Предсрочни избори - между 28 септември и 12 октомври



Точната дата ще стане ясна след консултации между партиите

Предсрочни избори - между 28 септември и 12 октомври
Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски Снимка: БТА


Изборите ще са в периода от 28 септември до 12 октомври, а точната дата ще стане ясна след консултации между политическите партии. Това обяви от името на членовете на Консултативния съвет по национална сигурност президентът Росен Плевнелиев.


В становището на КСНС е посочено, че парламентарно представените партии отчитат, че изборите за Европарламента не са дали допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на сериозни реформи и не са задали ясна алтернативна.

Членовете на КСНС са се обединили около необходимостта от плавен преход за политическа стабилност и консултации за датата за изборите в периода от 28 септември до 12 октомври; за определяне на приоритетните задачи на парламента и за гаранции за честни и прозрачни избори, стана ясно още от думите на президента.

Постигнато е и съгласие за консултации за определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар.

На излизане от заседанието премиерът Пламен Орешарски не коментира кога ще подаде оставка.

На днешното заседание на КСНС, което продължи над четири часа и половина, се очакваше лидерите на парламентарно представените сили да стигнат до консенсус за датата за предсрочни парламентарни избори, но това не се случи.

Всички партии с изключение на БСП вече обявиха своите виждания кога трябва да се проведе вотът.

От ДПС се обявиха за избори до края на годината, като първоначално се обявиха за вот в последната седмица на ноември или първата на декември, но след това лидерът на партията Лютви Местан призна, че е по-добре бюджетът за следващата година да бъде направен от новото правителство и да го приеме следващото Народно събрание, което означава, че вотът трябва да е през есента.

ГЕРБ настоява изборите да са до 29 октомври, а „Атака“ поиска те да са на 27 юли.

От БСП обаче нямат ясна позиция кога трябва да се проведе вотът. След като Сергей Станишев поиска още през юли да има вот, вчера говорителят на партията Ангел Найденов обяви, че най-вероятно днес няма да се стигне до консенсус за датата, а преговорите би трябвало да продължат във формат без президента Росен Плевнелиев.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар