Цветанов пред Рот: Първанов създаде такситата на Октопода



Шокиращи факти за купени мачове, измами със залози, натъпкани с допинг спортисти и корумпирани спортни деятели - това е част от съдържанието в новата книга на Юрген Рот "Нечестна игра".
В труда не малка част от престъпленията са свързани с България.
"Бях за пореден път в София. Наред с другото се срещнах с двама души, които трудно биха могли да бъдат по-различни: вътрешния министър и човека, за когото казват, че е глава на най-мощната мафиотска групировка в България", споделя Юрген Рот пред Дойче Веле.
Вътрешният министър Цветан Цветанов, встъпил в длъжност на 17 декември 2009, се явяваше към момента един от малкото безукорни политици, решени да се преборят с корупцията и организираната престъпност, отбелязва журналистът.
Рот споделя, че от информациите в българските медии е знаел, че Цветанов е обект на атаки от страна на опозицията, тъй като не можел да докаже откъде е получил парите, с които си е купил няколко апартамента в последните години.
"За да ме убеди, той ми показа множество документи, които извади от дебела папка с книжа, и обясни откъде са дошли парите; показа ми и съответните банкови извлечения", разказва Юрген Рот.
"Това са само нападки на опозицията, за да бъда оклеветен", изтъкнал самият Цветанов.
След разговора за имотите вътрешният министър изведнъж започнал да говори за един случай, който е "принципно невероятен", но вицепремиерът го описва така, че всичките съмнения на Рот, че е убеден в това, отпадат.
"Той знаел от два осведомени източника, че бившият главен прокурор е поръчал две убийства, които в крайна сметка били извършени от Алексей Петров и неговите хора. Единият от убитите бил прокурор, който бил в конфликт с тогавашния главен прокурор; жертва на другото убийство била една адвокатка", разказва немският автор и журналист.
След това вътрешният министър показал списък на всички успешни акции на своето министерство, предприети в последната година в рамките на борбата срещу босовете на организираната престъпност.
"Списъкът наистина бе впечатляващ: включваше не само арести на фалшификатори на пари и на издирвани поръчкови убийци, но и - най-важното - разбиването на една мощна мафиотска групировка, операцията "Октопод". Именно с нея министърът се гордееше особено много. В центъра й бил споменаваният многократно от министъра Алексей Петров", споделя Рот.
"Той е главата на октопода", казал Цветанов.
Министърът разказал и, че президентът Георги Първанов се разпоредил в София да бъде създадена таксиметрова компания, която да бъде предадена на Алексей Петров. Шофьорите трябвало да бъдат очите и ушите на социалистите и на службите.
Обвиненията към Петров и неговата организация са наред с другото за изнудване, пране на пари, организирана проституция, наркотърговия и поръчкови убийства.
"Петров бе задържан на 9 февруари 2010 година, на 10 октомври пуснат под домашен арест. Т.е. излиза, че не е чак толкова опасен, този бивш агент на Държавната агенция за национална сигурност и бизнесмен със съмнителна слава", разсъждава Рот.
Седмица по-късно обвиненият от министър Цветанов за поръчаните убийства бивш главен прокурор отхвърли категорично тези твърдения и заяви, че става дума за политически клевети, зад които стои американското посолство.
"В продължение на дни в българските медии и на политическата сцена цареше голяма възбуда. След което се установи обичайното спокойствие. Не се случи нищо, независими разследвания не бяха проведени, нито бяха изслушани свидетели - българска работа", обобщава германецът.

Източник actualno.com



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар