на общо 100 милиона евро в кипърски банки
Български юридически и физически лица без банките имат депозити в размер на общо 100 милиона евро в кипърски банки, сочи статистика на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.



Меглена Кунева - без обещания, които не могат да се изпълнят




„Не смятам, че могат да се правят обещания за заплати“

„Не смятам, че могат да се правят обещания за заплати“
Лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева не пое конкретен ангажимент с колко би повишила доходите на хората, ако партията й участва в управлението. Тя обаче беше категорична, че ще изпълни закона.



Какви възможности има за Кипър оцеляване?



Недоволството срещу данъка върху депозитите дава резултат, поне засега

Кипър се превърна в поредната жертва на кризата в еврозоната
Кипър, един от най-малките членове на Европейския съюз, се превърна в поредната жертва на продължаващата вече няколко години криза в еврозоната. Подобно на Гърция, Ирландия и Португалия, страната се съгласи да получи спасителен пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд.



Всяка политически криза у нас завършва с палеж



За "огнените самоубийства" обяснява Валери Личев

Самозапалващите се изказват по невербален начин разпада или разрухата на институциите и на обществото като цяло, които по принцип са символни конструкции, коментира пред БТА доц. Валери Личев, завеждащ отдел "Антропологически изследвания" при Института за философски изследвания към БАН.



Руслан Стефанов: "В цените на ток има надбавка "лошо управление"



Преглед на печата на 20 март

Нов шок покрай тока! Австрийската компания ЕВН предупреди, че ще съди България, алармират водещите издания днес. У нас дъщерното дружество на фирмата доставя ток в Югоизточна България, пише "Труд". Австрийците твърдят, че с прилаганата регулация на цените умишлено са засегнати интересите им. И предупреждават, че ако до 6 месеца няма промяна, ще се обърнат към международен арбитражен съд.



Почина мъжът, застрелял двама и ранил тежко двама



Простреляните остават в критично състояние

Почина мъжът, застрелял двама и ранил тежко двама
Почина и стрелецът, който уби двама души, рани тежко други двама, а накрая посегна и на собствения си живот снощи в столичния квартал „Димитър Миленков”.



Калин Христов прави пълна ревизия на хазната - дали има резерви за най-бедните



Преглед на печата на 19 март 2013 година

Калин Христов прави пълна ревизия на хазната - дали има резерви за най-бедните
Служебният финансов министър Калин Христов прави пълна ревизия на наследството, оставено в хазната от бившия номер едно за бюджета - Симеон Дянков, твърди на първа страница "Преса". Настоящият първи финансист трябва да представи в Министерския съвет отчет за състоянието на държавните сметки и да каже има ли резерви, които да се пренасочат за подкрепа на най-бедните. Христов обаче не се доверявал на експерти, а сам се занимавал с проверката. Прибирал папките, които му се предоставят, анализирал ги и отивал на "Дондуков" 1 да докладва на премиера Марин Райков, пише още "Преса".



Протестиращи се обединиха в две движения - "Освобождение" и "Национално движение 20 април



Протестиращи се обединиха в две движения - "Освобождение" и "Национално движение 20 април
Протестиращи граждани основаха в София движение "Освобождение", което ще участва в парламентарните избори на 12 май, съобщи БНР.



Сирни Заговезни е, иска се прошка и се яде сирене и халва



На Сирни Заговезни слагаме на трапезата сирене и халва

Сирни Заговезни е, иска прошка и се яде сирене и халва
Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни.



Станишев попита кабинета за наследството на Борисов



Лидерът на БСП поиска информация за проблемите - сектор по сектор

Станишев попита кабинета за наследството на Борисов
БСП ще участва в предсрочните парламентарни избори във формат "Коалиция за България". Това е утвърдена марка, каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след закритото заседание на Националния съвет на партията, на което беше определена коалиционната формула за изборите, предаде БТА.



Служебният кабинет - най-дискутираната тема в печатат днес



Преглед на печата на 15 март

Служебният кабинет - най-дискутираната тема в печатат днес
Политическите рокади и днес продължават да бъдат най-коментираната тема в печата. Със сигурност ще има нови заместник-министри в служебното правителство, след като голяма част от досегашните си подадоха оставка. Дори се очаква днес в Министерския съвет да бъдат обявени и имената им, твърди "24 часа". В допълнение на тази новина "Стандарт" алармира: Дъжд от оставки за заместници посрещна служебните министри. Няма кой да представи България на една от най-важните за страната ни световни туристически борси - в Русия.



"Файненшъл таймс": ЕС да вземе предвид червените лампички в България




"Файненшъл таймс": Протестите не са само срещу икономиите

"Файненшъл таймс": ЕС да вземе предвид червените лампички в България
В югоизточната част на Европейския съюз предупредително светнаха цял куп червени лампички, на които останала част от Европа би трябвало да обърне внимание, пише британският в. "Файненшъл таймс".



Новият папа е Франциск, а не Франциск I



Официалното име е без римското число, уточни Светият престол

Официалното име е без римското число, уточни Светият престол
Ватиканът заяви, че официалното име на новоизбрания папа е папа Франциск, без римско число, съобщи Асошиейтед прес.



Подводните камъни пред служебния кабинет




Преглед на печата на 14 март 2013 година

Акцент в прегледа на печата отново е съставът на служебното правителство.
Акцент в прегледа на печата отново е съставът на служебното правителство.




Дипломатът Марин Райков поема държавата за 2 месеца



Служебният премиер трябва да бъде добър дипломат, каза Плевнелиев

Посланикът ни в Париж Марин Райков ще оглави служебното правителство

Посланикът ни в Париж Марин Райков ще оглави служебното правителство, което ще управлява до предсрочните парламентарни избори, обяви президентът Росен Плевнелиев. Райков ще бъде и министър на външните работи в служебния кабинет.
Плевнелиев не съобщи по време на изявлението си останалите имена на министрите в служебния кабинет.



Орлов мост за промяна: Оставаме на улицата. Плевенлиев не намери за нужно да дойде при нас.



Преглед на печата на 12 март

Министрите на ГЕРБ в оставка лъгаха като за последно пред медиите вчера
Министрите на ГЕРБ в оставка лъгаха като за последно пред медиите вчера, информира "Дума". Пред журналисти в МС финансовият министър Симеон Дянков, без да му мигне окото, обяви, че към днешна дата бюджетът на държавата бил в по-добро състояние, отколкото бил заварен от правителството на ГЕРБ.



Темата днес: Марин Райков - премиер? А до него...



Кой ще оглави служебното правителство според днешния печат

Кой ще оглави служебното правителство според днешния печат
"Марин Райков премиер?", е риторичният въпрос, който "24 часа" поставя като водещо свое заглавие. Посланикът ни в Париж Марин Райков е най-вероятният премиер на служебното правителство, което ще бъде обявено днес в 16.00 часа от президента Росен Плевнелиев. Информацията на вестника е потвърдена от три напълно независими и добре осведомени източника. Правителството ще бъде обявено един ден преди определения срок.



Плевнелиев обявява правителството утре, премиерът е определен



Преглед на печата на 11 март 2013 г.

Преглед на печата
Президентът Росен Плевнелиев обявява изненадващото правителството утре, а не както бе казал по-рано - в сряда, пише "24 часа". Причините за това са многобройните спекулации с имена, които самият Плевнелиев нарече "отстрел на кандидатите".



Отново на протест



Патриарх Неофит ще отслужи молебен за помирение

Патриарх Неофит ще отслужи молебен за помирение
Пореден протест в цялата страна се очаква да събере недоволни от монополите в България и днес. Сборният пункт в столицата е пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в 11.00 часа. В същия час, но пред Общината е планираният протест във Варна. Повече от 30 града са обявили, че ще проведат митинги по същото време.