Ципрас: Гърция остави зад себе си строгите икономии, страха, петте години на лишения



Ципрас: Гърция остави зад себе си строгите икономии, страха, петте години на лишения
Алексис Ципрас
Алексис Ципрас - лидерът на радикално лявата „Сириза", която победи на парламентарните избори в Гърция, заяви, че партията ще изпълни предизборните си обещания и ще отхвърли мерките за строги икономии, предаде агенция „Новости".

„Гръцкият народ даде ясен мандат. Гърция остави зад себе си строгите икономии, страха, петте години на лишения. Продължаваме напред с надежда, със стабилност." - заяви Ципрас на митинг в центъра на Атина, където се събраха хиляди хора.


„Тройката кредитори остана в миналото." - добави Ципрас.

Същевременно той заяви, че ще проведе преговори с партньорите.

„Искам да ви уверя, че в интерес на всички народи новото гръцко правителство ще бъде готово да сътрудничи и да води преговори за справедливо и взаимно изгодно изпълнимо решение, за да изведе Гърция от порочния кръг на твърде големи дългове и да я върне в Европа на стабилността и развитието." - каза още Ципрас.

Гръцкият "Че Гевара" написа нова страница в историята на страната
Още...
Той обеща да управлява в интерес на всички гърци и да не допусне дефицит в бюджета при изпълнението на новия план за реформи.

„Ние създаваме бъдеще. Нашата победа е победа на всички европейски народи, които се борят срещу строгите икономии, за общото ни бъдеще." - добави лидерът на „Сириза".

Изказванията на Ципрас обаче влизат в противоречие с изявленията на европейските партньори на Гърция, които са категорични, че страната ще продължи да получава финансова помощ само ако изпълнява договорената програма за реформи и строги икономии.

Гръцкият премиер Андонис Самарас, който в дух на феърплей поздрави „Сириза" с победата, заяви ,че се надява следващото правителство да не допусне излизане на страната от еврозоната.

Той декларира, че неговата партия „Нова демокрация", която е втора политическа сила, оставя страната без бюджетен дефицит и напомни, че Гърция е започнала да излиза от кризата.

„Резултатите от изборите не са добри за нас, но те показват, че „Нова демокрация" остава значима политическа сила Тя събра само с два процентни пункта по-малко, отколкото на миналите избори през 2012 г." - коментира премиерът.

Според данните от 99.77 процента от изборните секции, „Сириза" печели 36.34% от гласовете, а „Нова демокрация" - 27.81%.
Трета националистическата „Златна зора" с 6.28%, следвана от партията „Река" с 6.04%, комунистическата партия с 5.47%, лявата ПАСОК с 4.68% и партията „Независими гърци" с 4.75%.
Избирателната активност е 63.87%.

Според резултатите към момента, „Сириза" ще има 149 депутати в 300-местния парламент. „Нова демокрация" печели 76 мандата, „Златна зора" - 17, „Река" - 17, комунистите - 15, ПАСОК - 13, „Независими гърци" - 13.

Очаква се „Сириза" да сформира коалиция с „Независими гърци", като двете политически сили ще разполагат с мнозинство от 162 места в парламента.

Източник news.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар