Юлия Ненкова - новият председател на КЗК



Юлия Ненкова - новият председател на КЗК

Новата председателка на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и съпруга на конституционния съдия Румен Ненков.

Тя бе избрана за шеф на антимонополната комисия днес от мнозинството в парламента. Депутатите гласуваха и новите членове на КЗК, излъчени от представители на групите в парламента.


Срещу избора на новата комисия се обявиха от Реформаторския блок. Мартин Димитров, Радан Кънев, Петър Славов и Гроздан Караджов обявиха, че новият състав е избран от ГЕРБ, БСП и ДПС. Трите партии стояли и зад досегашните членове. Приемствеността означавала, че борба срещу монополите все така няма да има.

Изборът на нов състав на КЗК е лош ден за конкуренцията и борбата срещу монополите, казаха Реформаторите.

Мнозинството в парламента отхвърли предложението им икономистът Георги Ганев да бъде един от членовете на комисията.

Той беше номиниран от четири неправителствени организации - Българската стопанска камара, Института за пазарна икономика, Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за либерални стратегии. Кандидатурата му беше внесена от част от депутатите от Блока.

"Единственият кандидат на неправителствена организация не получи подкрепа", изтъкна Мартин Димитров. Според него така българският парламент е дал сигнал, че хората, предложени от авторитетни неправителствени организации няма да бъдат подкрепяни и няма смисъл от такива номинации.

"Признавам, че сме разочаровани. Защото твърде дълго водихме битка за нова, силна, авторитетна независима комисия”, каза още Мартин Димитров.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев пък парламентът е показал, че отличниците, които не са послушници на ГЕРБ, РБ и ДПС, нямат право за развитие в България.

РБ коментираха и факта, че новата председателка на КЗК Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и съпруга на конституционния съдия Румен Ненков.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар