Сблъсъкът на платформите



Силното пазарно развитие на таблетите през 2010 г. ги превърна от скъпи професионални устройства в потребителски хит. Това обаче стана едва след като дебютира таблетът на Apple – iPad. Той бързо превзе пазара, като събуди интереса на обикновените купувачи към подобен тип джаджи.

Големият им в сравнение със смартфоните сензорен дисплей ги прави идеални за четене, браузване в интернет, гледане на видео и изображения. Тези качества ги правят потенциална платформа за развитие за издатели на периодични издания.

През изминалата година в целия свят са продадени близо 20 млн. устройства от този тип, а през тази се очаква да достигнат 54 млн. броя, показва изследване на Gartner. През 2010 г. само в САЩ са продадени 9.7 млн. таблета от всички марки, а през 2011 г. пазарът се очаква да нарасне със 147% до 24 млн. броя, прогнозират от eMarketer.

Таблетът на Apple доминира в този сегмент и държи 90% от него. Затова не е случайно, че издателите на популярни списания инвестираха милиони долари в приложения, които да разпространяват изданията във формат, подходящ за iPad. Те обаче се сблъскаха с проблем, от който може да се възползва конкурентът на Apple при софтуера за мобилни устройства Google.

Освен формата е важен и начинът за разпространение, като при периодичните издания от голямо значение е възможността за абониране, за да може потребителят периодично да получава информация. Допреди няколко седмици читателите на такива приложения трябваше да плащат за всеки отделен брой, без да имат възможността за дългосрочен абонамент, което им оскъпяваше услугата.

Например "Нюйоркър" през AppStore се продава за 5 долара на брой, докато в разпространителската мрежа хартиеното издание е 6 долара. Списанието "Ескуайър" също струва 5 долара през iPad, толкова струва и на вестникарските павилиони в САЩ. Така се стига до ситуацията, в която дигиталните издания струват колкото печатните, което отблъсква потребителите.

За няколко процента повече

Преговорите между издатели и Apple за включването на абонаментни планове започват през лятото на 2010 г. Още тогава се изразява разликата във вижданията на двете страни – медийните корпорации искат всички приходи да отиват при тях, докато ИТ компанията иска процент от тях. Компанията на Стив Джобс поставя като изискване доста голям дял – тя иска 30% от всички доходи от абонаменти.

Безизходното положение продължава до декември, когато преговорите между двете страни са подновени. Основна причина за това е предстоящото тогава излизане на "Дейли" (The Daily) – първото издание предназначено единствено за таблета iPad. То е съвместна разработка между Apple и News Corp. и е първото, което предлага възможност за избиране на различен срок за абониране.

Така след месеци на преговаряне компанията на Стив Джобс пусна възможност за абониране, която да важи за всички издатели и се използва чрез iTunes. Два дни след новината Google обяви, че ще пусне аналогична услуга за операционната система за мобилни устройства Android. Една от основните разлики между абонаментните услуги на Apple и Google е процентът, който ще бъде плащан на съответната компания от издателите.

Докато при Apple Subscriptions приходите на издателите се свиват с 30%, то Google One Pass удържа едва 10% от тях. Освен това Apple задължава издателите обявената цена на абонамента да е същата или по-малка от тази през други канали. Google не поставя подобно ограничение и собствениците на медии са свободни сами да определят каква цена ще обявят, пише списание "Икономист".

Тази разлика показва, че Google ще са ориентирани доста "приятелски" към издателите и така ще се опитат да привлекат повече разработчици и медийни компании към своята платформа. Разликите между двете абонаментни платформи не свършват с таксата, задържана от компанията производител за сметка на издателите.

Докато One Pass поддържа уеббраузъри, смартфони и таблети на различни производители, то Apple Subscription поддържа единствено iPhone, iPad и iPod Touch. Изданията се купуват през системите за плащане на двете компании, съответно Google Checkout и Apple iTunes, като One Pass може да се използва от абонати извън приложение, докато Apple Subscriptions ограничава външния достъп.

Важна разлика 

Друга определяща разлика в стратегиите на двете компании е информацията, която се споделя с издателите. Ако вие изрично не отбележите, че не искате да предоставяте личната си информация на съответната медия, Google ще им осигури достъп до данни като имената ви, пощенския ви код и електронната ви поща. От своя страна Apple заявиха, че такава информация няма да се предоставя освен по желание на самия потребител, съобщи "Икономист".

Едно от предимствата на One Pass от потребителска гледна точка е, че може да се закупи еднодневен достъп до дадено медийно приложение - опция, която липсва в Apple Subscriptions. Услугата засега е достъпна само във Великобритания, Германия, Италия, Франция, Испания или САЩ. Абонаментната опция през Apple App Store е покритие в 90 страни, сред които и България.

Основното опасение на издателите и пазарните анализатори е, че решението на Apple ще ограничи достъпа на информация за потребителите. Това ще намали възможността да получават данни за потребителите, което ще доведе до изгубване на директният контакт с крайния клиент. Според защитниците на Apple това ще направи абонирането и отказа от абонамент много по-лесен.

Според Джеймс Маккуиви, анализатор в изследователската фирма Forrester, новият модел за абонаменти на компания от Купертино може да принуди издателствата да сменят платформата си, окуражавайки ги да публикуват привлекателно съдържание, което да е различно от това, пуснато за устройствата на Apple. Новата услуга обаче не засяга само традиционните медийни компании. Apple променят условията в целия App Store при предоставяне на периодични услуги.

Практиките на компанията на Стив Джобс вече срещат силна опозиция в лицето на Amazon и Rhapsody, коментира "Икономист". Досега Amazon използваха безплатни приложения за iOS, които препращаха потребителите към съдържание извън екосистемата на Apple. В бъдеще те ще трябва да генерират продажби през App Store, губейки 30% от приходите си. Rhapsody, услуга за музикален стрийминг, вече търси начини за съдебни санкции над Apple, обявявайки платформата за икономически несъстоятелна.

Според тях, отдавайки 30% от приходите си на Apple, ще се сложи край на услуги като тяхната, които вече заплащат над 60% от продажбите си на звукозаписните компании. Една от особеностите на One Pass според Матю Инграм, бивш онлайн редактор на канадския вестник Globe and Mail, е фактът, че платформата е изцяло интернет базирана. Това е както предимство, така и недостатък.

Google по-трудно ще успеят да "замаскират" факта, че в интернет е пълно с безплатна информация. Като не се знае дали компанията ще успее да убеди потребителите, че платените версии си заслужават. Според Инграм приложенията на iPhone и iPad успяват да заблудят потребителите да заплатят за съдържание, предлагайки им оптимизация на самото изживяване.

Регулаторите стават бдителни

Практиката на Apple за налагане на единни абонаментни правила не само за издания, но и за музика и всякакви приложения привлече вниманието на американските и европейските регулатори. Регулаторите в САЩ започнаха първоначално разследване относно плановете на Apple да взима 30% от приходите на издателите от абонаментните планове, предоставени през App Store. Европейските власти също наглеждат развитието на пазара, пише "Ройтерс".

"Следим развитията на пазара много внимателно", заяви говорителят на Европейската комисия. Малко е вероятно да се стигне до официално разследване, защото европейските регулатори смятат, че конкуренцията в сектора нараства.

Еврокомисарят по развитието Андрис Пиебалгс коментира, че "границите на такива важни пазари са неясни и секторът е сравнително нов и развиващ се".

Регулаторите към министерството на правосъдието на САЩ започнаха първоначално разследване относно промяната на политиката на Apple към продуктите и услугите си, предоставяни в App Store. Властите са започнали да се свързват със засегнати компании, както и с ИТ гиганта.

Източник dnes.bg



Семействата цепят стотинката



Домакинствата продължават да свиват разходите и да влошават качеството на живота си, за да компенсират намаляващите доходи. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за семейните бюджети през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Сравнението със същия период на 2009 г. сочи, че доходите от заплата, извънреден труд, допълнителни проекти, самостоятелна заетост, продажба или даване под наем на имоти са по-ниски. През октомври-декември миналата година всеки е разполагал средно с 924 лв., или с 36 лв. по-малко спрямо година по-рано.

За да компенсират изтъняването на бюджета си, домакинствата са теглили повече от спестяванията си, увеличават се сумите, получавани от роднини у нас или в чужбина. Интересен факт е, че през декември, когато се раздават бонуси и 13-а заплата, доходите са били по-ниски спрямо три месеца по-рано.

Въпреки намаляващите приходи през четвъртото тримесечие на 2010 г. домакинствата са успели да икономисат средно по 144 лв., като са свили разходите. Зад числата прозират следните факти - българите ходят по-рядко на лекар и зъболекар и купуват по-малко лекарства; пестят повече ток, парно и вода заради поскъпването им и за сметка на комфорта си; почти не купуват нови дрехи и обувки и не сменят обзавеждането.

"Основният фактор за по-ниските доходи е намаляването на работещите. Ако преди в едно семейство е имало трима заети, сега те може да са двама. Така дори и при увеличаване на заплатите и получаване на бонуси за Коледа статистиката отчита, че общият доход е намалял", обясни Георги Ангелов, икономист от институт "Отворено общество". Според него основният извод от данните на НСИ е, че домакинствата отлагат разходите и ограничават потреблението до най-необходимото.

"Хората ограничават потреблението, чакайки по-тежки дни", обобщи картината бившият социален министър Иван Нейков. "Спадът в доходите е не само заради ръста на безработицата, но и заради намаляването на заплатите в много частни предприятия или тези, които преминаха на половин работен ден", добави той.

Георги Ангелов отбеляза, че въпреки нарастването на акциза за цигарите домакинствата са харчили по-малко за тях. "Това означава, че или са намалили драстично пушенето, или купуват цигари без бандерол", смята икономистът. Според него през тази година ръстът на безработицата ще спре.
Според Нейков тази година няма да има положителна промяна в доходите и потреблението, защото правителството категорично отхвърли възможността да увеличи пенсиите и заплатите в бюджетния сектор.

"Увеличение на заплатите може да има само при нарастване на производителността на труда", каза той. "Интересно е, че при толкова милиони левове, хвърлени за квалификация на работещи и безработни, статистиката не отчита увеличение на заплатите. Това означава, че или обучението е било некачествено, или работниците са придобили умения, които не са нужни на работодателите", обясни Нейков.

Източник dnevnik.bg



Еврейските корени на вожда на революцията Ленин



Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ публикува рецензия за книгата на професора по история от американския университет Northwestern Йоханан Петровски-Щерн „Еврейският въпрос на Ленин“, която е изцяло посветена на еврейските корени на вожда на революцията.

В СССР тази тема е била едва ли не най-строго пазената тайна чак до разпадането му и историците са получили достъп до документите едва през 90-те години. В Съветския съюз са се опасявали, че сведенията за еврейския му произход ще бъдат използвани от антисемитите. 

„Всъщност от гледна точка хода на световната история не е важно дали предците на Ленин са били евреи, италианци или ирландци. Но тъй като едно от любимите занятия на онези, които се увличат от теориите за заговор, е търсенето на доказателства за еврейския характер на световната революция, Мишко Бланк, прадядо на вожда на същата тази революция, има по-голяма тежест от неговите германски или шведски предци“, пише авторът на рецензията, посочва NEWSru.

Същата тази гледна точка изразява самият автор на книгата през списание „Огоньок“: „Можем да обсъждаме еврейските корени на Владимир Ленин, но това не може да ни помогне да разберем кой всъщност е бил той. Да се обсъжда националният въпрос става неприлично сред руските интелигенти от недворянски произход още в края на ХIХ век, а за революционерите от началото на ХХ век такъв проблем изобщо не е съществувал. Поляци, грузинци, латвийци и евреи са влизали в партията  (РСДРП(б)) единствено и само като революционери“. 

Всъщност евреин е бил прадядото на Ленин Мошко Бланк. На 80 години той се покръства. Дядото на Ленин Исроел при кръщаването си на 17-годишна възраст приема името Александър и се жени за Анна Гросчоп, произхождаща от германци с шведска кръв. 

Майката на Ленин Мария Бланк е родена в семейство, изповядащо православието, и след това се омъжва за християнина Иля Улянов.

Според историка самият Ленин не е знаел нищо за еврейските си корени. 

Документи, потвърждаващи наличието на предци евреи, са открити за първи път от сестра му Анна Елизарова-Улянова в началото на 20-те години. С находката си тя се обръща към партийното ръководство, но се сблъсква със стена. 

Против публикуването им се обявява самият Сталин. Леонид Брежнев и Михаил Горбачов продължават същата линия. 

През 1986 г. Горбачов нарежда да бъдат събрани всички документи за историята на семейство Бланк в една папка, достъп до която да се дава само с личното разрешение на завеждащ отдел в ЦК на КПСС. 

В крайна сметка те са засекретени, а желаещите те да бъдат публикувани са наказани. 

Тайната е разкрита едва през 90-те години с разпада на СССР. 

Източник dnes.bg



Гражданинът Петков до Уорлик



На базата на какви данни и факти разпространявате информация за разследване срещу мен, както и в коя държава се провежда такова разследване, защото българският главен прокурор Борис Велчев категорично заяви, че срещу мен на територията на България не се водят никакви разследващи действия, нито предварителни производства?

Това се чете в отворено писмо на червения депутат Румен Петков до посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

"След като за 3 месеца американският посланик обиколи маса кръчми с красиви наши сънароднички, изяви се в телевизионни сериали, но не намери време да каже на българските граждани, че техният бивш вътрешен министър е разследван за такова престъпление на територията на тази държава, аз считам, че повече не може да бъде търпяно такова нахалство и такава наглост", отсече бившият вътрешен министър.

Петков обяви, че се обръща към дипломата в качеството си на "български гражданин и български народен представител" с въпроси, на които настоява да му се отговори "в най-кратък срок":

Какви са аргументите ви, за да отправяте подобни тежки обвинения и дали вашите аргументи се основават на фразата "говори се"?

Политика ли е на САЩ да подкрепят публични личности, които не желаят да декларират приходоизточниците си и това възможно ли е за американски политици?

Сред въпросите, на които Петков чака още отговор, е и какво е личното отношение на посланик Уорлик към наркотиците, употребявал ли е такива, в това число и т.нар. "мека дрога", както и дали е говорил пред български граждани за необходимостта България да легализира меката дрога.

Румен Петков посочи в Плевен, че същият текст, допълнен с още въпроси, ще бъде изпратен от него и до Държавния департамент на САЩ.


Източник dnes.bg



Търсенето на персонал в Германия най-високо за последните 6 години



Търсенето на персонал от германските работодатели е на най-високото си ниво за последните шест години, съобщи германската агенция по заетостта, цитирана от "Ройтерс".

Ден преди да бъдат публикувани резултатите за безработицата във федералната република, чието ниво се очаква да се е понижило през февруари, агенцията заяви, че индексът за търсене на служители през същия месец се е повишил с шест точки до 166 – най-високият резултата, откакто измерването на този показател е въведено през 2004 година.

Най-много се търсят служители на намалено работно време, увеличено е и търсенето в здравния сектор, хранително-вкусовата промишленост и строителството.

Агенцията събира информация от компании, които предлагат работа на пълен работен ден. Все още не е ясно как ситуацията на пазара на труда в Германия ще се промени през идните месеци, но някои фирми признават, че имат трудности да запълнят вакантни места, когато става въпрос за висококвалифициран персонал.

Източник dnes.bg



Кадафи готви кървава мъст



Режимът на Муамар Кадафи е обречен, смятат експерти. Либийският лидер обаче може да предприеме безумни стъпки в отчаяния си опит да удържи властта.

Последното укрепление на Кадафи е крепостта Баб ал Азизия в южната част на Триполи. На тази обкръжена от три редици бетонни стени сграда, където сега се намира либийският лидер, през 1986 г. беше нанесен ракетен удар по заповед на Роналд Рейгън.

Синът на Кадафи – Сейф ал Ислам, се обърна в понеделник към жителите на Триполи с призив да прочистят страната от „бандитите и лъжците“ и обеща да снабди привържениците на правителството с оръжие.

Опасност в момента е надвиснала над намиращите се под контрола на опозицията градове Мисурата, Ел Зауия и Хомс, които са в западната част на страната, съобщава ИТАР-ТАСС.

Те са обкръжени от военни части, останали верни на режима. Жителите им обаче заявиха, че подкрепят Националния преходен съвет, който се създава от бившия правосъден министър Мустафа Абдел Джалил.

Той обеща да включи в преходното правителство „представители на всички племена, градове и селища, както и делегати от емигрантските среди“.

Политикът опроверга информацията, че е влязъл в контакт с чужди държави, и предупреди за „недопустимостта на външна намеса във вътрешните работи“.
Бившият вътрешен министър на Либия Абдел Фатах Юнис, който премина на страната на опозицията, съобщи, че за потушаването на въстанието в съседни на Триполи градове Кадафи е изпратил артилерийски части и танкове. По думите му се подготвя кърваво клане.

Юнис каза, че танкови батальони са отсекли крайморското шосе, така че опозицията да не може да превземе пристанищния град Сирт, който все още се контролира от управляващия режим, пише NEWSru.
От Либия пристигат обаче и съобщения, че въстаниците обкръжават столицата Триполи, останала последен бастион на лидера Муамар Кадафи.

През двете седмици сблъсъци са загинали по независими оценки най-малко 1 000 души.

Докато Кадафи повтаря, че няма да избяга, от Либия бягат десетки хиляди чужденци.

Съветът за сигурност на ООН наложи санкции на режима на Кадафи.

Либийският лидер обаче заяви в интервю за сръбската телевизия Пинк, че тези санкции нямат юридическа сила.

„Народът ме подкрепя, малките групи въстаници са вече обкръжени и с тях ще постъпят по подобаващ начин“, заяви Кадафи.

Той опроверга съобщенията, че семейството му притежава значителни финансови средства в чужбина.

Либийският лидер нарече неистина многобройните съобщения, че неговото правителство с помощта на наемници е открило огън срещу мирните граждани.
Министри на външните работи на много страни от света се събират в Женева, за да обсъдят ситуацията в Либия, където на фона на масовите протести и кървавите сблъсъци настъпва хуманитарна криза, пише ВВС.

Източник dnes.bg



ЧЕЗ иска над 13% по-скъп ток от 1 юли



ЧЕЗ иска увеличение на цената на тока към крайните клиенти с 13,12 процента от 1 юли 2011 г., се посочва в съобщение на компанията до медиите.
Според компанията подобно поскъпване ще доведе до скок на крайната цена на електроенергията от 1,9 ст. на киловатчас без ДДС.
За битовите клиенти цената би била по-висока с 2,3 стотинки на киловатчас (16,9 ст./квтч дневна и 11,8 ст./квтч нощна тарифа), а за бизнес клиентите на компанията – с 1,5 стотинки без ДДС, сочат изчисленията на ЧЕЗ.
Предложението е изготвено на база утвърдената от ДКЕВР структура на цената и не предвижда такса мощност под никаква форма и за нито една група потребители, подчертават от дружеството.
Исканото от ЧЕЗ увеличение на цената е заради планираните от компанията по-високи разходи за инвестиции в мрежата.
Необходимите инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България за периода 1 юли 2011 – 1 юли 2012 г. са 152 млн. лева, смятат от ЧЕЗ.
Само преди ден от EVN и Е.ОN поискаха също повишение в цената, съответно с 5% и 14,3 на сто.

Източник dnes.bg



Футболът и Яне



Сблъсъците по време на вечното дерби между „Левски“ и ЦСКА в събота всъщност били  симптом за назряващи политически размирици и са резултат от управлението на ГЕРБ. Тази теза лансират от РЗС.
"Трошенето, къртенето, побоищата и хвърлянето на взривоопасни вещества по време и след последния мач не бива да се приема само като футболно хулиганство. Тази агресия е по-скоро предвестник на огромно по сила и съдържание недоволство, натрупано през последните близо две години от милиционерския режим на ГЕРБ. Футболните сблъсъци са много ясен симптом за назряващи политически размирици", се казва в позиция на партията.

Напрежението се трупало заради нарастващата безработица, бедността, кредитната и данъчна задлъжнялост и битовата престъпност, което тласкало обществото към радикализъм.
РЗС предупреждава, че „основният дразнител и възбудител на жажда за мъст в обществото и най-вече сред младежите е фашизоидната милиционерщина налагана от Цветан Цветанов“, посочват от РЗС.
"Футболният радикализъм може да прерасне в политически бунт", предричат от партията.
Оттам смятат, че е необходима радикална реформа на собствеността и управлението на футболните клубове.
"Въпреки показните убийства на футболни босове в недалечното минало и към настоящия момент собствеността на клубовете е свързана с организираната престъпност и мръсните пари. Безспорно е, че и понастоящем част от най-старите и популярни български футболни клубове се притежават от знакови лица на СИК и ВИС, от офшорни фирми с интереси в политиката /финансирането на Искра Фидосова от „Титан”/, както и чрез подставени лица на известни международни престъпници", допълват от РЗС.
"На фона на това премиерът Бойко Борисов играе мачлета и явно толерира доскорошните си авери от ъндърграунда", смятат от партията на Яне Янев.
"Оставането на мутрите във футболните клубове няма да доведе до нищо добро и ще продължи да генерира корупция, престъпност и пране на мръсни пари", отсичат от РЗС.
Крайно време е собствеността на футболните клубове да премине в ръцете на феновете, чрез поставяне на таван върху максималния брой акции, които едно физическо лице или търговско дружество може да притежава в капитала на даден футболен клуб.
Останалите акции задължително да се листват на фондовата борса, като се даде възможност на феновете да ги закупуват, съветват от партията. 

Източник dnes.bg



Училище по БДС



За реформа в училищното образование се обявява президентът Георги Първанов.
Той предлага 12 идеи за развитие на българското училище, които е изложил подробно на сайта на гражданското му сдружение „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ).
Президентът се обявява за въвеждането на държавен стандарт за българското училище.
Според него трябва да се преразгледат държавните стандарти и образователни изисквания, да се подобри значително тестовото оценяване, като се постави акцент върху компетентностите, а не върху обема от знания.
Като основни проблеми освен финансирането и базата в школàта, Първанов отчита учебния процес, дисциплината, мотивацията на учители и ученици.
По данни на НСИ броят на отпадналите от системата на образованието е между 30 000 и 20 000 годишно.
Близо 15% от учениците не завършват образование с випуска си. Българските ученици по четивна грамотност се нареждат на 46-о място от общо 65 страни, а 41% са под критичния праг за четивни умения.
Затова държавният глава предлага реформата да навлезе в дълбочина – въвеждането на новата образователна структура и на новото учебно съдържание (учебни планове, програми и учебници).
Президентът препоръчва да се сведе до минимум броят на отпадащите от образование на по-ранен етап, като и да се повиши качеството на преподаването и нивото на постигнатата образованост.
Първанов се обявява за задължително предучилищно образование след 5-годишна възраст, като следва да бъдат осигурени необходимата материална база, финансов и кадрови ресурс.
По данни на НСИ от 2010 г., обхватът на предучилищното образование е 74,3%.
Основна цел, според Първанов, трябва да бъде делът на преждевременно напусналите училище да бъде сведен под 10%.
Като възможна мярка той предлага въвеждането на електронен регистър и електронен образователен паспорт за всички деца и младежи от 5-годишна възраст до 12. клас, с оглед осигуряването на актуална информация за образователното и здравословното състояние, както и миграцията на учениците в училища в страната и извън пределите й.
Отпадането от училище може да бъде ефективно ограничено чрез стимулиращи мерки като отпускане на стипендии, поемане на разходи на учениците за транспорт, храна, облекло, учебници, училищни принадлежности и пр., така и санкциониращи мерки спрямо родители, които не подпомагат или възпрепятстват децата си да посещават училище.
Такива биха могли да бъдат не само глоби, но и спиране на целеви и социални помощи, на детски надбавки и т.н., отпускане на съответни стимули само при изпълнение на конкретно възложени условия.
Той предлага и въвеждането на форми на обучение, които ще позволяват на отпадналите да се завръщат и да получат съответната образователна степен и професионална квалификация.
Освен часовете за наваксване на пропуснат материал, такава роля може да играят вечерните училища. Върху основата на практиките и опита на някои европейски страни, заслужава да се обмисли и идеята за разкриването на нов тип училище – училищата „Втори шанс”, пише Първанов.
За реализация на тази идея би могло да бъде използвана базата на закритите училища-интернати, някои от които са реновирани чрез програмата на Министерството на образованието „Енергийна ефективност”, посочва още президентът.
По отношение на качеството на образованието президентът се обявява не просто за механично „разтоварване” на учебно съдържание, „а за коренна промяна на самия учебен процес като основна роля в него да има ученикът.
Според Първанов трябва да се потърси нова методика, чрез която да се прекрати практиката на редуване на множество дисциплини без видима връзка помежду им.
Лансирана е обаче необходимостта от две нови структури – независима агенция за външно оценяване на образователната система и научноизследователски институт за анализи и "предложения за политики и мерки в областта на научното и методическото осигуряване на новия училищен модел".
За да бъде реализирана реформата в образованието, е необходимо бюджетът за образование да се стреми към средноевропейските нива на финансиране, като достигне до 2020 г. поне 5%, отбелязва президентът.

Източник dnes.bg



1000 лв. глоба за футболен вандал?



По-строги санкции за спортно хулиганство и глоба за родителите на непълнолетни вандали иска кметът на София Йорданка Фанъдкова.
За противообществени прояви в момента се налага глоба от 200 до 500 лева. Фандъкова обаче предлага тези санкции да се удвоят.
Кметът на София иска още и въвеждането на глоба за родителите на непълнолетни лица от 16- до 18-годишна възраст, които са уличени в спортно хулиганство. В момента санкцията към тях е единствено задържане в териториална структура на МВР за срок до 10 денонощия.
Кметът посочи, че трябва да се въведе и по-широко прилагане на мярката футболни мачове да се играят без публика.
Фандъкова ще изпрати предложенията си до Народното събрание, Министерството на вътрешните работи и Българския футболен съюз за промяна на Закона за опазване на обществения ред при организирането на спортни събития.
Все още предстои изчисляване на щетите, нанесени върху общинска собственост по улиците в града, след срещата между "Левски" и ЦСКА на стадион "Георги Аспарухов".
Фандъкова е разпоредила депозитът от 5000 лева, внесен от организаторите на мача, да не се връща. Парите щели да са достатъчни за изчистването на терените.
Щетите върху градския транспорт ще бъдат покрити от застраховките на транспортните средства.
Общо 23-ма души бяха арестувани след футболната среща между отборите на Левски и ЦСКА. Пострадаха 32-ма полицаи, като трима от тях бяха настанени в болница.
Три автобуса и два тролейбуса са с изпочупени седалки и стъкла. Бяха регистрирани редица други вандалски прояви като обърнати кофи за боклук, счупени витрини.

Източник dnes.bg



Македония склонна да промени името си



Македонският премиер Никола Груевски потвърди, че преди срещата на върха на НАТО в Букурещ било прието предложението на Матю Нимиц страната да се казва Република Македония (Скопие), но било решено то да се гласува на референдум, пише скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА.

"Ние отговорихме, че нямаме мандат, нито аз като премиер, нито правителството сами да вземем решение дали трябва или не трябва да се смени името. Решихме да приемем това предложение като предложение, което може да се постави на референдум, за да може гражданите да преценят дали то е добро или лошо", заяви македонският премиер, цитиран от изданието.

Груевски заяви също, че със сигурност ще има избори. Той каза, че би приел лидерска среща, ако опозицията се върне в парламента и добави, че не изключва възможността за избори, независимо от бойкота на опозицията, пише скопският вестник.

Източник dnes.bg



Избирателите: Кабинетът изтърва положението



Поскъпването на храните тотално засенчи политическите скандали като причина за обществено недоволство, а 60 на сто от българите са на мнение, че кабинетът "Борисов" не се справя. За близо четири пети (79%) правителството не се грижи за обикновените хора.

Две трети (63%) смятат, че се покровителстват близки до властта кръгове, 67% не виждат резултат от борбата с корупцията и контрабандата. Това показват данни на социологическата агенция "Алфа Рисърч" от нейно национално проучване от 12-20 февруари, оповестени в неделя.

Докато управляващите седмици наред се занимават да се оправдават основно с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов или доходите на вътрешния министър Цветан Цветанов, оказва се, че ръстът на цените концентрира почти два пъти по-високо обществено недоволство. Въпреки обясненията на властта и на МВР колко важни са специалните разузнавателни средства за 71% от хората прекалената им употреба е в нарушение на гражданските им права.

Оценката на социолозите е, че за първи път правителството не е в състояние да произведе позитивни за общественото мнение събития и губи инициативата в налагането на темите, проблемите и интерпретациите на случващото се.

В края на декември изводите от предното проучване на "Алфа рисърч" бяха именно, че кабинетът е достигнал критична точка и бъдещето му зависи от морала и справянето с кризата. Първото беше сериозно атакувано от скандала със СРС-тата, започнал в началото на януари, а за другото - до момента липсват ефективни мерки.

Новата оценка подсказва, че проблемите за ГЕРБ тепърва предстоят - почти  две трети (63%) не искат бъдещият президент да е от тази партия, а 60% в областните центрове, където партията на премиера Бойко Борисов е силна, са за нова местна власт, както и над 50% в останалите селища.

Потвърждение за икономическите притеснения на българите даде и проучване на "Отворено общество", също представено вчера. В него общо 58% казват, че за 12 месеца икономическото положение в страната се е влошило.

Други 25% оценяват, че нищо не се  е променило от началото на 2010 г. насам. Прогнозите на анкетираните за следващите 12 месеца не са розови - всеки шести очаква сериозно влошаване, други 13% - че ситуацията "малко ще се влоши", а една трета (33%) залагат на стагнация.

Източник dnevnik.bg



"Правда": Македония е на прага на славянско-албански взрив




Поредната гореща точка в света може да стане бившата югославска република Македония. Наскоро местното вътрешно министерство призова администраторите на „Фейсбук” да блокират профилите на потребители, които разгарят национална омраза. Не е изключено страната скоро да стане поредната арена на славянско-албанско противопоставяне, пише в коментар на руския вестник „Правда”.
В средата на февруари в столицата Скопие избухна масов бой между македонци и албанци. На албанците не им се хареса, че в центъра на града ще се появи музей, чиято сграда по форма прилича на православна църква.
Руският историк Владимир Путятин коментира, че над македонската държавност е надвиснала сериозна заплаха.
„Много македонци получиха български паспорти и не е изключено в бъдеще територията на Македония да бъде разделена между България и Косово, а македонците ще станат национално малцинство в двете страни.
Важна роля за отстояването независимостта на Македония би могла да изиграе Сърбия, но сложното икономическо и политическо положение не позволява на Белград да бъде стабилизиращ фактор на Балканите”, отбелязва Путятин.

Източник actualno.com



Кафе, фасул и ябълки: основни храни за здравето на жената



Пълноценното хранене предполага разнообразие от храни, както и тяхното правилно разпределение през деня. Все повече научни изследвания се опитват да направят разлика между двата пола и по отношение на това какво е най-полезно да присъства в храната на всеки един от тях. По-долу ви предлагаме препоръките в резултат на три от тях, цитирани от списание Prevention.

Кафето

2-3 чаши кафе дневно могат значително да намалят риска от инсулт при жените, твърдят експерти от Мадридския независим университет, които в продължение на 24 години са изследвали над 83 хиляди жени.

Според испанските учени обаче тази закономерност е налице само при жените със здрава сърдечно-съдова система. При проблеми в нея кафето не само няма да помогне, но и ще навреди.

За справка: инсултът е следствие от рязкото нарушение в кръвоснабдяването на мозъка (поради запушването, разкъсването или силното свиване на кръвоносни съдове). Без кислорода, който се доставя с кръвта, мозъчните клетки умират за няколко минути. Затова при инсулт оказването на незабавна помощ е от изключително значение. Според статистиката, инсултът е втората причина (след инфаркта) за преждевременна смърт.

Ябълките

Ябълковият екстракт намалява риска от рак, твърдят американски учени. Техните наблюдения показват още, че той забавя и растежа на вече съществуващо злокачествено образувание (например аденокарцином). 

Специалистите от Университета на Пенсилвания отдават този ефект на съдържащите се в ябълките флавоноиди (които се срещат в голямо количество и в портокалите, гроздето, ягодите, сливите).

За справка: аденокарциномът е злокачествено образувание, възникващо в тъканите на жлезите. Той е най-честата причина за смърт в резултат на рак на гърдата, който е втората най-често срещана форма на рак (според статистиката, той се диагностицира при повече от 10% от жените на възраст от 13 до 90 години).

Фасулът

Фасулът съдържа голяма доза антиоксиданти и флавоноиди, които според резултатите от различни изследвания понижават риска от рак. Проведените от специалисти от Държавния университет на Колорадо опити са потвърдили предположението на изследователите: благодарение на тази диета заболеваемостта от рак сред животните е намаляла с почти 30%.

Любопитен е и фактът, че ефектът е бил еднакъв при всички сортове фасул, независимо от различното количество на съдържащите се в тях антиоксиданти и флавоноиди. Затова специалистите предполагат, че причината за антираковото действие е в друго вещество, което тепърва ще бъде установявано.
За справка: изследванията за това има ли и каква е връзката между храненето и раковите заболявания стават все повече. За момента броколито, чесънът, грейпфрутът се нареждат сред продуктите, които намаляват риска, а алкохолът (особено бирата) и мазните млечни – сред тези, които повишават този риск. Това важи в еднаква степен и за двата пола.

Източник zdrave.bg