Властите в Хамбург: Заразата не е от испанските краставици, източникът остава неясен



Германски учени, цитирани от ДПА, обявиха днес, че причина за смъртоносната зараза от бактерията е.коли не са внесени от Испания краставици. Лабораторни анализи в Хамбург са показали наличие в испанските биокраставици на бактерията Ешерихия коли, но не й на опасната й разновидност ентерохеморагична Ешерихия коли (ЕХЕК), която причинява бъбречна недостатъчност и вече отне живота на 16 души в Европа, а над 1200 са заразени.
Източникът на заразата остава неизяснен, посочи здравният министър на провинция Хамбург Корнелия Прюфер-Щокс, която посъветва да се избягва консумацията на зеленчуци до откриването на огнището на заразата.
От първоначалната информация, че причината е във внесени в Германия краставици от Испания испанските производители търпят големи загуби - заради блокирания експорт на продукцията им. След огласяването на лабораторните резултати испанският министър на земеделието настоя за отмяна на взетите предпазни мерки и възстановяване на вноса на испански зеленчуци.

Източник dnevnik.bg



ДПС иска вот за цялостната политика на ГЕРБ



Консултациите по мотивите на вота за недоверие с левицата започват. След заседанието си от ДПС обявиха, че мотивите трябва да са за цялостната политика, а не за конкретни сектори.

"ДПС ще предложи на левицата темата да бъде именно цялостната политика, а ако се наложи, ще направи консултации и с други политически сили, без "Атака“, обясни заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.
По думите му не може да се очаква друго от кабинет, който е продукт на парламентарно мнозинство, част от което е и партия Атака.
В момента липсва национална визия за развитието на страната, но по-големият проблем е, че кабинетът още не е осъзнал необходимостта от такава визия, продължи Местан.
Той посочи, че вотът има още една цел – да покаже, че е възможен и друг модел на властта и да представи алтернативни политики.
От ДПС изразиха резерви и към конституционните промени, подготвяни от вицепремиера Симеон Дянков във връзка с данъците и пакта за финансова стабилност.
Другият заместник-председател на партията Христо Бисеров обясни, че въпреки проведените консултации, са изненадани, от решението на ГЕРБ да внесат смостоятелно проекта.
Според ДПС тази крачка е неправилна, но това все още не означава, че законопроектът няма шансове да мине.
"Имаме сериозни възражения по текстовете и ще настояваме да бъдат отчетени“, посочи Бисеров.
Основните им възражения са свързани с блокирането на данъчната система като икономически регулатор в криза и целенасоченото комбиниране на валутен и фискален борд, което ще се отрази пагубно върху икономическия растеж на страната.
Друго възражение на ДПС е, че от предложените промени в основния закон са изключени общинските бюджети.

Източник dnes.bg



БСП внася вота срещу кабинета другата седмица



БСП има намерение в началото на следващата седмица да внесе в парламента вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов.
Основната тема ще е неспособността на кабинета да води антикризисна политика и заради провала в социално-икономическата сфера, съобщи зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов. 
В сряда социалистите започват консултации с ДПС. Ще търсят диалог и с останалите политически сили, които не подкрепят правителството.
Създадени са две работни групи, които до края на тази седмица трябва да подготвят мотивите и да оформят предложенията за внасянето на вота.
Има основания за два вота на недоверие, може би последователни, посочи лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му освен икономическите провали имало проблеми и в сферата на сигурността и работата на МВР. 
„МВР все повече се превръща в предизборния щаб на ГЕРБ под ръководството на Цветан Цветанов“, изтъкна Станишев. „Виждаме полицейщина, нарушаване на закона, МВР се използва за политически цели“, изреди соцлидерът.
От БСП коментираха и изнесените данни за даренията, което е получило вътрешното министерство – 6,5 млн. лева само за първите 3 месеца на годината. Според Ангел Найденов това създава предпоставки за корумпиране на цели полицейски управления. Стои въпросът защо МВР се превръща в частна охранителна фирма, допълни Найденов.
От левицата настояват Цветан Цветанов да бъде изслушан в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, за да отговори какви са основанията за получените дарения и дали има покровителство над дарителите. Според БСП е необходимо да се създаде регистър на тези дарения.
Социалистите бяха категорични, че няма да подкрепят предложените от управляващите промени в Конституцията. „Те са ретроградни и крайнодесни“, отсече Станишев.

Още по темата

„С 2/3 мнозинство планират да могат да се променят само данъците по отношение на доходите на физическите лица и корпоративният, с което почти ги циментират завинаги, но не правят подобно нещо за ДДС и акцизите, а те засягат най-пряко българина при всекидневното му пазаруване.
Управляващите очевидно планират при недостиг на средства да обират българите чрез косвени данъци и не изключват тяхното увеличаване”, смята Станишев. „Дянков предлага да се вържат ръцете на всяко следващо правителство“, допълни той.
"Абсурдно е предложението в глава 1 на Конституцията да се запише, че България провежда предвидима, последователна и устойчива фискална политика",  подчерта Станишев. „Такава политика държавата провеждаше 10 години до министър Дянков. След това започнаха експериментите, големите бюджетни дефицити и невъзможността да съберат приходи“, каза още той.
ГЕРБ провежда политика, която противоречи на принципите, които предлагат, обобщи соцлидерът.
От левицата обаче не смятат да бойкотират комисията за промени в основния закон и ще предложат за нея трима свои представители.

Източник dnes.bg



Борисов: Кой го интересува какво мисли Станишев?!



Министър-председателят Бойко Борисов се ядоса на журналистически въпрос свързан с готвения от левицата вот на недоверие към правителството.
„Кой го интересува какво мисли Станишев и БСП". Така премиерът Борисов коментира в Панагюрище намеренията на червените.

Той не пожела да даде оценка на своето управление, защото оценките ги давал бизнесът.

Премиерът е засегнат и от отказа на ДСБ да подкрепи финансовия пакт за стабилност, който ще гарантира, че страната ни няма да изпадне във финансовото положение на Гърция.

„Костов показа, че партията му не е дясна и че не разбира какво означава финансова стабилност, защото това не се учи в учебниците по политическа икономика на социализма”, отсече Борисов.

Премиерът обаче благодари на СДС и Мартин Димитров, както и на всички останали партии, които са подкрепили идеята дефицитът на страната да не надвишават 3% от БВП.

„Едно е да говориш, друго е да подкрепяш”, каза още Бойко Борисов по адрес на Иван Костов.

В Панагюрище министър-председателят откри 4 важни обекта в мина за добиване на мед. Инвестицията в тях е 150 милиона лева.

„С тези обекти замърсяването в региона ще се намали с 40%”, заяви екоминистърът Нона Караджова.
Според икономическия министър Трайчо Трайков държавата само печели от подобен род инвестиции.

Средната работна заплата в мината е 2100 лева, а за последната година няма регистрирана трудова злополука.

В минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет” край Панагюрище ежегодно се преработват около 13 милиона тона медна руда.

След като преряза лентата на инсталация за екстракция на катодна мед от руднични води, премиерът запази парченце от трибагреника в джоба си.

„Взимам го, за да дразня Станишев”, пошегува се Бойко Борисов, който обясни, че неговият предшественик се дразни от това, че държавата върви напред.

Източник dnes.bg



БСП трупа самочувствие, Борисов губи доверие



30% от хората симпатизират на ГЕРБ за изборите, БСП има доверието на 16% от избирателите, а ДПС – 8%, "Атака" – 4%, Синята коалиция – 2%.

Това сочат последните данни от социологическо проучване на НЦИОМ, направено от 12 до 19 май.

В ГЕРБ и БСП в равни степени има разочаровани симпатизанти, но електоратът на БСП е по-твърд, отколкото на ГЕРБ, въпреки процентите.

За първи път състоянието на ГЕРБ налива самочувствие на избирателите на БСП. Левият избирател започва да трупа самочувствие, коментират социолозите.

Премиерът Бойко Борисов губи 6% одобрение за последните 2 месеца. Но все пак подкрепящите го са повече – 51%, от неодобряващите – 39%.

За първи път одобрението към Първанов е с по-висок дял – 47% от неодобрението – 38%.

Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на ПГ през месец май. За Мартин Димитров расте одобрението с 4% за последните два месеца, с 4% намалява неодобрението към Сергей Станишев и Иван Костов.

Промени има сред обществените нагласи към лидера на „Атака” Волен Сидеров, който губи 7% одобрение в сравнение с март, въпреки че изследването е проведено преди скандала пред софийската джамия.

94% от избирателите на партията обаче одобряват Сидеров, с което той е най-одобряваният лидер на партия сред симпатизантите си.

Повечето министри губят доверие за работата си в кабинета. Най-изразителен е спадът при земеделския министър Мирослав Найденов – с 8%. Спад има и при министър Николай Младенов – 6%, министър Маргарита Попова – 5%.

Най-рейтинговият министър продължава да бъде Росен Плевнелиев, който е добавил 6% одобрение.

Министър Симеон Дянков има най-висок дял на неодобрение сред всички министри – 66%. На опашката се нареждат и правосъдният министър Маргарита Попова и здравният министър Стефан Константинов.
Кристалина Георгиева е най-одобряваният български политик извън страната - тя има 69% подкрепа.
Росен Плевнелиев пък оглавява класацията и с най-одобряваните действащи политици в страната през май с 60 на сто рейтинг. След него е столичният кмет Йорданка Фандъкова - 53 процента, толкова има и Меглена Кунева, а премиерът Бойко Борисов е с 51% доверие. 
Следват президентът Георги Първанов - 47 процента, вицепремиерът Цветан Цветанов - 44 на сто,земеделският министър Мирослав Найденов - 43 процента, Николай Младенов - 41 на сто, Вежди Рашидов - 33 процента, Трайчо Трайков - 32 на сто, Свилен Нейков - 29 процента и председателят на парламента Цецка Цачева, също с 29 процента рейтинг.

Отношението на българите към работата на правителството не търпи промяна от последните два месеца, като негативните оценки към кабинета и парламента преобладават. Кабинетът е одобряван от една трета от българите.

Институцията с най-голямо доверие е полицията. Прокуратурата и съдът продължават да губят доверие през май, като прокуратурата губи 5%, а съдът – 4%.

Две трети от българите смятат, че живеят по-зле през последната година. Материално по-зле се чувстват хората между 30 и 50 години и хората над 60 години.
Една пета от българите смятат, че никога няма да излезем от кризата, а 26% се страхуват от безработица.

Източник dnes.bg



Топлофикациите искат по-скъп ток през нощта



Представителите на топлофикационните дружества поискаха  увеличаване на цените на нощната електроенергия, за да не се  отопляват домакинствата с ток, а с парно.
Становището си те представиха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на открито заседание за обсъждане на цените  на електроенергията от комбинирано производство за топлофикациите.

Председателят на Асоциацията на  топлофикационните дружества Илия Николаев заяви, че цените на нощната енергия трябва да се повишат с поне 15%, за да са мотивирани  клиентите да се отопляват с парно. В момента по думите му  разлика в цените няма. 
Докладът на работната група на ДКЕВР предвижда увеличение на цените на почти всички топлофикационни дружества с до 10%, но без да е отчетено исканото от "Булгаргаз" повишение на цените на синьото гориво от 1 юли.
Въпреки това повечето  топлофикации изразиха забележки към предлаганите от комисията  цени и декларираха повече собствени разходи, които не са  признати от комисията.  
Най-голямата топлофикация - софийската, нямаше съществени  забележки. Изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов посочи, че е възможно дружеството да не изпълни заложеното  количество за производство на топлинна и на енергия по  комбиниран способ, защото ТЕЦ "София" е в края на своя  експлоатационен ресурс.

Източник dnes.bg
 Ключови думи:  парно, ток



Жена в Швеция почина от бактерията ешерихия коли



Бактериалната инфекция от ешерихия коли в Европа взе първата си жертва извън Германия, предаде Асошиейтед прес.

Шведска болница съобщи, че жена на възраст между 50 и 60 години е починала, след като била заразена с бактерията, която се предава при консумация на някои зеленчуци. Жената е била приета в болницата в Борас, Югозападна Швеция, на 29 май, след като се завърнала от Германия.

Според германски медии до момента 14 души са починали в Германия от бактерията ешерихия коли.

Още по темата

Предполага се, че тази бактерия е била внесена с краставици от Испания, макар че точният източник е неизвестен. Стотици са заразени в няколко европейски страни.
В понеделник руските санитарни власти забраниха вноса на краставици, домати и салати от Испания и Германия до второ нареждане.

Източник dnes.bg
Ключови думи: швеция, краставици, ешерихия коли



Сидеров държал депутатите си в зависимост срещу 150 хил. евро



Депутати от Атака са били принудени да подписват документи, с които ставали гаранти по заеми на офшорни фирми. По този начин лидерът на партията Волен Сидеров ги държал в зависимост.

Това заяви за bTV Валентин Николов – един от народните представители, напуснали Атака миналата седмица.

Николов е и председател на Комисията за борба с корупцията, парламентарна етика и конфликт на интереси, но след напускането на парламентарната група на „Атака“ ще трябва да освободи поста.

Той потвърди, че става въпрос за заем от 150 000 евро, но заяви, че не може да се ангажира с точната бройка на хората, които са подписали такива документи.

Според него почти всички водачи на листи са подписали такива записи на заповед.

Николов е категоричен, че ще бъдат предприети съответните действия за внасяне на случая в прокуратурата.

"Аз не мога да кажа дали дължа тези пари. Схемата е много сложна, обвързани са пет офшорни фирми. Ние проведохме наше собствено разследване и стигнахме донякъде, надявам се прокуратурата да си свърши работата", заяви Николов.  

"Нещата се случиха много набързо, бяха обяснени едни неща, а се случиха други. Аз, лично за себе си, мога да кажа, че съм подведен", каза още депутатът.

Той обясни, че близо две години са водени преговори с Волен Сидеров да оправи документите, но до ден-днешен това така и не се е случило.

"Напуснахме Атака заради поредица от събития. Като се започне от събитията пред храма "Св. Александър Невски" навръх Великден, тези в манастира в Атон, в Батак и се стигне до случая пред джамията, който преля чашата", мотивира още Валентин Николов решението си да излезе от групата.

По думите му в най-скоро време може да се очаква и други хора да напуснат Атака.

Той не уточни дали има конкретни сигнали и за кои хора става въпрос.

По повод твърденията на ръководството на партия Атака, че тримата напуснали депутати са били "купени" от други политически сили, Николов коментира: "Не му прави чест на Волен Сидеров. Нека по-скоро да си зададе въпроса защо толкова много хора го напуснаха, включително и негови близки".  

Валентин Николов каза, че в Атака решенията се взимали еднолично и много от депутатите разбирали в последния момент какво ще се случва. "За митинга пред джамията аз разбрах по радиото", заяви депутатът.

Народните представители Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев декларираха миналата седмица, че се оттеглят от парламентарната група на „Атака“ заради несъгласие с поведението на лидера Волен Сидеров. 

Имената на тримата депутати се спрягаха, че напускат парламентарната група на „Атака“ още в началото на март, когато излезе информацията за подписване на гаранция в размер на 150 хиляди евро, с което подкрепят верността си към партия „Атака“.
Тогава така и не стана ясно дали има подписвани такива документи, а Волен Сидеров отрече информацията.

Източник dnes.bg
 Ключови думи:



Борисов повиши интереса към картофопроизводството



За субсидията за закупуване на посевен материал от картофи – реколта 2011, са кандидатствали 407 земеделски производители, съобщиха от Министерството на земеделието.
Интересът към схемата тази година е завишен. За сравнение, през 2010-а 365 земеделски стопани са получили субсидия. Те са произвели 17 005 дка картофи за консумация и 2991 дка за семепроизводство.
Тази година очакванията само от субсидираните стопани са да се засадят общо 22 765 дка картофи за консумация и 4037 дка за семепроизводство.
В началото на май Управителният съвет (УС) на ДФ "Земеделие" отпусна за държавната помощ бюджет в размер на 1 552 900 лв. за подпомагане на картофопроизводителите.
Средствата за конкретните земеделски производители ще бъдат договорени, след като се определи размерът на субсидията на декар от УС на Фонда.
Максималната площ, за която един земеделски производител може да сключи договор с фонд "Земеделие" за купуване на посевен материал за семепроизводство, е 80 декара, а минималната – 5 декара.
При картофите за консумация условията са максимална площ за засяване – 150 декара, а минималната – поне 5 декара.

Източник dnes.bg



Половината бюджет на българина отива за храна и жилище



Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2011 г. е 868 лв. и спрямо същото тримесечие на 2010 г. се понижава с 2,1%, сочат данните на националната статистика. 

Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата. 

Доходите от работна заплата през първото тримесечие на 2011 г. средно на лице от домакинството са 459 лв., което е с 1,3% повече спрямо същото тримесечие на миналата година. 

Вторият по значение източник на доходи за българските домакинства са доходите от пенсии. 

През първото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година доходите от пенсии нарастват с 2,5% и достигат до 285 лв. средно на лице от домакинство.

Общият разход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2011 г. е 775 лв. и се увеличава спрямо същото тримесечие на 2010 г. с 1,4%. 

Българинът харчи най-много за храна и жилище (енергия, горива, вода и др.), което представлява 52,2% от всички разходи. 

Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. 

Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) се понижават от 147 лв. през първото тримесечие на 2010 г. спрямо същото тримесечие на 2011 г., когато са 140 лв. средно на лице от домакинство. 

Разходите за здравеопазване намаляват със 7,8% през първото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на миналата година и възлизат на 45 лв.

Намаляват разходите за транспорт и съобщения. 

Харчовете за алкохол и цигари също бележат спад от 10,0% и през първото тримесечие на 2011 г. възлизат на 32 лв. средно на лице от домакинството. 

Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство не се променя съществено.

Българинът потребява най много яйца и тестени изделия, следват плодовете, месото и зеленчуците.

Източник dnes.bg
Ключови думи: потребление, домакинства, разходи



8 от 14 пилета тъпкани с вода. Ортаци с Турция за изтребители



„24 часа"
8 от 14 пилета тъпкани с вода
При 8 от 14 взети проби на пилешко от магазините в София има завишено съдържание на вода. Това съобщиха за "24 часа" от агенцията по храните.
Техни инспектори заедно с Комисията за защита на потребителите са направили съвместни проверки за инжектирани и тумблирани месни продукти в периода 20-26 май. Много вода е открита в замразени пилета за грил, бутчета, филе и бонфиле, както и "пиле, крехко маломерно". Завишението на вкараната течност стига до 51% от нормите.
На нарушителите ще бъдат наложени санкции, пише в доклад на шефа на агенцията д-р Йордан Войнов до земеделския министър Мирослав Найденов. Имената на фирмите не се споменават, защото не е приключила процедурата. До края на седмицата обаче те ще бъдат обявени на сайта на Комисията за защита на потребителите.
Нарушителите ще бъдат глобени с 10 000 лв., а при второ провинение им слагаме и катинара, заяви земеделският министър Мирослав Найденов. В наредбата ще бъде изрично записано, чепроизводителите са длъжни да обявят колко вода са вкарали допълнително в продуктите.
След публикациите на "24 часа" за масовата практика за вкарване на разтвори и вода в месото чрез тумблери и шприцове е наредена и проверка на месопреработвателните предприятия в цялата страна. Направени са 240 инспекции. След тях са връчени 7 предписания и 2 акта за административни нарушения.
„24 часа"
Удариха магазините за дрога
Един 20-годишен студент от София се запозна в края на януари 2011 г. във фейсбук с Ана от Русия. Тя изглеждаше много красива на черно-бялата снимка, но младежът - много добър компютърен спец, знаеше, че фотографията най-вероятно няма нищо общо с Ана, която пък сигурно се казва по съвсем друг начин. Това, което свързваше двамата, бе по-скоро бизнес. Ана го попита дали иска да изкара някое евро от съвсем дребна услуга и студентът, когото ще наречем условно Петър, веднага се съгласи. Срещу 50 евро той трябваше да получи една пратка на свое име и да прати есемес на Ана.

„Труд"
Бербатов излезе от нелегалност
"Манчестър Юнайтед" качи Димитър Бербатов на автобуса. Но не този, за който от няколко дни се твърди, че ще го изведе далеч от клуба...
Насред слуховете за раздяла между шампиона на Англия и 30-милионната му звезда, Бербатов се появи с усмивка на двуетажен автобус за парада в Манчестър. Отборът преодоля разочарованието от загубения финал в Шампионската лига в събота (1:3 от "Барселона") и отпразнува с феновете си спечелената две седмици по-рано титла в Англия.
Короната е 19-а за клуба, който става №1 в родината на футбола, изпреварвайки "Ливърпул" с неговите 18 титли.
„Труд"
Борисов: НАТО трябва да ни слуша за Либия
Премиерът Бойко Борисов призова Запада да се вслушва в съветите на България в международната контактна група за Либия, в която скоро се включваме.
"Моята молба е външният министър Николай Младенов да бъде чут много внимателно, защото сме имали възможността да познаваме и преговаряме с част от опозицията, която в момента е в Бенгази", каза Борисов във Варна на пленарното заседание на Парламентарната асамблея на НАТО, с което завърши 4-дневната пролетна сесия на форума. Пред делегатите говори и председателката на парламента Цецка Цачева.
Борисов отбеляза, че България подкрепя операциите в Либия и участва с фрегатата "Дръзки" във военноморска блокада на режима на Кадафи. "Не мога да скрия обаче огорчението си, че тези действия закъсняха с много години.
„Стандарт"
Ортаци с Турция за изтребители
България може да стане ортак с Турция, Румъния и Хърватия за покупката на изтребители. "При положение че съответните власти вземем едно и също решение, можем да отидем и към закупуване на общи изтребители и подготовка на техническия и летателния състав", съобщи премиерът Бойко Борисов. Той пристигна вчера във Варна заедно с с генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен за конференцията на Алианса. Преди да влязат на дискусията, двамата разговаряха на четири очи близо час. По време на срещата шефът на НАТО благодарил на София за българското участие в операциите на НАТО в Афганистан и Либия. По-късно пред делегатите на Алианса той съобщи, че през юни ще бъдат предаден контролът на 7 провинции на афганистанските сили за сигурност, което е близо 25% от населението на страната. Пред асамблеята генералният секретар  обаче изрази притеснението си от намаляването на бюджетните разходи за отбрана. Според Расмусен трябва да се постигне по-ефективно използване на средствата в НАТО чрез добро сътрудничество. След това даде за пример покупката на 3 самолета С-17 от страни от НАТО, които го използват съвместно. И поиска подобни проекти да се реализират и в други сфери.

„Стандарт"
Калимера в Банско
С калимера вместо с добър ден ще се поздравяват скоро в Банско. Уплашени от кризата в родината, гърци масово изкупуват имоти в курортното градче. Съседите се възползват от ниските цени в Банско и Разлог и влагат изтеглените спестявания там, обясни собственикът на агенцията за недвижими имоти "Кас Пропъртис" Атанас Бутилов.
Гърците купуват на килограм вили и апартаменти от англичаните, които инвестираха в Пиринския край преди 2-3 г. Тогава обаче имаше пик на цените и британците брояха по 1000 евро на квадрат. Сега обаче ги разпродават на половин цена - 400-500 евро, разкри Бутилов.
Гръцките предприемачи също започват да  прехвърлят бизнеса си у нас. Предимството на България е, че е единствената съседка на Гърция, която е в Евросъюза.

„Монитор"
Перник идва без пари в София
Перничани вече ще могат да идват на работа в София не само по-бързо, но и направо без пари. Най-късно до месец Агенцията по заетостта започва да плаща транспортните разходи на хора, които работят в съседния град, съгласно новата схема „По-близо до работа". За нея тя е заделила 37 млн. лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси". Новата схема предвижда да се плащат транспортните разходи поне на 9200 човека в продължение на една година. Според социалния зам.-министър Красимир Попов единственото ограничение е хората да пътуват не-повече от 80 км от работата до дома. Всеки ден над 20 000 перничани се изсипват в столицата и според него няма пречка част от тях да си спестяват парите за карти и билетчетаОт възможността могат да се възползват и работодатели, които искат да си осигурят персонал от близки и по-далечни села.

„Монитор"
Заплати и пенсии скачат от 1 юли
Заплатите и пенсиите най-вероятно ще бъдат увеличени от 1 юли. Това прогнозираха вчера социалният министър Тотю Младенов и шефът на КНСБ Пламен Димитров.
Според Младенов решението за увеличението ще бъде взето в средата на юни, когато ще заседава Националният съвет за тристранно сътрудничество. „Настояваме за вдигане на доходите както от труд, така и от пенсия - най-вече за най-нискодоходните групи", каза пред  TV7 Тотю Младенов. Предвижда се минималната работна заплата да стане 270 лв. а пенсиите да скочат еднократно, съобщи още той.
Според министър Младенов колегата му от финансите Симеон Дянков е помолил заседанието на тристранката да се проведе между 15 и 20 юни, за да може да се направи преглед на изпълнението на бюджета. Социалният министър обаче е оптимист, че ще се намерят допълнителни резерви за компенсиране на доходите. Младенов категорично отрече, че увеличението ще е предизборно. „Изборите нямат нищо общо с това. От доста време търсехме пресечна точка между финансовите възможности и желанието ни за увеличение. То ще се случи на база преизпълнение на приходите", смята социалният министър.

„Монитор"
Щитът на НАТО да покрие цяла България
Искаме от НАТО системата за противоракетна отбрана (ПРО) да покрива цяла България, заяви вчера премиерът Бойко Борисов в речта си на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на алианса, която се проведе във Варна. Вчера беше четвъртият, заключителен ден на форума, в рамките на който Борисов разговаря повече от час „на четири очи" с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен посочи, че системата за противоракетна отбрана не е насочена срещу Русия, като подчерта: „Ракетната заплаха за страните членки на НАТО и за Русия е обща." По-рано вчера пред БНТ Расмусен отбеляза, че окончателното решение за това къде ще е щитът още не е взето.

„Дневник"
Ипотечните лихви паднаха до нивата преди кризата
Лихвите по жилищните заеми в България са се понижили до нивата си отпреди кризата, показват данните на БНБ. Една от причините за това е желанието на банките да привличат с атрактивни предложения нови клиенти заради свитото търсене на кредити. През април средните лихви по ипотеки в левове са били 7.99% и 7.98% в евро. В момента например има и промоции съответно за 6.5% и 5.9%.
Въпреки намаляващите лихви обаче търсенето продължава да е слабо, тъй като хората остават предпазливи и не желаят да поемат нови задължения, посочват кредитни консултанти. Освен това банките все още имат много високи изисквания за кредитиране, което също държи клиентите далеч. Експерти очакват през втората половина на годината това да започне да се променя и да накара повече българи да кандидатстват и теглят заем.
„Сега"
1.3 млн. българи имат ограничен достъп до лекар
Достъпът до медицинска помощ в България продължава да бъде неравно разпределен. Близо 1.3 млн. българи от няколко области разполагат с двойно по-малко медици от тези в останалата част на страната. Това показват данни на националната статистика за здравеопазването у нас през миналата година.
Средно 37 лекари обслужват 10 000 българи и по този показател България не е далеч от средните равнища за ЕС (34 по последни данни на Евростат, които са за 2008 г.). Разпределението остава без съществена промяна спрямо 2009 г., но зад тези числа се крие сериозен дисбаланс. Областите, в които има медицински университети и съответно болници към тях, са далеч по-добре осигурени от другите. Във Варна например на 10 000 души се падат 47 лекари, в Плевен - 46, а в София - 45. В този диапазон са и данните за Стара Загора, Пловдив и Ловеч. В същото време в Разград на 10 000 души население се полагат 24.8 медици, в Ямбол и Силистра - по 25. Много под средната обезпеченост с медици са още областите Благоевград, Кърджали, Бургас.
„Дума"
Полицаи помагали на менте-банкери

Двама служители на полицията във Варна се оказаха замесени в незаконна банкерска дейност. Скандалът се разрази вчера, когато приключи няколкомесечното разследване. От март се е знаело, че служители на МВР са набъркани в незаконното лихварство, признаха разследващите.
19 души са задържани, след като бе осветен бизнесът им за отпускане на различни суми пари и заеми. 9 от тях ще бъдат задържани минимум за 24 ч. Сред арестуваните са и двамата полицейски служители. Единият е оперативен работник към звеното "Борба с организираната престъпност" във Варна, а другият бил служител в Първо районно полицейско управление. Двамата униформени изнасяли на групата нерегламентирани банкери служебна информация за лица, имоти и автомобили.
Менте-банкерите отпускали различни заеми, като бизнесът им се спонсорирал от двама варненци. Единият е бизнесмен, собственик на стриптийз барове в морската столица. Другият спонсор пък е митничар, бивш началник смяна в митнически пункт "Автотранспорт".
Клиентите на банкерската банда били предимно физически лица. Срещу огромни лихви хора от Варна и Провадия получавали дори ипотечни кредити, чиято стойност надхвърля 270 000 лв., уточниха разследващите полицаи. Някои от жертвите загубили имотите си поради невъзможност да покриват големите вноски.

Източник news.bg



Нищо не може да спре глобалното затопляне



Емисиите въглероден двуокис достигнаха най-високи нива през 2010 г., като задминаха с 5 процента рекорда, регистриран през 2008 г., съобщи Международната агенция за енергията.
От регистрираните миналата година емисии 44% са от въглища, 36% от петрол и 20% от природен газ.
След спада през 2009 г., предизвикан от световната финансова криза, емисиите се увеличиха до рекордното ниво от 30,6 гигатона.
Скокът е от 5 процента в сравнение с предишната рекордна година 2008, когато нивата достигнаха 29,3 гигатона.
Тази информация е "сериозен удар за нашите надежди да ограничим покачването на температурите в света до 2 градуса Целзий максимум" - заключава главният икономист на агенцията Фатих Бирол.
Целта глобалното затопляне да не надхвърли 2 градуса Целзий беше приета на продължилата близо седмица конференция в Канкун през 2010 г.

Източник news.bg



ДКЕВР и бизнесът ще обсъждат дали да поскъпнат тока и парното



Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обсъди днес заедно с електроенергийните и топлофикационни дружества дали от юли да поскъпнат парното и тока, показва справка в дневния ред на институцията. В своите доклади регулаторът вече е направил предложение към участниците на пазара за по-скъпо парно и топла вода с до 10%, както и увеличена цена на електроенергията средно с 1.7 на сто. Междувременно, в понеделник, икономическият министър Трайчо Трайков коментира в интервю за вестник "Труд", че през последните две години цените на тока и парното са задържани по активен начин от ДКЕВР заради кризата.

Общата тенденция показва, че цените на парното продължават да се увеличават в сравнение с януари 2010 г. Топлото в София преди години и половина е струвало с 13.32% по-малко, а в Перник е било с 18.53 на сто по-евтино. Обикновено цените на парното се променят заедно с цените на природния газ, като условието е скокът или спада при синьото гориво да надвишава 5 на сто. С 9.99% по-скъпо да бъде парното от юли в Русе или 87.17 лв. за мегаватчас с ДДС, вместо досегашните 79.25 лв., предлага ДКЕВР.  За София новите числа съответно са ръст с 0.66 на сто до 89.52 лв. за мегаватчас.

Заложените цифри все още не са окончателни. Предстои "Булгаргаз" да представи на 10 юни своите предложения за нови цени на природния газ. Горивото е сред основните суровини за затопляне на водата. Според предварителните прогнози на националния доставчик "Булгаргаз" цената на газа трябва да бъде с 7% по-висока до 570.05 лв. за 1000 куб. метра от юли. 
Енергийният регулатор предлага токът за бита в София и Западна България да поскъпне средно с 1.37% до 0.13516 лв./кВтч от юли, показва докладът на ведомството публикуван в края на миналата седмица. Електроенергията в района се доставя от компанията ЧЕЗ. Най-скъп и през следващата година ще остане тока в североизточна България, който се обслужва от Е.ОН.  ДКЕВР е разрешил електроенергията там да поскъпне с 1.22% до средна цена от 0.14017 лв/квч. За територията на ЕВН токът ще струва 0.13655 лв./кВтч с предвижданото увеличение от 1.7 на сто.

Източник dnevnik.bg



Плащаме 350 млн. евро за 12 години за спасяване на еврозоната



350 милиона евро ще бъде вноската, която България ще трябва да плати за 12 години към Спасителния фонд, след като се присъединим към еврозоната. Това стана ясно на дискусия, посветена на еврото, предаде БНР.

Юлиян Войнов от финансовото министерство уточни, че България ще трябва да гарантира и плащания от 2,6 до 4,2 милиарда евро. Размерът на тези гаранции, които трябва да дадем, ще зависи от това колко страни ще влязат в еврозоната. Ако например всички държави от общността въведат еврото, то гаранциите ще са по-ниски, обясни Юлиян Войнов.

Според него, валутният борд у нас, за който досега сме слушали само, че е помагал, всъщност е и попречил, тъй като липсата на лостове за водене на парична политика е довело до вкарването напълно неконтролируемо преди кризата на огромни капитали в сектори като строителството, например, а именно те след това доведоха и кризата у нас.

Основният недостатък на валутния борд това е неговата процикличност
. И ние това го виждаме по време на настоящата криза. Всъщност настоящата криза може да се каже, че в някаква степен се дължи именно на съществуването на валутния борд и че ако ние се справяме все пак сравнително добре, това се дължи на правилната фискална политика, която беше водена през годините преди настъпването на кризата. Така че България няма никаква перспектива пред себе си, освен влизането в еврозоната, посочи Войнов. 

Включването ни в Спасителния фонд, след като въведем еврото, ще ни направи и адекватни членове на Евросъюза, смята Войнов, защото в случай на нужда, ние може да разчитаме на него, а и така няма да сме като пътник без билет.

Според Надя Йоргова от Института за икономическа политика, плюсовете от въвеждането на единната валута са повече от минусите:
"България трябва да предприеме по-бързи и качествени стъпки по посока към присъединяването си, поне към чакалнята, а след това и към еврозоната".
Георги Ангелов от Отворено общество, обаче, постави голямото "но": "Преди една година можехме да кажем България има полза от влизане в еврозоната, точка. Сега вече казваме България има полза от влизане в еврозоната при две условия - ако еврозоната не се срути и ако не трябва да платим твърде голяма цена. Ако трябва да изкараме 5-10 милиарда евро, което не е невъзможен сценарий при фалиране на някоя голяма страна, като Испания и Италия, тогава не е толкова сигурно, че ще спечелим от влизането в еврозоната".

Източник actualno.com



900 лв. за избор на лекарски екип



Само половин година след като гръмко обяви, че слага таван на избора на лекарски екип, за да се ограничи рекета над пациентите, здравното министерство ревизира ценоразписа си под натиска на съсловните искания. От началото на годината таванът за избор на екип варира между 350 и 950 лева в зависимост от цената на клиничната пътека, предаде Медипуул. 
Колкото по-скъпа е тя, толкова по-висок е таванът за избора на екип. Новата идея на министерството е таванът да е един за всички клинични пътеки – 900 лева. За изборът на екип се доплаща, когато пациентът избере конкретни специалисти в дадена болница, които да го лекуват, оперират или да му извършат друга манипулация.
Болният не е длъжен да избира екип и, ако не го направи, ще бъде поет от някой от специалистите в съответната болница. В някои лечебни заведения обаче имаше практика пациентите да бъдат принуждавани да направят избор, дори без изобщо да познават лекарите, чиито имена им се предлагат. На места пък за избора на екип се плащаха хиляди левове. Затова от министерството решиха да сложат ред по административен път като засилят проверките и въведат тавани на цените за избор на екип.
Промяната обаче породи недоволство и само половин година след въвеждането на новите правила, те вече търпят промяна. До тавана от 900 лева се стигна след като в средата на месеца за това настояха от Българското научно дружество по акушерство и гинекология. Гинеколозите се аргументираха с това, че с новите цени не могат да се покриват разходите за едно раждане и настояха таваните изобщо да не се обвързват с клиничните пътеки. Раждането е една от дейностите, за която почти винаги се прави избор на екип, поне в по-големите градове.
От здравното министерство не обясниха каква е финансовата обосновка да се фиксира един таван от 900 лева, а на въпрос защо максимумът се намалява от 950 на 900 лева, отговориха, че няма логика, щом лекарите са поискали той да е по-нисък, да се запазва по-високата стойност. В момента с таван от 950 лева са пътеки на стойност над 2000 лева.
В министерството нямат опасения, че таванът от 900 лева ще бъде сложен и за елементарни манипулации, които не изискват скъпа техника или много труд. “Проверките ни в страната показаха, че на малко места се използва изборът на екип и няма много нарушения на правилата“, коментираха оттам.
През април от ведомството обявиха, че са хванали едва пет болници в цялата страна да нарушават правилата за избор на екип. Изборът на екип се практикува в болниците предимно в големите градове – София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен. Където обаче са най-големите болници и най-големият поток от пациенти.
Най-честото нарушение, което си позволяват лекарските екипи, е да взимат по-висока сума от допустимата.

Източник actualno.com



Градинката около паметника на Съветската армия вече ще се казва Княжевска градина



Пространството около паметника на Съветската армия в София ще се казва Княжеска градина, съобщи БТА. Предложението на общинския съветник от ДСБ Вили Лилков беше одобрено от съветниците от комисията по образование на Столичния общински съвет, а за влизането му в действие трябва бъде одобрено и на предстоящото заседание на съвета.

Лилков обоснова предложението си, че градината се споменава с такова име в литературата отпреди 1944 година, без да е била официално именувана така.
До края на лятото трябва да бъдат одобрени критерии за международен конкурс за визията на градинката край паметника, уточни председателят на комисията по култура Малина Едрева. Приемането на проектите се очаква да започне в края на септември. Идеята за конкурса се роди по време дискусия за съдбата на паметника, след като съветници от СДС и ДСБ настояха за събарянето му. В негова защита пък се обяви лично лидерът на БСП Сергей Станишев.

Източник dnevnik.bg



Наоми Кембъл ще съди фирма за расизъм



Супермоделът Наоми Кембъл ще съди за расизъм американската фирма "Кадбъри", защото е сравнена с шоколад в нейна рекламна кампания, пише в. "Дейли мейл".

"Черната пантера" от подиумите била шокирана, след като открила името си да фигурира по постери и рекламни карета в пресата. 

Промоцията рекламира продукта Dairy Milk Bliss и гласи, че в града е дошла и друга "шоколадова звезда" освен Наоми.

Невинната закачка вбесила манекенката, известна с кибритливия си нрав. 

"Обидно е да бъдем описвани като шоколад, както аз, така и всички чернокожи хора по света, негодува Кембъл. В закачката не виждам никакъв хумор, а само обида!"

Наоми получи пълната подкрепа на майка си Валъри Морис, която заяви, че и тя била "дълбоко разстроена от тази расистка реклама". 

Госпожата напомни, че вече живеем в 21 век, а не през 50-те години на миналия, и не може така безнаказано да се обиждат чернокожите.

Чернокожи активисти са подели кампания в подкрепа на Наоми и призовават клиентите да бойкотират продуктите на "Кадбъри", която е американски филиал на гиганта "Крафт фудс", припомня вестникът.

Източник dnes.bg