Симеон Дянков: Очаквам 1% икономически растеж за тази година



Финансовият министър Симеон Дянков потвърди прогнозата си за икономически растеж от 1% през тази година. Той направи изявлението си в Бургас, където се срещна с митнически и данъчни служители.
"Събираемостта на приходите в Бургас отбелязва ръст – резултатите за май са по-добри от тези за април, а събраното през април е повече от март. Ако тази тенденция е валидна за цялата страна, то нашите икономически прогнози ще се сбъднат и моите очаквания са тази година да завършим с 1% процент ръст на БВП", каза той, цитиран от пресслужбата на Министерство на финансите.
Само бургарската митница се очаква да внесе около 200 млн. лв. през този месец, което ще е с близо 40 млн. лв. повече спрямо приходите за април, а данните са оповестени от нейния началник Валери Стефанов.
От митниците отдават това на подобрените контролни механизми и повишаването на събираечмостта, но според повечето икономисти причина за повишаването на приходите са скъпият долар, по който се търгуват петролът и суровините, а те се внасят основно през морските пристанища. Поскъпването на петрола също оказва влияние, коментираха експерти пред "Дневник". Това от своя страна предполага ръст на приходите за хазната и може действително да отслаби напрежението над бюджета, но за съживяване на икономиката все още е рано да се говори. Според повечето прогнози оживление ще може да се очаква едва в края на третото тримесечие и края на годината.


Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар