"Трета възраст" - Национален български университет за хора над 55 г



"Трета възраст" - Национален български университет за  хора над 55 г

Учредява се Национален български университет "Трета възраст". Той ще е неправителствена организация за хора на възраст над 55 години, съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА доц. Ганчо Попов, председател на Академичния състав.

По думите на проф. Нако Стефанов амбицията е той да започне своята дейност още тази есен.


Целта на структурата е осмисляне на живота чрез подпомагане на активността, физическото и психическото здраве и социалната реализация на хората от третата възраст, отбелязаха организаторите. Сред задачите е преодоляването на социалната изолация и подпомагане на социалното включване на възрастните хора.

Структурата ще популяризира образователни инициативи и ще предостави възможности за неформално професионално образование и обучение на хората от третата възраст.

Ще бъдат организирани различни форми на обучение, занимания по интереси, срещи с колеги, посещения на исторически обекти, културни прояви, екскурзии в съседни страни за обмен на добри практики в подобни университети.
Ключови структурни звена ще са център за полезни знания и умения, център "Хоби", център "Активен живот".

Ще бъдат предлагани знания за здравословен начин на живот, управление на личните финанси, данъчен и осигурителен режим, семеен бюджет, компютърна грамотност, работа с таблет, с мобилни апарати, пише БТА.

Цел ще е са актуализиране на професионалните знания и овладяване на нови сродни знания за трудова реализация, научноизследователска развойна и внедрителска дейност.

Научният секретар доц. Гена Велковска посочи, че имат амбиция да създадат териториална мрежа в 28-те области. Не конкурираме университетите, но ще се занимаваме с образование и научна дейност по проблемите на третата възраст, добави Велковска.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар